Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 4 2018

10 странни начина за откриване на болести - Част II

виж като PDF
Текст A
В ежедневието медицината няма много общо с медицински сериал, като "Д-р House" например. Няма някой самотен гений, който да "вади" диагноза, както фокусник вади заек от шапката си, използвайки само ума си. По-голямата част от медицинската работа е непрекъснато осмисляне на оплакванията на пациента, докато не се установи причината за проблема. Това е добре, тъй като именно по този начин повечето хора могат да бъдат спасени. Но понякога поредната медицинска мистерия може да бъде решена по най-необичаен начин.

Ето десет странни начина от миналото и настоящето, с помощта на които са откривани заболявания.

 
6. Деменцията се открива по писането

Ирис Мърдок, блестящ философ и романист, заболява от болестта на Алцхаймер, която я прави все по-объркана, без да може да си спомни почти нищо. Заради болестта тя в крайна сметка спира да пише, но може би ни е оставила улики, с които да разпознаваме заболяването по-рано. Изучавайки 26-те романа на Мърдок, учените са успели да сравнят как тя използва езика с течение на времето. Докато стилът и строежът на изреченията остават същите, речникът й намалява към края на кариерата й. Друг автор, чиито творби са изучавани, Агата Кристи, показва 20% намаление на речниковия състав в хода на кариерата си. Може би не е случайно, че нейният късен роман "Слоновете помнят", разказва са романтична жена, която се бори със загубата на памет.

7. Облизване на кожата на пациенти с муковисцидоза

"Детето скоро ще умре, ако челото му e солено, когато го целувате". Това гласи един ред от алманах по детски болести от 19-ти век. Книгата не разкрива защо, но днес знаем, че причината за соления вкус най-вероятно е муковисцидоза. Кистозната фиброза е доста често генетично заболяване, което засяга белите дробове, панкреаса и храносмилателния тракт. Мутация променя вискозитета и затруднява отделянето на много секрети от тялото, създавайки цяла гама усложнения. Потта също се променя. При хората с муковисцидоза, потта е необичайно солена. Много родители, които целуват детето си, може би са го установили. Преди съвременната медицина, животът на хората с муковисцидоза е бил кратък.

 
8. Да помиришеш Паркинсонова болест

Вече разбрахме колко способни са кучетата да помиришат болест. Оказва се, че и човешкият нос може да бъде полезен при откриването на медицински проблеми. Съпругът на Джой Милн страда от болестта на Паркинсон. Това дегенеративно заболяване на нервната система прави хората неспособни да контролират движенията си. Но шест години преди нейният съпруг да е диагностициран с болестта на Паркинсон, Джой знаела, че нещо различно се случва. Тя буквално можела да го помирише.

Понякога тя усещала нещо, което описва като "мътен" аромат от съпруга си, но не му обръщала внимание. Едва след като се присъединява към организация на болни от това заболяване, тя разбира, че много други с Паркинсонова болест миришат по същия начин. Тогава Джой Милн споделя на учените впечатленията си. Заинтригувани, те я изследват. Дават й 12 тениски – 6, носени от хора с болестта на Паркинсон, и 6, носени от здрави хора. Резултатът е зашеметяващ. Джой идентифицира всички пациенти с болест на Паркинсон. Учените сега се опитват да разберат какво е съединението, което Джой Милн е в състояние да долови, с надеждата да разработят клиничен тест, с помощта на който болестта да се открива още по-рано.

  
9. Червени очи на фотографиитеМного цифрови фотоапарати в наши дни са оборудвани с възможността да премахват "червените очи" от снимките. Червените очи се причиняват от светкавицата на камерата, която се отразява от богато кръвоснабдената ретина в задната част на окото. Това може да е досадно, но всъщност е знак за добро здраве. Тара Тейлър публикувала снимка на малката си дъщеря във Facebook, където тя е с едно червено око и другото, светещо в жълто. Загрижени приятели я посъветвали да заведе дъщеря си на лекар.

Лекарите открили, че детето има болест на Coats – натрупване на холестерол в кръвоносните съдове на окото, което може да причини слепота. Благодарение на бързата диагноза, лекарите успяват да я спасят. Ретинобластомът е рак на ретината, който засяга най-вече децата, и може да бъде открит и като се види как очите реагират на светкавицата на фотоапарат. Докато болестта на Coats изглежда жълта, ретинобластомите изглеждат бели. Следващият път, когато на снимката вашето дете излезе с две червени очи, смятайте го за благословия.

 
10. Тестове за бременност за мъжеВидяхме как в миналото сме използвали зайци и жаби, за да се разбере дали една жена е бременна. Съвременните тестове за бременност се основават на търсене на същия хормон (човешки хорион гонадотропин). Като се има предвид колко рядко мъжете забременяват, можете да разберете учудването на един човек, когато е използвал тест за бременност и тестът бил положителен.

Не е известно защо мъжът е направил теста за бременност, който е открил в кабинета си, но по-късно той споделя на приятелка за чудноватия резултат. Тя решила да опи­ше хумористичната случка в комикс и да я изпрати в Reddit. Заедно с обичайните шеговити коментари се намират и хора, които да препоръчат на мъжа да посети лекар, тъй като мъжете, които произвеждат hCG, може да имат рак на тестисите. Специалистите наистина открили малък тумор и „бременният” бил диагностициран и лекуван в ранен стадий. Не всички ракови заболявания на тестисите произвеждат hGC, но при мъжете тестовете за бременност могат да бъдат полезен начин за откриване на тумори на ранен етап. Това е още една причина мъжете да се страхуват от положителния тест за бременност.