Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2018

Бременност и разширени вени

виж като PDF
Текст A
д-р Ангел Радев, ангиолог-флеболог
МБАЛ за женско здраве „Надежда“, гр. София


Разширените вени (или варикозни вени) са изява на т.нар. хронична венозна болест. Клинично се проявяват с тяхното разширяване, удължаване, извиване и изпъкване над нивото на кожата.

  
Разпространеност на заболяването

Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в инду­стриално развитите страни на Европа и Северна Америка, което ги нарежда до социално значими заболявания, като артериалната хипертония и захарен диабет. По статистически данни около 30% от човешката популация в световен мащаб страда в една или друга степен от разширени вени. За България статистиката сочи, че между 30-40% от жените и около 20% от мъжете имат някаква форма на хронична венозна болест. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти, като решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта, когато качеството на живот на страдащия е силно влошено. През последните години, поради бурното развитие на високите технологии, промяната в работния режим и стила на живот на много хора, честотата на венозните заболявания расте, като прогнозите са, че в бъдеще тази тенденция трудно ще се промени.


Етиопатогенеза

Като основна причина за появата на разширени вени е генетичната слабост на съединителната тъкан, която е част от структурата на венозната стена. Ако имате родител с разширени вени, вероятността да се появят и при вас е много висока. Механизмът на появата на разширените вени е свързан с нарушената функция на венозните клапи, които са разположени във вътрешността на вените. Основната функция на тези клапи е да възпрепятстват връщането на венозната кръв обратно към краката, която нормално трябва да се движи към сърцето. Дисфункцията на тези клапи води до покачване на налягането във венозната система, което постепенно води до поява на разширени вени.


Основни симптоми

Основните признаци са разширяването, извиването и изпъкването на вените над кожата, най-често в областта на долните крайници. Придружаващи симптоми могат да са тежестта, болката по хода на вените и отоците по краката, по-изразени в края на деня. Страдащите могат да получават също и мускулни крампи, сърбеж и кожни промени предимно в областта на глезените и подбедриците. В по-запуснатите случаи може да се стигне и до образуване на варикозни рани по краката или до т.нар. тромбофлебит (възпаление и запушване на вената).


За бременността и разширените вени

Неоспорим факт е, че при жени с наследствена предразположеност за развитие на разширени вени периодът на бременността е свързан с повишен риск за изявата им или влошаване на вече съществуващите такива. Това е така, тъй като хормоналните промени, свързани с бременността, влияят негативно на венозната стена. От друга страна, чисто механичното притискане на вените в малкия таз от плода води до повишаване на венозното налягане във венозната система, което от своя страна допринася за появата на разширени вени.


Основни симптоми и усложнения на заболяването, за които бременната жена трябва да внимава

Редно е по време на бременност жената да следи за появата на зачервяване, уплътняване и болезненост по хода вените, което е признак за т.нар. тромбофлебит (или варикофлебит). Появата на внезапен оток със зачервяване на крака и повишаване на температурата и втрисане може да е признак за запушване на дълбока вена на крака (т.нар. флеботромбоза). При изява на някое от изброените оплаквания трябва да потърсите лекарска помощ.


Профилактика по време на бременността

По време на бременността трябва да се спазва определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. Правилно е да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение, излагането на високи температури, нерационалното хранене, водещо до затлъстяване, тютюнопушенето, неудобните дрехи и обувки и т.н. Хубаво е бременните жени да носят компресивни медицински чорапи или чорапогащници, изписани от специалист по венозни заболявания. Не се препоръчва приемът на лекарства и хранителни добавки за вени по време на бременността.


Полезни съвети

Има определен набор от лесни и практични упражнения, които могат да бъдат прилагани дори и в офиса. Много просто за изпълнение упражнение например е повдигането на стъпалата на пръсти – поне 20-30 повторения. Хубаво е да се прави на всеки час, особено от хора, които работят дълго на бюро и не се движат активно по време на работния ден. Друг полезен съвет е вечер, когато сте пред телевизора или четете, да повдигате краката на високо. Може да се прилагат и оглаждащи кремове върху кожата на краката, които имат облекчаващ ефект.

