Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 10 2019

Андропауза

виж като PDF
Текст A
д-р Георги Лазаров
Първа САГБАЛ „Света София”, гр. София


Женският климактериум е добре познато понятие и на двата пола. Много малко хора са наясно с това, че съществува и „мъжки климактериум”, т.нар. андропауза. Проблемите, свързани с менопаузата от много години са предмет на внимание на гинеколозите и в тази област са постигнати сериозни успехи с използването на съвременни средства за корекция на хормоналния дисбаланс. Андропаузата, макар и не по-малко сериозен проблем, остава дълго време извън полезрението на специалистите и обикновените хора и също изисква много грижи от страна на лекарите. В последните години те все повече признават промените, които настъпват при много мъже на средна възраст – от загуба на енергия до депресия, от загуба на либидо до сексуални дисфункции. За съжаление, повечето мъже избират погрешен път да се справят с това състояние – пият много кафе, злоупотребяват с алкохола и цигарите, започват да вземат сънотворни лекарства, често прибягват до прием на медикаменти за временна стимулация на ерекцията и други. Всичко това влияе зле на нервната система – способността за концентрация намалява, а паметта отслабва. Основна причина за настъпването на андропаузата е намаляването на нивото на мъжкия полов хормон (тестостерона), което започва да настъпва около 50-годишна възраст (рядко малко по-рано).


Симптоми

Не само жените имат повод да се оплакват от промените, които настъпват с тях по време на климактериума. При мъжете обикновено андропаузата се свързва със сексуални проблеми, които подкопават психиката на мъжа. Нарушенията в хормоналния баланс с напредването на възрастта водят до промени, проявяващи се с натрупването на мазнини в коремната област, намаление и отслабване на мускулатурата, намалена жизненост и самочувствие, понякога достигащо до депресия, намалено либидо и еректилна дисфункция (нарушения в ерекцията), увеличение на простатната жлеза с проблеми в уринирането, увеличена честота на сърдечно-съдовите заболявания, повишен риск от развитието на остеопороза (ако не бъде проведено лечение), намаляване на количеството на отделяната спермална течност.

Разликата между менопаузата и намаляването на количеството на тестостерона (андропаузата) е в това, че процесът на развитието на свързаните симптоми при мъжете е по-бавен, отколкото при жените. Проявленията на андропаузата са свързани с прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон, докато нивото на естрогените (женските полови хормони) остава същото или относително нараства. Това е част от естествения процес на стареенето на мъжкия организъм, като се смята, че тесто­стеронът намалява с около 10% на всеки 10 години след достигане на 30-годишна възраст. Едновременно с това, друг фактор в организма на мъжа, наречен свързващ половите хормони глобулин (Sex Binding Hormone Globulin), нараства. Този фактор свързва част от свободния тестостерон, като количеството на останалия свободен тестостерон (който е биологично активен) намалява. Поради тази причина за оценка нивото на тестостерона определящо значение има измерването на свободния, а не общия тестостерон.

Какви са симптомите:

 • Понижено либидо (желание за полов контакт).
 • Затруднено получаване на ерекция или възбуденият член не е така твърд, както е бил преди.
 • Липса на енергия.
 • Депресия.
 • Раздразнителност или промени в настроението.
 • Загуба на сила и мускулна маса.
 • Повишено количество на телесни мазнини.
 • Горещи вълни.
 • Натрупване на голямо количество мастна тъкан в областта на корема.
 • Увеличение на простатната жлеза със или без смущения в уринирането.
 • Увеличение на честотата от сърдечно-съдовите заболявания.

Въпреки че първото проучване върху андропаузата е публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация през 1940 г., едва в последните години лекарите започват да обръщат по-сериозно внимание на това състояние. До неотдавна на тези промени при мъжете не се отдаваше достатъчно внимание и те го приемаха като един естествен процес на стареене при мъжа и в този случай примирението с този дълъг период на дегенеративни промени е нещо обичайно и неподлежащо на корекция. Стандартният подход до скоро включваше лечение на отделните симптоми на андропаузата без да се отдава нужното внимание на хормоналния дисбаланс. Например мъж в андропауза може да бъде диагностициран с депресия и да му се предпишат лекарства само за депресията (антидепресанти). Въпреки това, ако този човек има и други симптоми (като влошено либидо, проблеми с ерекцията, проблеми с уринирането), антидепресантите само ще влошат всички останали проблеми. Затова са необходими щателен преглед, изследвания и цялостен подход при лечението на това състояние.

В света все повече лекари отделят сериозно внимание и се ангажират с проследяване и коригиране на нарушения хормонален баланс при мъжа и този подход успешно заменя стандартното симптоматично лечение.

Преди започването на каквото и да е лечение, пациентът се разпитва внимателно за неговите настоящи оплаквания, както и прекарани заболявания в миналото. След което се провежда преглед (общ и на половата система), ехография на коремни органи, остеоденситометрия (изследване на костната плътност), а при необходимост и допълнителни консултации с други специалисти.

Преди започването на лечението е необходимо извършването и на следните изследвания:

 • ПКК с РУЕ, биохимия (кръвна захар, изследвания за бъбречна и чернодробна функция, липиди).
 • TSH.
 • Свободен и общ Testosteron.
 • Estradiol.
 • DHT (Дехидротестостерон).
 • DHEA (Дехидроепиандростерон).
 • PSA (Простат-специфичен антиген).
 • Homocystein.
 • LH (Лутеотропен хормон).
 • SHBG (свързващ половите хормони глобулин).


Лечение на андропаузата

Хормонално-заместителната терапия с тестостерон се прилага най-често при мъже със занижени нива на тестостерон, загуба на костна плътност, сериозни сексуални разстройства и други. Лекуващият лекар ще ви помогне да вземете решение дали хормонално заместителната терапия с тестостерон е подходяща за вас, тъй като крие известни рискове за здравословното ви състояние, защото при започване на този вид лечение са необходими редовни прегледи, при които се назначават изследвания за нивата на андрогените, за да се проследи дали провежданата терапия дава резултат. Също необходим е периодичен контрол над простатната жлеза и нивото на туморния маркер за рак на простатата (ПСА).

Освен хормонално-заместителната терапия в зависимост от степента на нарушенията може да се проведе терапия с фитопрепарати, прием на витамини и микроелементи, лекарства, повлияващи простатната жлеза и други.

Ежедневните физически натоварвания, спорт, туризъм влияят както на костно-мускулната система, така и на поддържането на нормално тегло.

Диетите, които включват по-голямо количество растителни храни и ограничена употреба на алкохол са също с доказана стойност при повечето от симптомите на андропауза.