Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Обрив след физическа активност


50-годишен мъж е с анамнеза за обриви по гърба, гръдния кош и горните крайници, които се появяват след физическа активност. Обривите започнали преди 5 месеца. Съобщава и за интермитентен сърбеж и уртики, които се появяват след одраскване на кожата. Няма гадене, повръщане, задух или затруднено дишане. Не е използвал наскоро нови лосиони, сапуни, парфюми или детергенти. Има придружаваща дислипидемия, във връзка с която приема симвастатин. Отрича фамилност на оплакванията.
 Първоначалният клиничен преглед не установява кожен обрив или други лезии. Кожата е с нормални тургор и температура. При прилагане на натиск върху кожата се образува еритем (Фиг. 1) и след около 5 мин. на мястото се развива папула (Фиг. 2).


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата и клиничния преглед кое от следните е най-вероятната диагноза?

A. Холинергична уртикария.
B. Медикаментозно обусловена реакция.
C. Иритативен контактен дерматит.
D. Уртикариален васкулит.

Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
A: Холинергична уртикария

Симптомите обикновено настъпват приблизително 5 до 10 минути след прилагане на кожно дразнене, като например консумиране на пикантни храни, упражнения, силни емоции или къпане в гореща вода. След появата на лезии може да се развият парестезии, сърбеж или усещане за парене. Пациентът от случая има дерматографизъм в резултат освобождаването на хистамин, когато се прилага натиск върху кожата.

Диагнозата на холинергичната уртикария е клинична, базирана на историята и на резултата от прегледа. Може да бъде потвърдена чрез пасивно затопляне с вода или физически упражнение, които да възпроизведат симптомите. Пациентът има класическа анамнеза за поява на повдигнати лезии, настъпващи след повишаване на кожната температура по време на физическа активност.

Лезиите обикновено се появяват върху шията и горната част на гръдния кош, но могат да се разпространят и по цялото тяло.

Лезиите обикновено затихват в рамките на 15 до 20 минути, освен ако няма множествени лезии, които могат да останат с часове.

Лечението на това състояние включва избягване на употреба на гореща вода или физически упражнения при горещо време.

Пациентите биха могли да приемат профилактично антихистаминови препарати.

Фиксираната медикаментозна реакция е локализирана кожна реакция, която се проявява часове до дни след прием на съответното лекарство. Обикновено лезиите са непуритични, единични и добре демаркирани. Представлява едематозни, виолетови, хиперпигментирани папули. Най-честите причинители са антибиотици, като триметоприм-сулфаметоксазол и пеницилин; салицилати; нестероидни противовъзпалителни средства; барбитурати; оцветители. При последващ контакт с вещест­вото причинител лезиите се появяват на същото място.

Иритативният контактен дерматит обикновено се проявява като парещи, сърбящи, генрализирани лезии с по-малко ясни граници в сравнение с онези, които се появяват след контакт с чуждо вещество. Състоянието може да бъде резултат от травма на кожата, цитотоксичен ефект или контакт с дразнещо вещество. Изявява се в суха и напукана кожа най-вече по ръцете.

Уртикариалният васкулит представлява тип III реакция на свръхчувствителност, която обикновено се проявява като болезнени кръвоизливи с продължителност повече от 24 часа. Лезиите могат да развият остатъчна хиперпигментация или пурпура. Въпреки че причината е неизвестна, уртикариалният васкулит може да бъде свързан с ревматологични заболявания като лупус; лекарства като пеницилин и нестероидни противовъзпалителни средства; хепатит В и С вируси.

Състояние

Характеристики

Холинергична уртикария

Повдигнати лезии, причинени от затопляне на кожата по време на физическа активност или при контакт с гореща вода; обичайно се установяват на врата и горната част на гръдния кош.

Медикаментозно обусловена реакция

Солитарна несърбяща лезия, добре отграничена от околната тъкан, представяща се като едематозни, виолетови, хиперпигментирани плаки.

Иритативен контактен дерматит

Лющещи се лезии с неясни граници, придружени от сърбеж и усещане за изгаряне, обикновено обхващат ръцете.

Уртикариален васкулит

Болезнени папули, които персистират повече от 24 часа.