Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 4 2018

Тенденции в областта на уринарните инфекции

виж като PDF
Текст A
В България сред болестите с бактериална етиология инфекциите на уринарния тракт заемат второ място по честота след тези на дихателните пътища. И ако доскоро антибиотичната терапия беше не само най-често срещаният метод, но и най-безотказният, то днес и пациенти, и специалисти търсят други тенденции за решаване на проблема.

Една от най-често срещаните инфекции на уринарния тракт е циститът, който при ненавременна или неправилна терапия може да доведе до усложнени инфекции и в горните отдели на отделителната система. Основните му характеристики могат да бъдат сведени до дизурия, бактериурия и рецидив.

Бактериалният цистит е характерен най-вече за жените – 30% от тях ще имат поне един епизод на цистит през живота си. Основeн причинител на бактериалния цистит е E. coli в 80-90% от случаите на неусложнени инфекции и в 60-70% от случаите на рецидивиращи инфекции. Всяка 4-та жена на възраст над 60 години страда от повтарящи се инфекции на уринарния тракт, а сред здрави жени между 18 и 39 год. рискът от развитие на повторна инфекция след първата е 24%[1].

Един от най-честите симптоми на цистита е дизурията. Тя се изразява в парене, дразнене или щипене в урет­рата, най-вече по време на уриниране. Въпреки че според маркетингово проучване от миналата година 7 от 10 жени, страдащи от цистит, приемат болкоуспокояващи препарати успоредно с препарата срещу уринарна инфекция[2], дизурията трябва да бъде разграничавана от други форми на дискомфорт, като болка над или под нивото на срамната кост, или дискомфорт, който нараства при напълване на пикочния мехур.


Клинични практики

Бактериурия и рецидив. Най-честият причинител на бактериален цистит при хората са различни патогенни щамове Е. coli.

Респективно, най-често предписваните антибиотици при остри бактериални инфекции на пикочните пътища са флуорохинолони, бета-лактами, комбинация триметоприм/сулфаметоксазол, нитрофурантоин, фосфомицин, нелидиксова киселина. В същото време при жените с рецидивиращи инфекции на уринарния тракт се предписват последователни антибиотични курсове, освен като лечение – и за профилактика[3].

Уропатогените обаче са с увеличаваща се резистентност към антибиотици в САЩ и в световен мащаб. В изследване, проведено сред 12 253 679 пациенти за период от 10 години (2000 до 2010 г.), се установява, че прекомерната употреба на антибиотици в терапията на уроинфекциите води до значителна лекарствена резистентност. А именно: към ципрофлоксацин резистентността е нарастнала от 3% на 17%, а към триметоприм-сулфамектоксазол – от 17.9% на 24.2%. Прилагането на терапия с антибиотици от други терапевтични групи е обосновано само при доказан причинител, който е различен от E. coli или при наличие на резистентни щамове.

Освен че антибиотичното лечение е основният двигател на резистентността, то засяга и нормалната микрофлора на организма[4].

Затова от първостепенно значение е използването на стратегии, редуциращи този вид терапия.

За пръв път през 2002 г. Amy Howell (Rutges University, New Jersey, USA) докладва за антиадхезивни свойства на проантоцианидини тип А (РАС А) срещу патогенни бактерии в уринарния тракт и доказва, че такива РАС се съдържат единствено в американската червена боровинка[5,6].

Американската червена боровинка е едно от основните нативни за САЩ растения. За първи път е използвана от индианците за храна, в церемонии и за лечение на болести. Наричана е по различни начини от индианските племена, но днешното  име (cranberry) е използвано от първите датски и германски заселници. Смята се, че през 1621 г. индианците за пръв път са запознали заселниците със свойствата на американската червена боровинка. През 1816 г. капитан Хенри Хол засажда за първи път боровинки с търговска цел (в Dennis, Massachusetts), а днес над 40 000 акра на територията на САЩ и Канада са засадени с този плод.

Високата концентрация на РАС А в плодовете на американската червена боровинка допринася за ефективно блокиране адхезията на основния причинител на цистита (Е. coli) към уроепитела, с което способстват за отделянето на бактерията с потока на урината.

Допълнително, РАС А успешно разтварят образувалия се около бактериалните колонии полизахариден биофилм, след което лесно отстраняват инфекциозния причинител. РАС се съдържат и в плодовете на червените боровинки, които виреят и в европейс­ките страни, но те са тип В и имат основно антиоксидантен ефект без да могат да инхибират адхезията на Е. coli.

