Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 1 2018

Кърменето като превенция на кърмаческите алергии

виж като PDF
Текст A
д-р Жана Станева
УМБАЛ „Софиямед”, гр. София


Националните традиции при храненето на кърмачетата имат големи краткосрочни и дългосрочни последици за здравето и благосъстоянието на населението. Отговорите на въпросите какви са те и защо кърменето е важно, стават очевидни при разглеждането на следните две теми:

  1. Преимущества на кърмата и кърменето.
  2. Разликите между кърмата и адаптираното мляко и рисковете при изкуственото хранене.

Майчиното мляко има уникален състав. Богатството на имуномодулиращи фактори (цитокини JL-4, TGF-6, JL-5, JL-13; имуноглобулини s-JgA); ненаситени мастни киселини – архидонова, докозапентенова, алфалинолова; хемокини и високо съдържание на пребиотици с изразен бифидогенен ефект осигурява протекция срещу инфекция и атопия.

СЗО и ESPGHAN препоръчват изключително кърмене до 4-6-ти месец.

Направените проучвания доказват значително намаляване на честотата на атопичния дерматит при кърмените деца. Липсват обаче научни доказателства за ползата от диетично хранене на майката по време на лактация с цел превенция на алергиите.


Преимущества на кърмата и кърменето

Преимущества на кърменето за бебето:

  • Действието на кърмене помага да се развият мускулите, които поддържат отворена Евстахиевата тръба, но положителният ефект от това се забелязва към 5-тата година.
  • Оказва влияние върху яснотата на говора.
  • Увеличава защитата срещу кариес.

Преимущества на кърмата за бебето:

  • Хранителните вещества в кърмата са балансирани, за да задоволят нуждите на бебето.
  • Кърмата е лесносмилаема и по-бързо се усвоява от тялото на бебето.
  • Кърмените бебета показват по-ниска заболеваемост от гастроинтестинални и респираторни инфекции в неонаталния период.
  • Имат понижена заболеваемост от възпаления на средното ухо.
  • Имат по-ниска заболеваемост от ювенилен тип диабет.
  • Наблюдава се намалена заболеваемост от некротизиращ ентероколит.
  • Кърмата съдържа съставки, важни за развитието на централната нервна система и зрението.
  • Съдържащите се в кърмата фактори на растежа увеличават развитието и зрелостта на храносмилателната система.
  • Намалява интензивността на алергичните прояви на бебето.

Преимущества за майката:

  • Кърменето намалява честотата на рак на гърдата и някои форми на рак на яйчниците.
  • Намалява риска от остеопороза.
  • Забавя възстановяването на фертилността.

Психологически преимущества:

  • Създава силна емоционална връзка между майката и бебето.
  • Намалява риска от постпартална депресия.
  • Бебетата растат по-спокойни и с по-добро интелектуално развитие.

Разликите между кърмата и адаптираното мляко и рисковете при изкуственото хранене

Каква е разликата между кърмата и адаптираните млека?

  • Кърменето е естествена форма на защита от инфекции. Това се дължи на съдържанието на бели кръвни клетки и секреторни имуноглобулини А.
  • В кърмата се съдържат ензими, хормони, фактори на растежа и други неспецифични защитни фактори, като функцията на някои от тях още не е съвсем ясна.
  • Мастите са основен източник на енергия за кърмачето, а тези на майчината кърма се много лесни за храносмилането. Това се дължи на комбинираното въздействие на няколко липази – на собствените слюнчени и стомашни липази на бебето и на още 4-ри такива ензима, които се срещат само в майчиното мляко, наречени липази, активиращи се от жлъчните киселини.

Човешкото мляко съдържа есенциални мастни киселини, някои от които отсъстват от адаптираните млека.

Есенциалните мастни киселини са необходими за растящия мозък и очи на бебето, за развитието на здрави кръвоносни съдове.

  • Протеините са другата важна съставка на кърмата и са в различни съотношения от тези при АМ.

Разтворимите суроватъчни протеини в човешкото мляко съдържат антиинфекциозни протеини, които липсват в кравето мляко.

Бебетата, хранени с адаптирани млека, могат да развият непоносимост към протеини от животинско мляко.

Те могат да получат диария, стомашни болки, обриви и др. Тези деца в по-късна възраст развиват алергии много по-често от кърмените деца, които причиняват екземи и респираторни проблеми.

  • Главният въглехидрат в млякото (лактозата) е в много по-големи количества в кърмата, отколкото в другите млека.
  • Нивата на Na, Ca, Р, Mg в кърмата се разглеждат като идеални за родените в срок бебета. Независимо че кърмата съдържа минерали в по-ниски концентрации от АМ, абсорбцията им е по-пълна поради наличието на транспортни фактори в човешкото мляко.
  • Желязото е важно за развитието на кръвта. Различните млека съдържат сходни количества Fe, но има една важна разлика: в кърмата Fe е свързано във вътрешността на лактофериновата молекула. Това го прави недостъпно за патогенните бактерии, които се хранят с желязо, а това ограничава разпространението им.

Освен това желязото остава „по-достъпно“ за детето.

  • Кърмата е богата на вода. Тя има ниска електролитна концентрация, което осигурява достатъчно вода за бебето, дори при сухо и топло време.
  • Пробиотици и пребиотици. Пробио­тиците подобряват обработването на хранителните антигени в червата, а също така и бариерната функция на чревната лигавица, усилват синтезата на антитела. Доказано е, че атопичните индивиди имат различна чревна колонизация от здравите. Неголемият брой проучвания доказват, че пробиотиците са ефективни при превенция на екзема, особено ако се приемат и от майката по време на бременността.


Рискове на изкуственото хранене

  • Детето, хранено с АМ, има по-висок риск да развие диария и респираторни инфекции.
  • Повишава се рискът от възпаления на средното ухо.
  • Много по-висок е рискът от алергии, като екземи, атопичен дерматит; бронхиална астма.
  • Може да развие непоносимост към животинското мляко.
  • Увеличава се рискът от захарен диабет.
  • Бебетата, хранени с АМ, затлъстяват по-често.
  • Бебетата, хранени с биберон, имат по-висока телесна температура.


Избор на кърмаческа формула за превенция на алергия

За кърмачетата с висок риск от алергия, които не могат да се кърмят, се препоръчва използването на хипоалергенни кърмачески формули. Те се характеризират с намалена имуногенност и алергенност, постигната при екстензивна хидролиза на казеина или суроватъчните протеини. Според степента на хидролиза се разделят на частично хидролизирани и екстензивно хидролизирани. Според Американската академия на педиатрите частично хидролизирани са формулите със съдържание на олигопептиди с м.т. <5000 DA, а екстензивно хидролизирани – с м.т. <3000 DA.

Употребата на немодифицирани млека от други бозайници не се препоръчва поради риск от кръстосани алергии. Соево мляко също не бива да се използва за деца под 6-месечна възраст.

При естествено хранене на новороденото с майчина кърма се стимулира развитието на т.нар. орална толерантност (специфична имунологична реактивност към предварително попаднали в храносмилателния тракт хранителни алергии) и се предотвратява появата на хранителна алергия и атопичен дерматит.

Бързото нарастване на броя на хората с алергични заболявания, проявяващи се още в ранна кърмаческа възраст, е тревожен факт, изискващ задълбочен анализ и превенция на хранителните алергии, екзема; алергичен ринит; бронхиална астма.

Всички стъпки започват през първите 1000 дни от живота на човек (бременност, лактация и хранене в кърмачес­ка и ранна детска възраст).