Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2018

Новости в естетиката: Зъбчати конци Barb II 4D и Excellence Visage

виж като PDF
Текст A
д-р Елеонора Валянова, естетичен дерматолог
Хил Клиник, гр. София, www.hillclinic.com


История на тредлифтинга

За първи път през 1956 г. д-р Buttkewitz H. поставя субкутанно конци. През 1970 г. френският проф. д-р Guillemian R. прави т.нар. „curl lifting“.

През 1983 г. пластичният хирург д-р Sergio Capurro докладва за подобна процедура по време на Националния конгрес на Италианската асоциация по пластична хирургия. През 1998 г. по време на Втория конгрес по естетична хирургия в Москва д-р Sulamanidze Ma. съобщава за разработването на нов подход в лифтинга.

Поставянето на конци за лифтинг е минимално инвазивна процедура, при която механичното повдигане се комбинира със стимулация на колагенезата. Според данни, изнесени от Американското дружество за естетична пластична хирургия (ASAPS), през последните 20 години броят на нехирургичните процедури се е увеличил повече от 12 пъти в сравнение с хирургичните процедури, които бележат само 200% ръст.

Преимуществата на тредлифтинга са, че не е нужна специална подготовка, не се правят разрези, не е необходима хоспитализация, не се ползва обща анестезия и не се изисква рехабилитация. Възстановяването е бързо и не оказва влияние върху ежедневието на пациента. Конците се въвеждат в субкутанна подкожна мазнина, което гарантира незасягане на нервни окончания и големи кръвоносни съдове.

Първите конци за лифтинг са били произведени от силикон и полипропилен и са се поставяли от естетични хирурзи с помощта на разрез.

Решителна крачка в посока на съвременните техники и продукти е създаването на първите резорбируеми конци, както и начинът им на въвеждане – чрез игла или канюла. През последните 30 години, тредлифтингът доказва своята безопасност и заема важ­но място в естетичната медицина.

Модерните продукти са базирани основно на три съставки: PDO (polydioxanone), PCL (поликапролактон) и PLLA (poly L-lactic acid).
PDO е добре познатият в България био­разградим синтетичен полимер, от който са направени голяма част от мезоконците. Ценен е заради високата си гъвкавост и безопасност в сравнение с други монофиламенти конци.

PCL e биосъвместим полимер, познат отдавна в медицината, одобрен от FDA, който действа върху по-дълбоките слоеве на кожата, стимулирайки организма да произвежда свой собствен колаген. Неговата сила е по-продължителна, той е много мек и пластичен материал, но в същото време има добра здравина.

PLLA е най-новото изобретение в тредлифтинга и се извлича от Alpha Hydroxy Acid (AHA) – биосъвместим, стимулира микроциркулацията, колагенезата и по-бавно се абсорбира. Ефектът му е по-млад вид на лицето, създавайки натурални обеми.

В настоящата статия ще се спрем на характеристиките и ефекта на два продукта: Barb II 4D и Excellence Visage, съответно произведени на базата на PDO и PCL и на Р (LA/CL) – свободно стоящи, без точка на фиксиране, със зъбчата повърхност.


Показания за прилагане на тредлифтинг

Тредлифтингът е подходяща коригираща процедура при птоза на меките тъкани на инфраорбитална, яблъчна, мандибуларна и суб-менталната област. Ефективни са за изглаждане на всички гравитационни линии и отпускане на лицевия контур. Ползват се широко в лифтинг на шия и тяло при пациенти над 35-годишна възраст.


Структура и състав на конците

Excellence Visage е продукт от новата серия на Aptos за повдигане и армиране на лицевите и телесни структури. Нишките се състоят от L-полимлечна киселина в комбинация с S-капролактон (Р (LA/CL)) в съотношение 3:1. Основният компонент L-полимлечна киселина в процеса на разграждането си стимулира неоколагенезата и практически предизвиква подмладяване. Капролактонът увеличава продължителността на затягащия ефект и отлага процеса на стареене. Поставеният материал се разгражда постепенно. Проучвания сочат, че абсорбирането на PLA е между 1.5–2 години (Фиг. 1).

