Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 3 2017

Професионалното прегаряне дебне навсякъде около нас, но за да се борим с врага, трябва да го опознаем

виж като PDF
Текст A
Има епидемия от този синдром при докторите в САЩ. Това оказва много негативен ефект върху всички аспекти на медицинската грижа, в това число и професионалната удовлетвореност. Според един изследовател сумарният резултат от редица проучвания, включващи всички медицински специалности, е че един на трима доктори изпитва професионално прегаряне в даден момент. Проучване на Medscape за начина на живот на лекарите съобщава за честота от 46%.

Синдромът е директно свързан с внушителен списък от нежелани последици:

 • По-ниско ниво на удовлетвореност на пациентите и по-лошо качество на грижата.
 • Повече лекарски грешки.
 • По-високи нива на текучество на персонала.
 • По-честа злоупотреба с алкохол и наркотици и развиване на зависимости.
 • Самоубийства.

  Нивата на самоубийства за мъже и жени са по-високи при лекарите в сравнение с нивата в общата популация. За съжаление, това все още е тема табу в професионалната среда. Справянето със стреса и превенцията на бърнаут синдрома не се разглеждат по време на следването или специализацията. В тази статия ще се разгледат основните характеристики на синдрома на професионално изпепеляване при лекари.

  

Произход

Синдромът води началото си от нарушение на енергийния метаболизъм. Последният по-скоро се оприличава на „силата” в Междузвездни войни, отколкото на цикъла на Кребс. Често като става въп­рос за бърнаут, се говори за „батерията”. Тази метафора е много подходяща.

Какво се случва, когато батериите на играчките се изчерпат? Спират да работят. А кога спират да работят докторите?

Най-вероятният отговор е никога. Много по-коректен термин е енергиен баланс. Подобно на този в банката може да бъде на плюс или в дефицит. Вие внасяте енергия докато си почивате. Когато обаче натрупате дефицит, този баланс не се закрива. Вие продължавате да изразходвате енергия, въпреки че сметката ви е изчерпана.

Бърнаут представлява констелация от симптоми, които настъпват, когато енергийната ни сметка е с негативен баланс.

Може да продължите да функционирате в това състояние, същевременно обаче вие ставате само сянка на лекаря, който сте при позитивен баланс на енергийния профил.

Всъщност в нас се намират три енергийни профила, които формират енергийния ни баланс:

Физическият ни енергиен профил

Вие депозирате енергия, полагайки грижи за физическото си тяло – почивка, спорт, хранене.

Емоционалният ни енергиен профил

Тук енергията се депозира, като поддържаме здравословни отношения с хората, които обичаме – семейството и най-близките ни приятели. Вие правите депозит на енергия като запазвате добри взаимоотношения с хората, които обичате. Жизненоважно е да имате време, за да заредите батериите. Така ще имате необходимата енергия, за да сте емоционално стабилен за работата с вашите пациенти, колеги, семейство и приятели.

Профилът на духовната ни енергия

Тук правите депозит, като редовно си припомняте целта на вашата работа. В практиката това става, когато има случай на успешен лечебен ефект при даден пациент. След подобен преглед бихте си казали „Да, заради това станах лекар”.

Друг начин да си припомняте за позитивния ефект на усилията ви е като например обучавате деца. Без да правите подобни неща продължително време може да ви стане трудно да намирате смисъла в работата си.

Едно основно заключение от тази статия е, че човек не може да даде, това което няма. Съответно енергийните сметки на лекарите трябва по правило да са на плюс. Качеството на живот и на работата ви зависи от възможностите ви да управлявате тези енергийни нива. Вашите лидерски и медицински способности, емпатията и това дали сте добър родител или партньор зависят от наличието на позитивен енергиен баланс. При все всичко това ние не сме обучени да разпознаваме или да се справяме с този потенциален проблем.


Трите кардинални симптома на бърнаут синдрома

Приетият стандарт за поставяне на диагнозата "професионално прегаряне" е по метода на Maslach. Последният е разработен от Christina Maslach и кол. от университета в Сан Франциско през 70-те години. Тя го описва в последствие като „ерозия на душата, предизвикана от упадък в ценностите, достойнството, духа и волята“. По-долу са изброени трите основни симпотма:

Изтощение

Екстремно ниски запаси от физическа и психическа енергия.

Деперсонализация

Характеризира се с цинизъм, сарказъм, нужда от отдушник след пациентите и работата си. Също така е известен като "умора на състраданието". На този етап, не сте емоционално на разположение нито за пациентите си, нито за някого друг. Вашата емоционална енергия е напълно изчерпана.

