Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 9 2018

10 основни храни, за които е смятано, че са магически. Част I

виж като PDF
Текст A
С храната получаваме хранителните вещества, които зареждат телата ни. Ние създаваме и запазваме социални взаимоотношения, като се храним заедно с други хора и често се лекуваме от различни заболявания чрез диета. В развития свят има търговски центрове, предлагащи всякакви видове храни, и много често не осъзнаваме, че зад някои от тях има богата историята.

Но преди хиляди години в някои от най-ранните цивилизации на планетата някои основни храни са се смятали за магически. Някога те били почитани и уважавани. Освен че са били използвани за лекуване на специфични физически и емоционални състояния, за някои храни се смятало, че възраждат любими хора, предпазват от зли сили и т.н.
  

1. Краставици

Днес една от най-забележителните разновидности на този освежаващ зеленчук е английската краставица. Въпреки това те всъщност произхождат от Индия и са били отглеждани още преди около 3000 години. Една от най-неочакваните употреби на краставицата се проследява в Римската империя. Според Плиний Стари, тези зеленчуци са се използвали за подпомагане на жените да зачеват повече деца. Краставиците се носели на кръста, а тогавашните акушерки ги разнасяли наоколо и ги изхвърляли, след като вече се роди детето.

Също така, отново в Римската империя, са били използвани, за да се гонят мишки, да се лекува влошено зрение и за облекчаване на убождане от скорпион.
   

2. АртишокМного преди да се научим да комбинираме тази храна със сос от сирене, се е смятало, че артишокът има разнообразни лекарствени сили. Артишокът се споменава още в гръцката митология. Цинара е красиво смъртно момиче, на което Зевс се е натъкнал по време на свое пътешествие, за да види брат си Посейдон. Зевс я отвел в Олимп и я превърнал в богиня. Тогава в типично за Зевс, той се разгневил, когато Синара се промъкнала вкъщи, за да се види с майка си. Той я изхвърлил от Олимп и я превърнал в артишок. В Римската империя през І-ви век след Христа се е вярвало, че части от растението са можели да помогнат да се лекува плешивост и дори да помага, за да се зачеват повече момчета.
  

3. Див лук

Тези малки зеленчуци са нещо повече от източник на зеленчуков чипс. Някои хора са извличали различни аромати от магическата история на това растение. Днес знаем, че дивият лук произхожда от определени райони на Азия, Европа и Северна Америка. Има обаче поне две различни истории за първото им появяване в Европа и как някога са били смятани за магически. Една от версиите е, че луковицата за пръв път се появява в Европа през ХІІІ-ти век, когато Марко Поло ги донася от Китай. Оттам британците създават традицията, че висящите луковици от рафтовете и над вратите осигуряват защита срещу зли духове. Но една противоречива история пък казва, че е имало див лук в Европа и преди Марко Поло. В тази версия древните римляни го използвали в менюто си, защото вярвали, че силният вкус на растението ще им донесе по-голяма сила. Състезателните коне, работниците и бойците редовно са го приемали редовно, за да увеличат силата си. Използван е също и от римляните като средство за възпалено гърло и слънчево изгаряне.
 
 
4. Амарант (щир)Вероятно всички сме запознати с древните зърнени храни. Независимо дали ще включим киноа в менюто си, ако ни се наложи, вероятно ще можем да изброим няколко от придобилите известност зърнени храни, познати на прадедите ни. Но за един сорт от тези храни, преди повече от 500 години, ацтеките смятали, че дава свръхестествени сили. Той е бил основен елемент от храненето им, но също така е имал важна роля в религията им. Използвайки мед и понякога кръв от човешките жертвоприношения, ацтеките често са правили паста от тази култура и са я използвали, за да създават статуи на своите богове. По време на церемониите за почитане на божествата, статуите са били разделяни на части и предавани на членовете на племето за консумация. Предполага се, че тази паста е била използвана и за създаване на щитове, лъкове и стрели, които са давани на новородените момчета да символизират техните отговорности като мъже по-късно в живота. Когато испанците нахлули през 1519 г., отглеждането на тази култура била забранена заедно с религията на ацтеките. Това е бил начин да се наложи християнството върху тази цивилизация и всеки, който не се е придържал към правилата, е бил тежко наказан.

  
5. Лук

Този привидно обикновен продукт е бил използван много разнообразно. Много преди лукът да ни доведе до сълзи, е бил обект на почитане. Всъщност лукът се среща в египетското изкуство в различни форми и размери. Тези зеленчуци са част от изображения в пирамиди и в олтарите на някои богове. Египтяните свързват лука с вечния живот поради концентричните му слоеве и са погребвали фараоните си с тях. Лук също е бил поставян в различни части на тялото на мумиите, като например гръдния кош и таза. И така, защо лукът е толкова уважавана храна за египтяните, особено когато се разглежда темата за смъртта? Според експерти е било общоприето схващането, че тези красиви кръгли зеленчуци са имали способността да възстановят дишането на починалия. Други твърдят, че антисептичните им свойства са смятани за магически и следователно са считани за полезни в отвъдния живот.