Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2016

Могат ли пациентите ви да си позволят лекарствата, които им изписвате?

виж като PDF
Текст A
Току-що сте приключили с посещението на г-жа Алън. Тя е ваша пациентка повече от 15 години. През повечето време сте лекували хипертонията и тип 2 диабета ú. До неотдавна тя е била в състояние да контролира и двете с някои от по-новите лекарства за тези заболявания. През последната година обаче както хипертонията, така и диабетът ú, са извън контрол. Тег­лото ú е останало стабилно и тя се кълне, че спазва диетата, препоръчана от диетолога. Добавяте някои нови лекарства без успех. Ставате все по-разочаровани и ядосани заради неспособността си да ú помогнете да контролира медицинските си проблеми.

Докато ú давате инструкциите за това как да приема най-новото хипогликемично лекарство, което сте ú изписали, забелязвате няколко малки дупки в пуловера ú и че маншетите на блузата ú са разнищени. След това, забелязвате, че очилата ú са захванати с помощта на безопасна игла. Денят обаче е много натоварен, така че довършвате рецептата ú, отговаряте на последните ú въпроси и преминавате към следващия пациент. Сигурни сте, че с помощта на най-новото лекарство, което сте ú дали, ще успеете да контролирате диабета ú. Излизате от кабинета чувствайки, че сте свършили добра работа, отговаряйки на всичките ú въпроси.

Но не сте задали един много важен въп­рос  – този, на чийто отговор може да се дължи лошият контрол на заболяванията ú. Вие не сте я попитали дали може да си позволи лекарствата, които сте ú предписали.

Проучване на възможностите

"Можете ли да плащате за лекарствата си?" е въп­рос, който много лекари никога не задават на своите пациенти, но отговорът може да окаже значително въздействие върху състоянието на пациентите. При едно изследване на 660 възрастни хора с хронични заболявания е установено, че всички участници са приемали по-малки от предписаните дози от лекарствата си през предходната година, защото не са могли да си ги позволят. Две трети от тези пациенти никога не казали на своя лекар, че не могат да си позволят предписаните лекарства. Ако не ги попитаме, повечето пациенти няма да си признаят.

Като лекари на тези пациенти, понякога не оправдаваме надеждите им. Почти 60% от пациентите смятат, че лекарите им не биха могли да направят нищо, за да им помогнат да получат лекарствата, от които се нуждаят. От пациентите, които са обсъждали тази чувствителна тема с личния си лекар, почти три четвърти намират, че дискусията е била полезна. Въпреки това около една трета споделили, че лекарите им не са направили никакви промени, като да им изпишат генеричен препарат или някое по-евтино лекарство.

Не само възрастните хора не могат да си позволят някои лекарства. Много работещи хора не са здравно осигурени. В едно проучване е установено, че 80% от хората без здравни осигуровки идват от работещи семейства. Много малки фирми не предлагат здравни осигуровки на служителите си. Все повече и повече, разходите за здраве трябва да се поемат от пациента.

Лекарите могат и трябва да вземат мерки, за да са уверени, че пациентите им, независимо от тяхната възраст или трудов статус, получават лекарствата, от които се нуждаят. Има няколко начина, по които може да се помогне на пациентите.

Помислете за нелекарствени лечения. Бъдете сигурни, че сте обсъдили потенциалния ефект от промените в начина на живот с вашите пациенти. Загубата на тегло, отказването от тютюнопушенето, упражненията, релаксацията и т.н., са важни, евтини и могат много да помогнат. Все пак промените в начина на живот не могат да решат всички проблеми.

Изпишете генерично лекарство. Когато това е възможно, предписвайки генерични лекарства, може да спестите на пациента немалко пари. Обикновено струват до 90% по-малко от оригиналната версията на същото лекарства, като са също толкова ефективни.

Опитайте с по-стари лекарства. Фармацевтичните производители се опитват да убедят пациенти и лекари, че най-новите лекарства са по-добри, отколкото по-старите продукти. Понякога това е вярно, но често по-новите лекарства не са много по-добри и определено са по-скъпи. Някои от по-новите лекарства са по-ефективни за някои пациенти, но винаги може първо да опитате с по-стари, по-утвърдени и обикновено по-евтини лекарства.

Научете цените на лекарствата. Бъдете честни: знаете ли цената на лекарствата, които предписвате? Може би знаете цените за лекарствата, които членовете на семейството ви вземат, но можете ли да изброите цените на топ 10 от медикаментите, които предписвате? Вижте ги, може да се изненадате.

Преразгледайте любимите си лекарства. Всички лекари си имат "любими" медикаменти, които предписват, но дали ползите от тези лекарства са толкова големи, че да оправдават по-високата цена, в сравнение с други подобни, по-евтини лекарства от същия клас?

А по-евтиното лекарство от същия клас може да върши работа също толкова добре. Ако вашите пациенти не могат да си позволят любимия ви медикамент, може би е време да помислите за друг.

Изпишете половин хапче. Цената на някои лекарства не се увеличава много, ако хапчето е с по-висока доза. Например, ако таблетката от 20 mg струва по-малко от два пъти колкото таблетката от 10 mg и може лесно да се раздели, може би таблетката от 20 mg е по-добрата сделка.


Защо трябва да помогнем?

Ролята на лекаря се променя. За много от нашите пациенти ние трябва да излизаме извън рамките на диагностиката и лечението.

Трябва да взимаме предвид финансовия и осигурителния статус на нашите пациенти. Ако не питаме пациентите дали могат да си позволят лекарствата, които им изписваме и не им помогнем да получат достъпни лекарства, тогава просто губим както нашето, така и тяхното време с посещения в кабинета.