Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 4 2015

Медицински мистерии и чудеса (Част II)

виж като PDF
Текст A
4 чудотворни възстановявания

Вътрешно обезглавяване
Така нареченото вътрешно обезглавяване е, когато черепът се отдели от гръбначния стълб, без разкъсване на кожата или прекъсване на гръбначния мозък и е фатално в 98% от случаите. Джордан Тейлър избегнал това.

През есента на 2008 г., след като самосвал блъска колата, в която той и майка му пътуват, главата на Тейлър е отново прикачена към гръбнака му с метални пластини и титанови пръчки. Повечето хора, които оцеляват след тази травма, са парализирани за цял живот, но Тейлър, тогава 10-годишен, излиза от болницата с минимално увреждане на гръбначния мозък, само три месеца след инцидента.

Човекът, който паднал от небето
През декември 2007 г. Алсидес Морено и брат му Едгар, миейки прозорците върху платформа на небостъргач в Ню Йорк, падат 47 етажа. Едгар умира. Алсидес, тогава 37-годишен, оцелява.

След общо 16 операции той се събужда през декември и проговаря в началото на януари. На пресконференция лекарите описват възстановяването на Морено от травматичното падане като „чудотворно” и „безпрецедентно”. Малко след това той е изписан от болницата и изпратен в рехабилитационен център.

 

Нарязан на половина от камион
През 1995 г. китаецът Пенг Шулине нарязан наполовина от камион. Останал само с половината от торса си, Пенг вече бил висок 66 см. Кожни графтове били взети от лицето му, за да се поправи това, което е останало от тялото му. Той не само оцелява след инцидента, но също така прохожда отново, благодарение на специално разработената чашкообразна протеза с бионични крака. Пенг тренира за укрепване на горната част на тялото си и с помощта на проходилка, сега става от леглото.

 

Събуждане след 19-годишна кома
Полският железопътен работник Ян Гързебски се събужда от кома след изумителните 19 години. Гързебски изпадна в кома през 1988 г., след като бил ударен от влак. Лекарите очакват да живее в продължение на две или три години. Съпругата му остава до него, раздвижвайки го, за да предотврати появата на рани от залежаване и се моли за неговото възстановяване. Когато се събужда през 2007 г., той се изненадва, че комунистическата партия е паднала и че хората говорят с мобилни телефони. През 2003 г. американецът Тери Уолис също се събужда от 19-годишна кома. Най-дългата кома в историята продължила 37 години, но пациентът никога не дошъл в съзнание.

   

5 невероятни раждания
   

Момичето с 8 крайника
През 2005 г. момиче с четири ръце и крака е родено в бедно селско индийско селище. Лакшми Татма има по две функциониращи ръце и крака на върха на нейното тяло, но слят с тялото й в таза е паразитен близнак с две ръце и крака върху себе си, недоразвит торс и без глава. (Ако паразитният близнак беше продължил да се развива в утробата, те щяха да са родени сиамски близнаци.) През есента на 2007 г. екип от 30 хирурзи прекарва 27 часа в премахване на допълнителните крайници при Лакшми, оперират нейните органи и възстановяват тялото й. Опасната процедурата е успешна, но може да се наложи допълнителна операция в бъдеще.

 

Близнак живее в брат си 36 години
Саниу Багатвинаги бил малко загрижен за големия си стомах, който бил толкова голям, че той изглеждал като бременна в деветия месец. Невероятно, но той никога не получил никаква медицинска помощ за своя изпъкнал корем, докато не бил хоспитализиран поради недостиг на въздух през 1999 г. на 36-годишна възраст. Вместо очаквания огромен тумор лекарите, които оперират Багатнамират останки от полуоформен близнак, който живеел в него. Състоянието, известно като fetus in fetu, се случва, когато единият близнак се заклещва в тялото на другия в утробата. В повечето случаи и двата близнака умират преди раждането, но е възможно и двата да растат и да се развиват след раждането, ако заклещения плод формира връзка, подобна на пъпна връв към близнака-гостоприемник. След като близнакът му е отстранен, изчезва и задухът на Багат.

 

Момче родено със сърце извън гърдите му
Когато Кристофър Уол е роден с биещо сърце, което било извън неговата гръдната кухина (изключително рядка малформация, известна като ectopia cordis), лекарите не очакват той да оцелее дори и един ден. Въпреки това Уол скоро отпразнува 34-ия си рожден ден. В първите 18 месеца от живота му лекарите извършват 15 операции в опит да поместят сърцето в гръдния му кош; когато рисковете станали твърде големи, те се отказали и просто покрили сърцето с допълнителна кожа, а впоследствие била създадена гръдна кост от част от бедрената му кост. С помощта на пластмасов гръден протектор, който носи под дрехите, Уол играе баскетбол и карате.