Липса на ефикасност

Започвате да се съмнявате в смисъла и качеството на работата си, изпитвате притеснения, че ако нещата не се подобрят скоро, ще започнете да допускате грешки.

Професионалното прегаряне може да настъпи постепенно за дълъг период от време. Или пък да се стовари върху вас в рамките на няколко минути, когато е предизвикано от съдебно дело, медицинска грешка, трагедия в личния живот.


Основни причини за появата на бърнаут

Практикуването на клинична медицина

Да бъдеш лекар е стресираща професия. Това е основополагаща част от работата и има ред причини да е така. Комуникира се с наранени, болни и уплашени хора, както и с техните роднини. За тази работа се изисква енергия дори и в най-леките дни. Професията е комбинация от голям стрес и недостатъчен контрол върху случващото се. Това е неизбежно, без значение от специалността.

Конкретната работа

Допълнителни фактори, които се добавят съм описаната по-горе картина, са особеностите на специалността, заплащането, местната политика на здравеопазване. В това число и разликите между болничната и извънболничната помощ. Не остават незабелязани и личните взаимоотношения на конкретното ви работно място и много други.

Живот и работа

В един идеален свят личното ви време е мястото, където презареждате батериите си. Това може да бъде нарушено от две неща:

 • По време на медицинското образование не се преподават способностите за поддържане на баланс между работа и личен живот. По време на специализация се подкрепя дори противоположното нещо. Да не се спазва този модел на работа изглежда като признак на слабост.
 • Много ситуации биха могли да изникнат вкъщи, които да елиминират възможността да презаредите вашия енергиен резерв. В тези случаи животът ви се превръща в допълнителен източник на стрес. Причините биха могли да бъдат конфликт с роднина, болно дете, финансови проблеми и много други.

Медицинското ни обучение

По време на обучението ни в университета се оформят няколко типа поведение. По време на обучението и специализирането тези особености стават неразделна част от нашия характер. Те допринасят за успеха ни като лекари, но и подготвят сцената за пристигането на бърнаут синдрома. По-долу са изброени четирите най-често срещани типа поведение:

 • Работохолик – Единственият възможен отговор на предизвикателствата е по-упоритата работа.
 • Супергерой – Чувствате, че всяко предизвикателство или проблем тежи на вашите рамене и вие трябва да намерите решение за това.
 • Перфекционист – Не понасяте мисълта за допускането на грешка изобщо и прилагате този стандарт и върху околните.
 • Вълк единак – Вършите всичко сам и не позволявате на околните да се включат в работата.

В допълнение има две твърдения, които постоянно изникват в съзнанието на повечето лекари. Едното е: „Пациентът винаги е с приоритет“. Това е необходима истина, когато сме с пациентите си. Много често обаче това никога не се променя. Ако човек никога не слага себе си на първо място, бърнаутът е неизбежен.

Второто е по-скоро на подсъзнателно ниво: "Никога не показвай слабост. Нито пред пациенти, нито пред колеги".

Когато се комбинират основните типове поведение с тези две твърдения, резултатът е може би отдаден и способен лекар. Но така се дава път на самоотрицанието и на бърнаута.

Мениджърските умения на прекия ви началник

Извън здравеопазването има едно управленско изказване – хората не напускат компаниите си, а напускат шефа си.

Това до голяма степен отразява задоволеността от работата и работната среда и съответно способностите на мениджърите.

Това важи по същия начин и за лекарите. Скорошно проучване показва директна връзка между качеството на работа на вашия шеф и честотата на бърнаут. Тази пета причина съвсем наскоро се оформи като отделен и важен фактор за отключване на синдрома на професионално прегаряне.


Как да разберете, че прегаряте?

Когато енергийният ви профил е негативен, работата се превръща в игра на оцеляване. Вместо да виждате предизвикателството, приключението и удовлетворението в практиката си, навеждате глава и се опитвате просто да изкарате до края на работния ден. Често срещана мисъл на този етап е „не знам още колко ще издържа по този начин”.

Този глас в главата ви и режимът на оцеляване са приз­наци, че навлизате в низходящата спирала на бърнаута. Това е времето да се предприемат различни действия за намаляване на стреса и по най-бързия начин да повишите енергийните си нива.


Как можем да спрем или да се предпазим от професионалното изпепеляване?

Има два основни механизма, които водят до позитивен енергиен баланс и съответно ни отдалечават от бърнаут:

 • Намалете нивото на стрес и го канализирайте.
 • Подобрете способността си да зареждате вашите енергийни системи.

Повечето лекари използват комбинация от двата метода в борбата с професионалното изпепеляване.