Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 4 2019

Как да се справим с акнето? Причини, лечение, хранене

виж като PDF
Текст A
д-р Катя Паскова
Клиника „Дерма Вита”


Акнето е причина номер едно за посещение при дерматолог. По данни на СЗО до 90% от младежите във възрастта между 10 и 20 години страдат от заболяването под различна форма. През последните години се наблюдава тенденция за развитие на акне и сред хора, преминали възрастта на пубертета, а дори и след 35-40-годишна възраст.

Въпреки че акнето засяга само кожата, но не и общото здравословно състояние, то може значително да влоши качеството на живот и социалните контакти, дори и да създаде психологически проблеми.

В началото, особено по време на пубертета, под влияние на хормони, наречени андрогени, мастните жлези по лицето, деколтето и гърба започват да секретират повече себум: това състояние се нарича хиперсеборея. Кожата става мазна, лъщи, порите се разширяват и започват да се появяват единични пъпки. Типични са т.нар. комедони – „бели точки” (затворени комедони) или „черни точки” (отворени комедони). Тази среда благоприятства размножаването на бактерия, наречена Propionibacterium acnes. Така се образуват възпаленията (папули, пустули, кисти), които понякога могат да бъдат много болезнени. Момчетата и момичетата са засегнати еднакво, като при момчетата по-тежкото протичане е по-често.

Освен при младежи, акнето е често срещан проблем и при възрастни. Основните причини са хормонални колебания, стрес, наследственост и неправилни продукти за грижа за кожата. Ето как тези фактори влияят на организма и предизвикват възпаления.


Хормонални колебания

Общото акне, с медицинско наименование Vulgaris, се причинява от хормонални промени в организма и обикновено се появява в тийнейджърските години. Акнето се дължи пряко на повишаването на нивата на андрогенния хормон.

Производството на тези хормони се повишава, когато детето започва пубертета и е причината акнето да преобладава в юношеството. Подобно на тийн акнето и при възрастните то може да бъде причинено от промени в нивата на хормоните. Ето защо акнето при възрастните е по-често срещано при жените, отколкото при мъжете, тъй като жените имат хормонални колебания по време на месечния си цикъл, преди или след употреба на противозачатъчни или поради бременност, или менопауза.


Стрес

Доказано е, че стресът е причина за акнето при възрастните. Важно е да се отбележи, че стресът не е окончателният катализатор за акнеичните възпаления, а по-скоро фактор, който влошава преди това съществуващото състояние.

Когато нивата на стрес постоянно се повишават, надбъбречните жлези сигнализират за производството на мъжкия хормон – андроген, който сигнализира мастните жлези да отделят повече себум. Тъй като този излишък на себум се натрупва, е по-вероятно да се развие акнеично възпаление. Жените произвеждат по-голям процент андрогени в надбъб­речната жлеза, отколкото мъжете, и затова стресът по-често засяга възпаленията на акне при тях.


Наследственост

Много хора са генетично предразположени да развият акне. Гените играят роля по няколко начина: първо, те допринасят за чувствителността на кожата. Кожата, която е склонна към акне, е по-предразположена към производство на мазнини и има тенденция към по-бързо разрушаване на клетките. Тези пациенти, които са генетично предразположени към акне, също проявяват силни възпалителни реакции към кожни дразнители и бактерии в сравнение с тези, които нямат наследствени данни за проблеми с акнето.


Неправилни продукти за грижа за кожата

В някои случаи продуктите за грижа за кожата, които мъжете и жените използват за предотвратяване или контрол на акнето, могат да допринесат за неговото развитие. Препарати за почистване на лице, овлажнители или други продукти, които съдържат сурови съставки, могат да доведат до дразнене и запушени пори. Препоръчително е за пациенти с акне-податлива кожа да използват продукти с некомедоногенни съставки, т.е. козметика, предназначена да избегне запушване на порите. Най-добре е да използвате продукти, които са етикетирани като хипоалергенни и не съдържат мазнини.


Лечение

Акнето е заболяване, което може да продължи и над 5 години. Лекува се бавно, задължително от дерматолог и изисква много постоянство и грижи.

Най-разпространено е локалното лечение, т.е. прилагане на различни лосиони, кремове, гелове, сапуни.

Дерматолозите често прилагат антибиотици, бензоил пероксид, ретиноиди, салицилова киселина, азелаинова киселина, алфа-хидрокси киселини и др. Те подпомагат отпушването на порите, унищожават бактерията, действат противовъзпалително и антисеборейно. При комбиниране на различни медикаменти може едновременно да се атакуват различни механизми на възникване на акнето. Това гарантира по-дълготраен ефект на лечението.

Системна терапия с лекарства (като антибиотици, контрацепти­ви или ретиноиди) се налага при слу­чаи на средно тежко и тежко протичащо акне, както и при липса на достатъчен ефект от локалната терапия.