Тъй като истинското състояние на вашите вени невинаги е видимо, е редно да се консултирате с квалифициран съдов специалист (ангиолог или съдов хирург), който да осъществи клиничен преглед и прецизна доплерова диагностика на венозната ви система. Доплеровото изследване е абсолютно безвредно и безболезнено. Именно чрез него се установява в коя част на венозната система има запушване или увредени венозни клапи, които са причина за появата на разширени вени в дадена област. Правилният подход е да проведете специализирана консултация още преди бременността, както и няколко месеца след раждането, за да се установи дали има новопоявили се разширените вени или прогресия на вече съществуващите такива, както и дали се налага провеждане на лечение.


Важно е да знаете!

При жените, които страдат от разширени вени, е редно да се проведе лечение преди плануването на бременност, защото по този начин се избягват и профилактират евентуални бъдещи венозни усложнения в периода на бременността. При много жени варикозните вени се изявяват за първи път по време именно на бременността. В нередки случаи тези новопоявили се вени изчезват до около 3 месеца след раждането. В много от случаите обаче тези новопоявили се вени остават. Именно затова е редно всяка бременна или наскоро родила жена с разширени вени да се консултира със съдов специалист както по време на бременността, така и 6 до 12 месеца след раждането, за да се оцени състоянието на венозната  система и да се прецени необходимостта от лечение. Противопоказано е радикалното лечение на разширените вени в периода на бременността. Важно е да се отбележи, че премахването на разширените вени трябва да се прави или преди забременяването, или едва след раждането, и по-конкретно – след преустановяване на кърменето.

Не се страхувайте от лечение! Разширените вени вече не са равни на операция!

През последното десетилетие неоперативните методи за лечение на разширени вени почти изцяло изместиха стандартното хирургично лечение, като понастоящем само около 5% от случаите в световен мащаб се лекуват оперативно. Тази тенденция не е случайна поради множеството предимства на "безкръвните" методи, а именно:

  • Няма хирургически разрези и кръвозагуба.
  • Не е необходима пълна упойка.
  • Процедурата се провежда под ултразвуков контрол.
  • Може да се извършва в амбулаторни условия, без необходимост от болничен престой.
  • По-бързо възстановяване на пациентите и връщане на работа още на следващия ден.
  • По-малко странични ефекти от процедурата.
  • По-малка болка.
  • По-малка травматичност спрямо стандартното хирургично лечение.
  • Много висока ефективност.

Много важно е да се знае, че наличието на разширени вени вече не налага травмиращото оперативно лечение. Напротив, вече и в България, макар и на немного места, се осъществяват световните практики за безкръвно лечение на разширени вени, прилагани в цял свят.


Препоръки към бъдещите майки за минимизиране на опасността от появата на разширени вени по време на бременността и свързаните с тях усложнения

Основните препоръки са свързани със спазването на вече споменатия двигателен и хигиенно-диетичен режим, а именно умереното движение, рационалното хранене, приемът на достатъчно течности, избягването на високите температури (напр. сауна, парна баня, топли минерални басейни, горещи душове и др.), както и на стегнатите и неудобни дрехи и обувките на високи токове. Важно е да знаете, че вече появилите се разширени вени не могат да се лекуват само с ластични чорапи, кремове, хапчета или хранителни добавки. Трябва да се консултирате с квалифициран съдов специалист (ангиолог или съдов хирург), който да ви даде насоките и да проведе адекватно лечение.


Д-р Ангел Радев завършва медицина през 2007 г. в Медицинския университет в София. Има защитена специалност по ангиология (съдова медицина). Сертифициран специалист по ултразвукова съдова диагностика, ендовенозна лазерна аблация, механо-химична аблация и склеротерапия на разширени вени. Притежава международен сертификат по ултразвукова диагностика на венозните заболявания. Професионалният му път започва в Отделението по съдова хирургия и ангиология на Националната кардиологична болница. В следващите години работи последователно в болница „Токуда“ и Сити клиник. От 2014 г. е част от екипа на МБАЛ „Надежда“, където създава Сектора по Ангиология и миниинвазивно лечение на разширени вени. Основен акцент в работата му е минимално инвазивното лечение на разширените вени, съдовата диагностика, профилактиката и лечението на артериалните и венозните заболявания, както и скринингът и профилактиката на атеросклерозата. Специализирал е в САЩ, Германия и Австралия в областта на съвременното лечение на венозните заболявания. Участвал е в множество международни обучителни курсове и конгреси. Член е на Българското дружество по съдова хирургия и ангиология, Националното дружество по ангиология и флебология и на Българското дружество по ендоваскуларна терапия.