Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2018

Ранната колонизация на червата - клиничното приложение на Procombo Baby при новородени

виж като PDF
Текст A
д-р Миглена Маринова, м.д.


Завеждащ отделение по Неонатология, МБАЛ „Св. Анна“,  гр. Варна


Всички бактерии, които присъстват в живите организми, са познати под общото название микробиом. Средно 90% от човешкия микробиом е концентриран в червата, като броят на бактериите се увеличава прогресивно от йеюнума към колона.

Десетилетия наред се считаше, че взаимовръзките между бактериите в човешкото тяло са предимно опортюнистични и патогенни, но сега се знае, че повечето реакции микроорганизъм–гостоприемник са взаимно свързани, образуващи единна екосистема, която има много функции за гостоприемника. Такива са например метаболитните и бариерни функции, съзряването на имунната система и пр. Чревната имунна система е отделена от чревната микрофлора чрез един епителен слой, който позволява взаимовръзка между бактериите в червата и гостоприемника, така че взаимната чревна микрофлора дълбоко повлиява развитието на гастроинтестиналната лимфоидна тъкан (GALT), на хомеостазата между Тh1 и Тh2, както и придобиването на хранителен толеранс. Ето защо ранната колонизация на стомашно-чревния тракт (СЧТ) има решаващ принос и за изграждане на имунната система в детската възраст.

Огромното значение на чревната микрофлора при бебетата се дължи на факта, че тя е главен елемент на лигавичната бариера. Многобройни изследвания показват ролята на чревната микрофлора и развитието на животозастрашаващото заболяване некротизиращ ентероколит при преждевременно родени бебета и такива с екстремно ниско тегло. Изследвания показват много нисък процент на Bifidobacterium spp. и Lactobacillus spp. в изпражненията на бебета с екстремно ниско тегло през първия месец и предполагат, че това е високорисков фактор за развитието на инфекция. Много изследвания показват зависимост между храненето с кърма и намаляване на честотата на некротизиращ ентероколит.

Формирането на интестиналната екосистема започва бързо през неонаталния период. Бактериите, с които се колонизира храносмилателният тракт (ХСТ), произхождат предимно от майката – чревната ѝ микрофлора е главен източник. Други източници са вагиналната флора, перинеума, кожата (особено около майчината ореола) и кърмата. Децата, родени чрез Цезарово сечение, са лишени от контакт с майчината чревна и вагинална микробиота, което намалява разнообразието от бактерии и колонизацията от облигатни анаероби – наблюдава се абнормна колонизация. Начинът на хранене, както и гестационната възраст също са важни фактори при бактериалната колонизация. При изкуствено хранените по-често се срещат диспепсии, колики, метеоризъм, запек и сенсибилизация към белтъка на кравето мляко.

Дисбактериоза е нарушение на баланса между полезната и патогенната микрофлора в червата, което нарушава работата на ХСТ, усвояването на хранителните вещества и обмяната на веществата. Това патологично състояние може да се появи на всяка възраст, но най-уязвими в това отношение са новородените и кърмачетата. Пропускът да бъде изградена полезна микрофлора още в първите дни след раждането, както и нарушенията в микрофлората в следствие на лечение с антибиотици или от неправилно хранене са основни причини за колики и запек при бебетата.

Основни причини за дисбактериоза при новородените:

  • Първична дисбактериоза – раждане с Цезарово сечение; невъзможност за кърмене; преминаване към адаптирано мляко до 1 месец след раждането; прием на хормонални средства или антибиотици от майката.
  • Вторична дисбактериоза – заболявания на стомашно-чревния тракт; лечение с антибиотици; дефицит на храносмилателни ензими; физиологична незрялост; неправилно хранене; заразяване с паразити или болестотворни бактерии; родови травми; инфекции; мастит при майката; заразяване със златист стафилокок (Staphylococcus aureus).

Вторичната дисбактериоза се повлиява с прием на пробиотични бактерии. Поради специфичните нужди на ГИТ на новородените и кърмачетата, за тази възрастова група са разработени специални пробиотици. Именно такъв е пробиотичният препарат ProCombo baby (ПроКомбо бейби), който е прецизно подбрана комбинация от пробиотични щамове със синергично действие (Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus acidophilus). Специалният бленд пробиотици е разработен от швейцарската компания Principium BSI. Щамовете са преминали редица клинични тестове, доказващи техните качества и категорична безопасност за употреба от първия ден на раждането. Те са устойчиви на киселинната среда в стомаха и на жлъчните соли, благодарение на което достигат червата невредими. Там се прикрепват и успешно колонизират чревния лумен, където проявяват своето действие. По този начин ПроКомбо бейби поддържа равновесието на чревната флора при кърмачета и малки деца и подпомага дейността на СЧТ.

ПроКомбо бейби влияе благоприятно при стомашно-чревни неразположения, нарушен баланс на чревната флора, разстройства в дейността на СЧТ вследствие на антибиотично лечение, както и за подобряване на имунния отговор. Редица клинични проучвания доказват способността на пробиотичните бактерии, вложени в ПроКомбо Бейби, да потискат развитието на патогени, което го прави подходящ при редица бактериални и вирусни състояния.

Основните предимства на ПроКомбо Бейби включват:

  1. Бързо възстановяване на баланса на чревната микрофлора.
  2. Избягване на нежеланите ефекти от антибиотиците.
  3. Стимулиране абсорбцията на мастни киселини, витамини от група В, витамин К и калций.
  4. Поддържане на добър имунитет.

В нашата практика приложихме ПроКомбо Бейби при 60 новородени – доносени и недоносени І-ва степен, като установихме неговия благоприятен ефект при новородени с чревна дисбактериоза, функционални гастроинтестинални нарушения (намалява честотата на коликите, епизодите на регургитация и на функционална констипация), гастроинтестинален рефлукс и пр., възстановяване на чревната микрофлора след прилагане на антибиотици, както и подобряване на хранителния толеранс при ентерално хранене. Прави впечатление, че по време на приложението на препарата се наблюдава съкращаване на периодите на плач и безпокойство, по-голяма продължителност и по-спокоен сън, успокояване на оживената чревна перисталтика и намаляване на метеоризма. ПроКомбо Бейби може да се прилага и профилактично, за да се формира здравословна чревна флора при новородените, най-вече когато раждането е било с Цезарово сечение.

Приложението на пробиотиците при недоносени бебета от II-ра и следващите степени все още е обект на сериозни изследвания, а резултатите от тях са противоречиви. Като основна причина за това се сочи по-слабо развитата им имунна система, както и фактът, че организмът им е по-чувствителен към всякакви допълнителни агенти – било то и „добри“ бактерии.