През последните години към терапията активно се включват химически пилинги и лазерни процедури – противовъзпалителна терапия при активно акне с диоден лазер, LED терапия, фракционирана лазерна терапия за премахване на белези, микроиглена терапия, IPL и други.

Видът химичен пилинг се определя според проблема. Подходящ за акнеична кожа е азелановият пилинг. Той е повърхностен пилинг, с минимално време на възстановяване, съчетавайки салицилова киселина и азелаинова киселина. Подновява кожата, като премахва мъртвите клетки от повърхността и стимулира метаболизма на клетките отдолу. С поредица от азеланови пилинги можете да постигнете значително подобрение на кожата, да се справите с акнето и епидермалната хиперпигментация. Влияе добре върху акне белезите и разширените пори, като ги прави по-малко забележими.

В борбата с акнето и белезите се включва иновативната радиочестотна микроиглена терапия – Vivace.

Радиочестотната микроиглена терапия се извършва от дерматолози и съчетава три различни технологии – микронидълинг, радиочестота и LED светлина. Принципът на работа е доставяне в дълбочина на радиочестота и LED светлина чрез позлатени микроигли. Синята LED светлина унищожава бактерията, причиняваща възпаление при акне, а радиочестотата предизвиква оздравителните процеси и производството на колаген, което заличава белезите и в същото време свива разширените пори. Броят на процедурите се определя според състоянието на кожата. След терапията се получава леко зачервяване, което отшумява в рамките на няколко часа. Предимството на терапията е, че не налага оздравителен престой.

Друг съвременен метод за лечение на леки до средно-тежки форми на акне е самостоятелното прилагане на LED светлина. Синята светлина притежава силно антибактериално действие. Достига дълбоко в порите, където живеят

Propionibacterium acnes – бактериите, които причиняват възпаление. Те произвеждат протопорфирини, които поглъщат синята светлина и се отделят свободни кислородни радикали. Радикалите водят до унищожаване на бактериите. Червената светлина има лечебен ефект върху акнето, тъй като стимулира процесите на заздравяване и успокоява кожата. Увеличава притока на кръв и кислород и води до синтез на нов колаген. LED терапията може да бъде основен метод на лечение, а при необходимост в комбинация с друго такова. Процедурата не крие никакви рискове и е напълно безболезнена. Необходими са 8 до 10 процедури, по 2 пъти седмично.

Вашият дерматолог може да използва лазер за отстраняването на някои белези, както и за подобряване структурата на кожата по отношение на цвета (петна и разширени капиляри), така и по отношение на релефа (разширени пори и др.). При лазерната терапия се осъществява „изправяне“ на повърхностните слоеве на кожата и топлинно въздействие върху по-дълбоките ú структури. Активира се производството на нови и здрави колагенови влакна, изглажда се релефът на кожата, свиват се порите.

Лечение на акне се извършва и с IPL фототерапия. Най-често при фототерапията се използва IPL или т.нар. интензивна пулсова светлина. Тя обхваща спектър от лъчи (видими и инфрачервени 560–1200 nm), за да може едновременно да се атакуват различни проблеми и несъвършенства по кожата. IPL лечението на акне е предназначено за хора с леки до умерени случаи на възпалено акне. По време на лечението с интензивна пулсова светлина (IPL), светлината прониква през слоевете на кожата, като спомага убиването на акне бактериите и намалява възпалението и излишния себум, което характеризира акнето. Това е възможно благодарение на OPT (Оптимална пулсова технология). При лечение на акне с IPL значително се подобрява външният вид на кожата, намалява се акнето, като в същото време се третира зачервяването и пигментацията.

Освен чисто медицинските форми на лечение в последните години все по-активно се говори, че храненето също се отразява върху здравето на кожата. В подкрепа на това вече има и доста медицински доказателства. Ето основните препоръки на дерматолозите:

  • Наблягайте на продукти, богати на бета каротини, а именно моркови, домати, чушки, лозови листа, рукола, спанак, тиква.
  • Приемайте богати на омега 3 храни, защото те много добре се борят с възпаленията – орехи, риба (особено сьомга), морски дарове, ленено семе, спанак, къдраво зеле, зеленолистни и др.
  • Може да прекалявате колкото искате с пресни плодове и зеленчуци.
  • Избягвайте храните с висок гликемичен индекс или т.нар. концентрирани въглехидрати „junk food” – бял хляб, вафли, пасти, картофи, стафиди, бял ориз.
  • Намалете консумацията на пилешко месо, прясно мляко и всякакви нискомаслени или обезмаслени про­дукти.

За да се избегне влошаване на състоянието и появата на белези, е желателно да не се предприема самолечение.

Свържете се с вашия дерматолог възможно най-рано и проявете търпение. Акнето няма да изчезне за една нощ, но с правилната терапия и грижа, е възможно да се радвате на чиста и здрава кожа.