Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 5 2018

Специален гост

виж като PDF
Текст A
проф. д-р Ненчо Смилов, дм
Началник на клиниката по урология на „Медицински институт – МВР“, гр. София


   

Проф. Смилов има две специалности (обща хирургия и урология) и е с повече от 20 години клиничен опит. Има множество квалификационни курсове в България и чужбина, в т.ч. „Възстановяване на ерекцията и континенцията при мъже – поставяне на пенисни протези и изкуствен уретрален сфинктер“ в Evelyn Cambridge Surgical Training Centre, Англия; „Хирургично лечение на гениталния пролапс и уринарна стрес-инконтиненция при жени“ в Private Hospital Sainte Marie, Франция; "Сакрална невромодулация за уринарна инконтиненция/ретенция" в Klinikum Kulmbach, Германия; както и специализация „Лапароскопски операции в урологията“ в Universitätsklinikum Halle, Германия. Основните му научни интереси са в областта на ендоурологията, онкоурологията, дисфункцията на долните пикочни пътища и реконструктивната урология. Автор е на повече от 150 публикации, в т.ч. на монографията „Диагностика на простатния карцином: практически аспекти“, съавтор на „Мини-инвазивна урология“. Член на национални и международни медицински дружества и редакционни колегии на научни списания.

 

   
Проф. Смилов, Вие сте ръководител на Клиниката по урология към МИ на МВР-София. Ще ни разкажете ли повече за нея?

Клиниката по урология е акредитирана с най-високото трето ниво на компетентност за диагностика и лечение, както и за обучение на докторанти и следдипломно обучение на специализанти. Клиниката разполага с 36 легла и 11 лекари, от които 3 специализанти. В клиниката се обслужват служители и пенсионери от структурите на МВР, но също така е отворена и за граждани по клиничните пътеки на НЗОК. Стремежът ни е да предлагаме модерно, но утвърдено с европейските медицински стандарти лечение.


Какъв е обемът дейности, който покривате?

Лекуваме целия спектър урологични заболявания, като имаме силен фокус върху тежката патология. Още преди 15 години въведохме за първи път в България рутинното използване на пункционна биопсия на простатата под трансректален/перинеален ехографски контрол. Оттогава имаме дългогодишен опит в съвременната диагностика и лечение на простатния карцином, като извършваме всички типове отворени и лапароскопски операции по повод на карцином на простатната жлеза и разширена тазова лимфна дисекция при показания.

Освен с лапароскопското отстраняване на тумори имаме голям опит с оперативното конвенционално лечение на много големи туморни формации в урогениталния тракт, засягащи други органи, и извършваме всички видове тазови екзентерации по повод на първично установени напреднали и рецидивни тазови тумори.

Извършват се и всички съвременни оперативни методи за лечение на ДПХ. Имаме най-мощния диоден лазер, наличен на пазара в момента.

Нашата клиника е единственият напълно оборудван център в България за лечение на инконтиненция на урината, дисфункции на таза и пролапс на тазовите органи. Извършват се всички типове слингови операции, реконструкции на тазовото дъно с платна както трансвагинално, така и лапароскопски. И нещо, с което сме особено горди – в момента ние сме единственият център за имплантиране на сакрален невромодулатор InterStim при хипоконтрактилен и хиперактивен пикочен мехур. В Европа този метод се предлага от години. Освен това се занимаваме с тежки реконструкции при болест на Пейрони, парафином на пениса, карцином на пениса и тежка еректилна дисфункция (поставяне на пенисна протеза).


Вие сте специализирал лапароскопска урология в Германия, посещавал сте редица специализирани курсове в Англия, Германия и Франция.
Какво Ви направи впечатление като разлики в подхода към диагностиката и терапията на урологичните заболявания?

Разликата е в профилактиката и ранната диагностика на заболяванията, подлежащи на скрининг. Лечението е точно регламентирано и на практика се покрива в пълна степен от здравноосигурителната им система както за болничната, така и в доболничната помощ. Това означава, че на пациентите не се налага да заплащат допълнително за нещо, което основно би повлияло на изхода от лечението им, като специфичен консуматив, избор на екип и специално отношение извън стандарта на техните здравни грижи.


Виждате ли някаква тенденция в урологичните заболявания?

Отчетливата тенденция в световен план е в повишаването на броя хора, диагностицирани с такива заболявания. Основните причини са три.

Медицината се развива и съответно възможностите за ранна диагностика на някои заболявания нарастват. Най-ярък пример в това отношение е диагностиката на простатния карцином. Вече сме способни да го диагностицираме в толкова ранна фаза, че на практика той да бъде клинично незначим. Работата на добрия уролог е да прецени дали пациентът към дадения момент има нужда да започне лечение, или само ще се проследява и докога. От друга страна, средната продължителност на живота нараства, а това води до повече пациенти, диагностицирани със заболявания, които са типични за по-възрастните хора, например доброкачествената простатна хиперплазия. Има и трета причина и тя е неприятна – някои заболявания се „подмладяват“, т.е. започват да засягат мъже в по-млада възраст. Например еректилната дисфункция. Това основно е свързано с влошаването на здравето на кръвоносните съдове – липса на достатъчна физичес­ка активност, затлъстяване, високи нива на стрес, лош липиден профил, метаболитен синдром, злоупотреба с медикаменти и анаболи – всичко това неминуемо се отразява зле на сексуалното здраве.


Какво искате да се чуе от нашите читатели?

Мисля, че е необходимо по-често и настоятелно да напомняме на мъжете, навършили 50 години, за ежегодните им урологични прегледи.

Онкологичните заболявания в урологията са едни от най-честите и ранната им диагностика е от изключително значение. Статистиката сочи, че жените като цяло са по-отговорни към здравето си. Все повече жени провеждат редовно своите мамологични и гинекологични профилактични прегледи. За мъжкото здраве обаче все още се говори твърде малко. А мъжете са склонни да неглижират оплакванията си, по-рядко ги споделят, особено ако са от пикочо-половата система. Важно е да се отделя повече време за преглед и разяснения по темата за мъжкото здраве. Андропаузата и свързаните с нея състояния, като симптоми от долните пикочни пътища, еректилна дисфункция, отпадналост, честа смяна в настроението, потиснатост и липса на мотивация и др., все още не срещат достатъчно разбиране от пациентите и техните близки.