 

Малката русалка
Само шепа деца са известни, че са оцелели със sirenomelia, дефект по рождение, известен също като синдром на русалката, при който краката са свързани заедно. Шайло Пепин е една от тях. Освен че има един голям крайник, на мястото където трябвало да бъдат краката й, Пепин е родена без никакви репродуктивни органи, без ректум и пикочен мехур - само 15 см дебело черво и четвърт бъбрек. Лекарите не са сигурни какво води до развитието на синдрома и не са сигурни какво крие бъдещето за Пепин. Най-възрастната известна оцеляла с този синдром е 20-годишната Тифани Йоркс, чиито крака са разделени още в ранна възраст. Йоркс през целия си живот е имала реконструктивни операции (Пепин вече е имал повече от 150) и в момента чака за трансплантация на бъбрек.

 

Бебе, родено два пъти
Когато Кери и Чад Маккъртни отиват в кабинета на гинеколога, за да разберат пола на бебето си в шестия месец от бременността, те получават неочаквана и страшна новина: тумор с размер на грейпфрут бавно убива бебето. Лекарите трябва да премахнат тумора, въпреки че не е канцерогенен, образуванието отнема кръвта, от която плодът се нуждае, за да расте. За да го направят, те провеждат операция, която е била извършвана по-малко от 20 пъти. Те изваждат бебето на около 80% от утробата на майка му, изрязват тумора, а след това го връщат обратно. Десет седмици по-късно, през май 2008 г. Мейси Хоуп Маккъртни се ражда отново. И този път за добро.

 

4 истории за оцеляване
 

Намушкан с ключ в окото и мозъка
През септември 2008 г. Николас Холдерман, едва на 17-месечна възраст, пада в дома си и с лицето си се приземява върху набор от ключове. Един от ключовете пробива клепача му, преминавайки окото и достигайки до мозъка му. След мъчителни четири часа в спешното отделение, по време на които болничният персонал и семейството на Холдерман чакат да пристигнат специалисти, опитен хирург отстранява ключа за по-малко от 30 минути. Невероятно, но малкото дете няма тежки увреждания на окото или мозъка. По време на телевизионно шоу майката на Николас, Стейси заявява, че хората, които гледат Николас не могат да кажат кое е било нараненото око.

 

Тийнейджърка живее 118 дни без сърце
Жана Симонсот Южна Каролина, страда от заболяване, което отслабва сърцето й, карайки го да изпомпва неефективно. След неуспешна сърдечна трансплантация Симонсполучава изкуствено сърце, което да изпомпва кръв за нея. Изкуствени сърца обикновено се използват за подпомагане на собственото сърце на пациента, а не да го замени изцяло, но сърцето на Симонсе отстранено изцяло от тялото й. Симонсживее 118 дни без сърце, докато тя най-накрая претърпява успешна трансплантация през октомври 2008 г. Лекарите смятат, че Симонс, която по това време е на 14 години, е най-младият пациент поддържан жив по този начин. (Германски възрастен пациент е оцелял без сърце в продължение на девет месеца.)

Най-обширната трансплантация на лице
Когато съпругът й я застрелял в лицето преди пет години, Кони Кълп остава само с фрагменти от горните й клепачи, челото, долната устна и брадичката. По време на операция, продължила 22 часа през декември 2008 г., хирурзи в Cleveland Clinic заменят 80% от лицето на Кълп с лице на донор, който току-що е починал. Това е най-обширната и сложна трансплантация на лице, извършвана някога, първата в Съединените щати и четвъртата в света. Кълп все още привлича погледите на непознатите, но тя най-накрая може да говори, да се усмихва, има мирис и вкус отново.

 

Най-старите живи сиамски близнаци в света
На 57 години Рони и Дони Гейлиън са най-старите живи сиамски близнаци в света, което далеч надхвърля прогнозите на лекарите за продължителността им на живот, направена при тяхното раждане през 1951 г. Свързани в основата на гръдната им кост, те имат отделни ръце и крака, стомах, белите дробове и сърца, но споделят едно дебело черво и репродуктивни органи. Като деца работят в циркови представления, за да помагат на тяхното голямо семейство и продължават да го правят до 1990-те години. С много помощ от по-младия им брат Джим, сега те живеят самостоятелно в къща, която купили през 1991 г. Въпреки това Джим отбелязва в документален филм по TLC през 2009 г., че здравето на близнаците започва да се влошава.