Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Дифузен прогресивен обрив при 15-годишно момче


15-годишно момче идва с дифузен обрив, който започнал от долните крайници и бързо прогресирал за последните две седмици към горните крайници, гърдите и гърба. Основният метаболитен панел и пълната кръвна картина са без особености. Локалните кортикостероиди са неефективни. Обривът е бил свързан с леки мускулни болки, болки в ставите и еднодневно повръщане.

При физикалния преглед пациентът не е интоксикиран и не е имал висока температура. Огледът на кожата разкрива множествена, дифузна пурпура, разпръсната върху дисталната част на долните крайници, долната част на корема, долната част на гърба и дисталните части на горните крайници Фиг. 1. В допълнение, има няколко области на конфлуиране и няколко разпръснати везикули, които варират в нивото си на прогресия Фиг. 2. Изследването на урината с тест-лентички е също без особености.

 
 
  
  
    


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата и физикалния преглед, коя е най-вероятната диагноза?

·         Контактен дерматит.

 

·         Б. Henoch-Schönlein пурпура.

 

·         В. Идиопатична тромбоцитопенична пурпура.

 

·         Г. Менингококцемия.

 

·         Д. Rocky Mountain петниста треска.


Отговор:

    
    
Тя е най-честият системен васкулит в детската възраст. Заболяването се характеризира с тетрада от клинични прояви, включващи палпируема пурпура без тромбоцитопения или коагулопатия, артрит и артралгия, болка в корема и бъбречно засягане. В началото са налице еритемни, макулозни или уртикариални обривни единици, които конфлуират в екхимози, петехии и палпируема пурпура. Обривът обикновено е разположен на областите, подложени на натиск, често със симетрично разпространение.

Henoch-Schönlein пурпурата е по-рядко срещана при възрастни, често обхваща възрастта между 3 и 15 години. Състоянието се появява предимно през есента, зимата и пролетта, но рядко през лятото. Приблизително 50% от случаите се предшестват от инфекция на горните дихателни пътища, особено стрептококов фарингит; въпреки това етиологията е неизвестна. Henoch-Schönlein пурпурата е имунокомплексен-медииран васкулит, свързан с отлагането на имуноглобулин А (IgA) в малките съдове. Диагнозата е клинична, но може да се потвърди с кожни или бъбречни биопсии, които показват левкоцитокластен васкулит с преобладаване на IgA отлагане. Клиничните прояви може да се проявят след дни или седмици и може да варират в реда на представяне.

Henoch-Schönlein пурпурата обикновено се самоограничава. Лечението обикновено е поддържащо и включва симптоматична терапия за артралгията, болките в корема и дразненето на кожата. Хоспитализация може да наложи при пациенти, които имат тежка коремна болка, гастроинтестинално кървене, промени в съзнанието или бъбречно засягане. Ранно, агресивно перорално лечение с преднизон се препоръчва при пациенти с тежко бъбречно засягане.

Контактният дерматит се характеризира със сърбящи папули и везикули на еритемна основа, които обикновено не конфлуират. Най-често се дължи на експозиция с отровен бръшлян или никел и разпространението на обрива обикновено е свързано с експозицията.

Идиопатичната тромбоцитопенична пурпура се характеризира с непалпируеми петехии, които се появяват предимно в области, които са подложени на натиск като долните крайници, линията на колана и седалището. Лезиите не конфлуират. Това състояние се асоциира с тромбоцитопения и коагулопатия.

Менингококцемията е тежка системна инфекция, която обикновено води до висока температура и общо неразположение. Състоянието може да се случи във всяка възраст. Обривът се появява като петехии, пурпура и екхимози. Пациентите често имат неврологични симптоми (например промени в съзнанието) при прегледа.

Rocky Mountain петниста треска е рикетсиална инфекция, която се появява като класически люспести, макулопапулозни ерупции на китките и глезените, а след това се разпространява центростремително, като включва торса и крайниците.

Състояние

Характеристика

Контактен дерматит                        

Сърбящи папули и везикули на еритемна основа, които обикновено не конфлуират; разпространението зависи от експозицията (отровен бръшлян, никел).

Henoch-Schönlein пурпура            

Имунокомплексен васкулит, свързан с отлагане на имуноглобулин А в малкитесъдове; характеризира се с палпируема пурпура без тромбоцитопения или коагулопатия, артрит и артралгия, болки в корема и бъбречно засягане; обикновено се случва между 3 и 15-годишна възраст.

Идиопатична тромбоцитопенична пурпура

Непалпируема петехия; свързано с тромбоцитопения и коагулопатия; лезиите не се конфлуират.

Менингококцемия                            

Висока температура и общо неразположение при тежко болни пациенти;петехии, пурпура, екхимоза, свързанa с неврологичнa симптоматика.

Rocky Mountain петниста треска

Рикетсиална инфекция; люспест макулопапулозен обрив; може да бъде сърбящ; лезиите започват дистално и се разпространяват центростремително към торса и крайниците.