Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2019

Пробиотиците и омега-3 полиненаситените мастни киселини DHA и EPA – съвременно и иновативно приложение при бременност

виж като PDF
Текст A
проф. д-р Ст. Иванов, дмн
СБАЛАГ „Майчин дом“


Правилното и качествено хранене е от жизненоважно значение за здравето на жената както преди планирана бременност, така и по време на бременност. В последно време се обръща все по-голямо внимание на начина на хранене на бременната жена. В балансираното хранене важна роля имат качествената храна и добавките, които са необходими в този период.

Важно място сред хранителните добавки, прилагани по време на бременност, заемат пробиотиците. От скоро в тяхната група има едно особено интересно предложение – продуктът ProCombo pregna. Той се характеризира със специализирана формула, предназначена единствено за бременни и кърмещи жени, в която се съдържа симбиотична селекция от пробиотици в комбинация с концентрирано количество полиненаситени омега-3 мастни киселини (ПНМК) – докозахексаенова (DHA) и ейкозапентаенова (EPA).

 

Ролята на пробиотиците

Приети в оптимални количества, пробиотичните микроорганизми в ProCombo pregna оказват благотворно влияние върху бактериалната микрофлора. Екосистемата на храносмилателния тракт е населена с множество бактерии, вируси, гъбички и др., които за съответния организъм имат протективно действие. При нарушаване на баланса, в чревната флора се населяват микроорганизми, „чужди” за индивида, и се развиват патологични състояния. Именно затова при бременност употребата на пробиотици е от особена важност, тъй като по този начин се благоприятства нормалната функция на храносмилателната система на жената и поддържането на бактериалния баланс във вагината. Приемът на пробиотици повлиява положително и имунната дейност.

Препоръчително е допълнителното пробиотично обогатяване на диетата да продължи и след раждането, тъй като в този период се осъществява засилен бактериален трансфер от тялото на майката към новороденото, хранено с майчино мляко. От една страна, при акта на кърмене микрофлората от кожата на майката мигрира в оралната микрофлора на бебето. От друга, бактериите от чревния тракт на майката могат да бъдат поемани от различни мононуклеарни имунни клетки, които осъществяват засилена миграция към млечните жлези по ендогенен клетъчен път.

 

Ролята на омега-3 ПНМК

Основната биологична роля на полиненаситените мастни киселини – другата активна съставка в ProCombo pregna, е изграждането на клетъчните мембрани и биосинтез на ейкозаноиди. Полиненаситените мастни киселини се вграждат в двойния фосфолипиден слой на клетъчната мембрана като по този начин подобряват подвижността, течливостта и пропускливостта.

Омега-3 мастните киселини представляват дълговерижни ненаситени мастни киселини, при които първата двойна връзка е в cis положение и се намира между четвърти и пети въглероден атом. В човешкия организъм се синтезират наситени мастни киселини и някои мононенаситени, но липсват ензимите, които са необходими за синтеза на cis двойната връзка в омега-3 мастните киселини. Следователно омега-3 мастните киселини са незаменими за човешкия организъм и е необходимо да се набавят с храната.

Необходимото количество по време на бременност не е дефинирано, но със сигурност надхвърля това при небременни. Омега-3 мастните киселини са от критично значение за развитието на феталната нервна система и може да има връзка с времето на раждане и теглото при раждане. Повечето бременни жени едва ли си доставят необходимото количество омега-3 ПНМК, тъй като консумацията на основния им източник – морската храна, е ограничен до 2 пъти в седмицата. За да си набави необходимо количество, бременната жена може да употребява различни продукти: растително олио, консумация на риба с ниско съдържание на олово и чрез хранителни добавки (рибено масло или DHA от морски водорасли).

В сферата на перинаталното хранене полиненаситените мастни киселини (PUFAs) от групата на омега-3 и омега-6 наскоро предизвикаха голям интерес поради значението им за феталното и постнаталното развитие на нервната система и ролята им във възпалителния отговор. Концентрацията на DHA е висока в ретиналните и мозъчните мембранни фосфолипиди и е свързана с визуалната и нервната функция и невротрансмисивния метаболизъм. През последния триместър фетусът се нуждае от 50–70 mg дневно от една омега-3 мастна киселина – от DHA.

Преминаването през плацентата на докозахексаеновата киселина (DHA) е от съществено значение поради ограничения ѝ синтез при фетуса. Пренатално DHA има значение за миелинизацията по време на нарастването на мозъчната тъкан, а концентрацията ѝ в еритроцитните фосфолипиди при новородени се свързва с резултати от отговор при електроретинограма след раждането и с отговора на визуални стимули до 2-годишна възраст на детето. Концентрацията на DHA в майчиното кръвообращение се повлиява от начина на хранене.