Продукти на основата на американската червена боровинка са серията Urinal®. Urinal Akut® гарантира min. 72 mg PAC A в дневната доза, с което осигурява бърз ефект на първия ден и изчиства E. coli още в първите 48 часа. Като последващ курс за стопиране на повтарящи се епизоди могат да бъдат прилагани продължително време капсулите Urinal®. Освен екстракт от американска червена боровинка те съдържат Solidago Virgaurea, позната като  Златна пръчица (с доказан в народната медицина диуретичен ефект) и витамин D (за подпомагане имунитета в уринарния тракт).

Дизурия. За повлияване на постоянните позиви за уриниране и усещането за спазми и болка, нерядко успоредно с назначената антимикробна терапия се предписват и спазмолитици. Тяхното приложение е краткотрайно и преодолява първоначалните симптоми, свързани с клиничната проява на острия цистит. От друга страна обаче, спазмолитиците нямат отношение нито към елиминирането на болестотворните микроорганизми, нито към причинителя на усещането за болка.

Един от факторите за дизурия е киселото рН на урината. По принцип pH на тъканите в зоната на възпаление и инфекция е по-ниско[7] в резултат на повишената концентрация на водородни йони. Тази тенденция се отнася и за урината[8,9,10]. Положителните водородни йони стимулират болковите рецептори в стената на пикочния мехур, които по аферентните С-неврони предават импулси към централната нервна система. По този начин с повишаване киселинността на урината нараства и усещането за болка[11].

Затова при пациенти с дизурия, причинена от уроинфекции, се препоръчва алкализиране на урината за повлияване на симптомите[12].

В този смисъл добро решение представляват цитратните йони. Те имат дълга история в традиционната медицина при инфекции на пикочните пътища, поради това че бързо неутрализират киселото pH на урината и донасят облекчение при дизурия.

С богато съдържание на калиев и натриев цитрат е Urinal® Express pH. Той е под формата на разтворими във вода сашета, които за кратко време повлияват киселото pH на урината. Продуктът съдържа също екстракт от американска червена боровинка (снабдяващ РАС А) и листа от бяла бреза (за нормална функция на бъб­реците). Комбинацията от съставки в Urinal® Express pH съдейства за постигане на нормално pH на урината и подпомага по-лесното отделяне на E. coli от пикочните пътища.

Препоръчително е Urinal® Express pH да се прилага успоредно с Urinal Akut®, за да се осигури както достатъчно висок прием на цитрати (за нормално рН), така и висока концентрация РАС тип А (за силен антиадхезивен ефект по отношение на инфекциозния причинител).

 

 

 

  
книгопис:
1.    Foxman B, Gillespie B, Koopman J, et al. Risk factors for second urinary tract infection among college women. Am J Epidemiol 2000; 151:1194–1205.
2.    Marketing research, Simply 5, May 2017.
3.    Hooton TM. Recurrent urinary tract infection in women. Int J Antimicrob Agents. 2001;17(4):259-268.
4.    Murray BE, Rensimer ER, DuPont HL. Emergence of high-level trimethoprim resistance in fecal Escherichia coli during oral administration of trimethoprim or trimethoprim-sulfamethoxazole. N Engl J Med. 1982;306(3):130-135.
5.    Howell, A.B., Vorsa, N. Marderosian, A.D. and Foo, L.Y. Inhibition of the adherence of P-fimbriated Escherichia coli to uroepithelial-cell surfaces by proanthocyanidin extracts from cranberries. New England Journal of Medicine (Letter), 1998. 339(15): 1085-1086.
6.    Howell, A.B., Leahy, M., Kurowska, E., and Guthrie, N. In vivo evidence that cranberry proanthocyanidins inhibit adherence of p-fimbriated E. coli bacteria to uroepithelial cells. Federation of American Societies for experimental Biology Journal, 2001. 15: A284.
7.    Pain Mechanisms and management – S.N. Ayapetian, A.V. Apkarian.
8.    McGuire M. Urinary tract infection. Pharmacy News. 2012;39-44.
9.    Natural approaches to prevention and treatment of infections of the lower urinary tract Kathleen A Head ND, Alternative Medicine Review Vol.13, No 3 2008.
10.    Natural approaches for controlling urinary tract infections Mary Anne Roshni Amalaradjou, Kumar Venkitanarayanan.
11.    Alkalinisation in the management of cystitis Spooner JB, MA, MB, BChir, Sterling-Winthrop Group ltd., Surbiton, Surrey, England.
12.    Urine alkalization improves the problems of pain and sleep in hypersensitive bladder syndrome – International Journal of Urology (2014) 21, 512–517.