Фигура 1:
a: 4-та седмица след тредлифтинга

б: 13-та седмица след тредлифтинга

в: 34-та седмица след тредлифтинга    

Според проведени хистологични изследвания тъканите реагират на имплантацията на Р (LA/CL) чрез образуване на колаген тип 1 и тип 3, развивайки и фиброзна капсула. След пълното биоразграждане по метаболитен път капсулата се открива в тъканите още 3-5 мес.*

Диаметърът на нишките е USP 2/0 и дължина 15 см. Структурата е зъбчата, като нарезите са направени в 360 градуса. Excellence Visage е поставен в канюли за атравматично имплантиране.

Barb II 4D мезоконец с диаметър USP 3/0 и дължина 14.5 см. Нарезите му са двупосочни и в 360 градуса. Тази конфигурация дава възможност за равномерно разпределяне на напрежението на тъканите по цялата дължина на конеца, а триизмерното разположение на зъбците позволява по-надеждно закрепване. Съставът му е комбинация от полидиоксанон и поликапролактон. Разгражда се чрез хидролиза и се отделя от тялото по метаболитен път.

Проведено хистопатологично проучване** 3 месеца след въвеждането на Barb II 4D показва наличие на PDO в подкожния слой на дермата, около които в резултат на реакция на кожата се наблюдават лимфоцитни, хистоцитни и аеро­тропни клъстери. Налична е еластична фиброза и новообразувани колагенни влакна (Фиг. 2).

Фигура 2:

а:

б:

    


Действие на продуктите

След поставянето им нишките се абсорбират в продължение на 6-8 месеца чрез проста хидролиза (включваща вода и въглероден диоксид), но запазват действието си още продължително време, насърчавайки тъканната реакция и стимулирайки производството на нов колаген.

Процедурата е алтернатива на хирургичния лифтинг и дава отлични резултати за контуриране лицето и повдигане на отпуснати лицеви тъкани и при наличие на бръчки.


Клиничен опит и стъпки на процедурата

За периода декември 2017 – юни 2018 г. поставихме конци за лифтинг на 123 пациентки – 108 пациенти с Barb II 4D и 15 пациенти с Excellence Visage. Имплантирането на нишките се извърши в стерилна среда, без медикаментозна подготовка. Отбелязването на мястото на входната точка се извърши в изправено положение. Избира се вход близо до окосмената част на главата. Работи се симетрично от двете страни на лицето. След асептично обработване на зоната и локална анестезия се правят входни убождания. След това се въвеждат нишките, поставени в канюли, като се следва линията на птозата. Дълбочината на иглата се поддържа винаги на едно и също подкожно ниво, плъзгайки се точно над мастния слой. При конците Barb II 4D краят беше подрязан и скрит в подкожната тъкан.

Състоянието на кожата на 3-тия ден след процедурата по време на контролен преглед, е задоволително. При част от пациентите се наблюдава лек оток. При по-малко от 5% има незначителни хематоми. При около 15% се наблюдава лека асиметрия, която изчезва в края на първия месец. Резултатите на 3-тия месец след процедурата при всички 123 пациенти е значителен лифтинг ефект и продължаващ във времето ефект на укрепване на кожата и повишаване на еластичността, хидратацията и виталността . Наблюдава се подчертан лицев контур, повдигнати обеми, по-добър тонус на кожата. Подобрени са микроциркулацията и качеството на кожата.


Резюме

Тредлифтингът е неинвазивна естетична процедура за корекция на меките тъкани с изразен лифтинг ефект и въздействие върху васкуларизацията, колагеносинтеза и качеството на кожата. Работата с конци Barb II 4D и Excellence Visage изисква анатомични познания, добра техника на работа и трябва да бъде извършвана от специалист, преминал всички нива на обучение и с опит в инжекционните процедури.