Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Неокосмено петно по брадата


44-годишен мъж постъпва за преглед с фокален участък с косопад в брадата, който се е появил и задържал непроменен около два месеца. Пациентът не се оплаква от сърбеж или болка в областта на лезията. Без нищо друго забележително от анамнезата. Физикалният преглед разкрива добре ограден участък без косми в областта на дясна челюстна линия. Петното е с размери 1х1 cm и е гладко на допир. Не е имало заобикаляща еритема или сквами и няма шийна лимфаденопатия. Няма наличие на други лезии. (Фиг. 1 и Фиг. 2)


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата на пациента и находките от физикалния преглед, коя от следните е най-вероятната диагноза?


Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
A: алопеция ареата

Това Т-клетъчно медиирано автоимунно заболяване има случаи на доживотно преобладаване от около 2%. Характеризира се с локализирана област на пълна загуба на косми с нормален модел на кожата. Алопеция ареата има внезапно начало и може да засегне целия скалп (alopecia totalis) или цялото тяло (alopecia universalis). Алопеция ареата увеличава риска от други автоимунни заболявания. Диагнозата обикновено се поставя клинично. Въпреки това, ако диагнозата е неясна, може да се извърши кожна биопсия. Спонтанната ремисия е често срещана и обикновено се появява в рамките на 6 до 12 месеца. Имуномодулиращи средства (напр. дразнител дитранол, дифенилциклопропенон) и локален миноксидил са използвани с променливи резултати.

Цикатрициалната алопеция е постоянна загуба на коса, причинена от унищожаване на космените фоликули от възпалителни или автоимунни заболявания, често lupus discoideus erythematosus.

Tinea barbae е рядка гъбична инфекция, която най-често се среща при селскостопанските работници. Обикновено причинява сърбежи, еритематозни и люспести сквами с крехки, чупливи косми.

Тракционната алопеция е неумишлена загуба на коса/косми, дължаща се на стил на оформяне на брадата с високо напрежение. Въпреки че може да се появи в брадата, тя е по-често срещана на скалпа. В редки случаи, хроничната тракционна алопеция води до фоликулит и образуване на белег.

Трихотиломания е компулсивно разстройство, което се характеризира с повтарящо се дръпване на косата. Най-често срещаното място е скалпът.

 

Състояние

Характеристики

Alopecia areata

Внезапна поява; локализирана загуба на коса с нормална кожа.

Цикатрициална алопеция

Фоликулит, белези и атрофия на кожата.

Tinea barbae

Сърбящи, еритематозни и люспести плаки и крехки, чупливи косми.

Тракционна алопеция

Окръглени лезии, свързани със стила на оформяне на брадата по-често в областта на скалпа; на места фоликулити и образуване на белези.

Трихотиломания

Окръглени лезии, хронично, неповсеместно разреждане на косата, на места белези. Свързано с някои психически разстройства.