Друго поле на приложение на омега-3 ПНМК е при хипертриглицеридемия – състояние, често срещано при пациентите с диабет тип 2. Редица клинични проучвания са доказали, че приемът на омега-3 ПНМК води до понижаване на серумните липиди. Епидемиологичните и контролираните рандомизирани проучвания сочат, че заменянето на наситените мастни киселини с ненаситени мастни киселини води до понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Базирайки се на резултатите от различните проучвания, American Heart Association препоръчва максимална дневна доза 1 g/day of EPA + DHA.

Предвид изброените доказателства, потвърждаващи ползите от приема на пробиотици и омега-3 ПНМК по време на бременността, хранителната добавка ProCombo pregna се явява като адекватно средство за попълване ежедневните нужди на женския организъм при бременност, както и за подобряване пренаталното развитие на плода. Заради комбинирания си състав продуктът доставя в женския организъм необходимите полезни вещества наведнъж – препоръчаната дневна доза е само 1 капсула. По този начин ProCombo pregna спомага за избягване включването на голям брой и разнопосочни хранителни добавки в режима на пациентите.

ProCombo pregna намалява риска от преждевременно раждане и осигурява нормалния растеж на плода. Наличието на концентрирана досозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) подобрява зрението, умственото развитие и моториката на бебетата. Понижава се рискът от алергии и астма при новородените и повлиява тежестта на атопичния дерматит. Пробиотичните бактерии – бифидобактериум лактис, лактобацилус реутери и лактобацилус рамнозус, спомагат за изграждането на здравословна чревна микрофлора при новородените и кърмачетата и за поддържане нормалната функция на гастроинтестиналния тракт.

 

 

   

книгопис:

  1. Human milk: a source of more life than we imagine. P.V. Jeurink, J. van Bergenhenegouwen, E. Jiménez, L.M.J. Knippels, L. Fernández, J. Garssen, J. Knol, J.M. Rodríguez, R. Martín. Beneficial Microbes, March 2013; 4(1): 17–30
  2. Docosahexaenoic acid supply in pregnancy affects placental expression of fatty acid transport proteins. Elvira Larqué, Susanne Krauss-Etschmann, Cristina Campoy, Dominik Hartl, Javier Linde, Mario Klingler, Hans Demmelmair, Africa Caño, Angel Gil, Brigitta Bondy, Berthold Koletzko. The American Journal of Clinical Nutrition 2006;84:853–61
  3. Probiotics and dietary counselling contribute to glucose regulation during and after pregnancy: a randomised controlled trial. Kirsi Laitinen, Tuija Poussa, Erika Isolauri, Nutrition, Allergy, Mucosal Immunology and Intestinal Microbiota Group. British Journal of Nutrition (2009), 101, 1679–1687
  4. Intake of Probiotic Food and Risk of Preeclampsia in Primiparous Women (The Norwegian Mother and Child Cohort Study). Anne Lise Brantsæter, Ronny Myhre, Margaretha Haugen, Solveig Myking, Verena Sengpiel, Per Magnus, Bo Jacobsson, Helle Margrete Meltzer. American Journal of Epidemiology 2011;174(7):807–815
  5. Impact of dietary counselling and probiotic intervention on maternal anthropometric measurements during and after pregnancy: a randomized placebo-controlled trial. Ilmonen J., Isolauri E., Poussa T., Laitinen K. Clinical Nutrition 2011 Apr;30(2):156–64
  6. Effect of probiotics on gastrointestinal symptoms and small intestinal permeability in children with atopic dermatitis. Vibeke Rosenfeldt, Eva Benfeldt, Niels Valerius, Anders Pærregaard, Kim Michaelsen. The Journal of Pediatrics 2004;145:612-6)
  7. DHA supplementation and pregnancy outcomes. Susan E Carlson, John Colombo, Byron J Gajewski, Kathleen M Gustafson, David Mundy, John Yeast, Michael K Georgieff, Lisa A Markley, Elizabeth H Kerling, D Jill Shaddy. The American Journal of Clinical Nutrition 2013;97:808–815
  8. Maternal Supplementation With Very-Long-Chain n-3 Fatty Acids During Pregnancy and Lactation Augments Children’s IQ at 4 Years of Age. Ingrid B. Helland, Lars Smith, Kristin Saarem, Ola D. Saugstad, Christian A. Drevon. PEDIATRICS, Vol.111 No.1, January 2003; е39–44
  9. http://www.bgstuff.net/zdrave/hranitelni-dobavki/7287-omega-3-epa-i-dha