Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2019

Депресията – нови възможности за терапия с естествени средства

виж като PDF
Текст A
д-р Силвия Василева
психиатър, МЦ „Интермедика“, гр. София


В практиката ми на психиатър ежедневно се срещам с пациенти, страдащи от депресия и тревожно-депресивни разстройства. Тези състояния се изразяват с постоянно чувство на тъга, безпокойство или празнота; загуба на интерес към дейности, които някога са били интересни или приятни, включително и намалено либидо; необичайна умора, ниско ниво на енергия, усещане за намаляване на темпото; загуба на апетит (със загуба на тегло) или преяждане (с наддаване на тегло); нарушения на съня и безсъние, ранно сутрешно събуждане или прекомерен сън; загуба на емоционално изразяване (плосък афект); чувство на безнадеждност, песимизъм, вина, безполезност или безпомощност; социално отдръпване; затруднена концентрация, памет или вземане на решения; необичайно безпокойство или раздразнителност; постоянни физически проблеми като главоболие, храносмилателни разстройства или хронична болка, които не се повлияват от назначено лечение; мисли за смърт, самоубийство, опити за самоубийство или самонараняване.

Днес по света над 350 милиона души страдат от депресия, което я поставя на второ място по обхват след сърдечно-съдовите заболявания.

Предвид деликатността и сложността на тези състояния лечението им е комплексно и включва:

  • медикаментозна терапия с лекарства от групата на антидепресантите;
  • когнитивно-поведенческа терапия;
  • инструментални методи;
  • употреба на хранителни добавки със специализиран състав.

В последно време в световната психиатрична практика все повече внимание се обръща на четвъртия подход, който предоставя нови възможности за ефективна терапия с естествени средства. Сред природните вещества с най-обещаващи резултати е магнезият.

Магнезий – естественият антидепресант

Магнезият взема дейно участие в повече от 300 фундаментални реакции в организма, а също така играе ключова роля в повишаването нивото на серотонина, известен още като хормон на щастието. Изработването на серотонин става в главния мозък, помага да се регулира настроението, апетитът и сънят. Всяко нарушение на серотонин може негативно да повлияе на настроението на човек и в крайна сметка да стане причина за депресия. При дефицит на магнезий в организма на човека нивото на серотонин се понижава. Увеличаването на магнезий може да поправи дисбаланса на серотонин и ефективно да пребори депресията.

Доказателство за ефикасността на този минерал са множеството клинични изследвания, проведени в САЩ и някои Скандинавски държави. Според клинично изследване, публикувано в PLOSONE, изследователският екипът от учени е подбрал за участници 126 души с леко до умерено депресивно разстройство. На тях са били давани 248 милиграма магнезиев хлорид всеки ден в продължение на 6 седмици. След само две седмици някои от положителните ефекти на минерала са били ясно видими за учените. След изтичане на периода от 6 седмици онези участници, които са вземали магнезий, са демонстрирали ясни и клинично значими подобрения в състоянието си. Приемането на добавката не е било свързано с никакви странични проблеми и не са били регистрирани никакви разлики във влиянието му при различните полове, при хората от различни възрастови групи, при онези, които вече са вземали антидепресанти, и онези, които не са. Повече от половината от участниците са продължили да вземат магнезий, дори след като е приключило изследването.

Ефектът на магнезия върху психичното равновесие потвърждава и друго изследване, което е било проведено през 2009 година в Норвегия върху 5708 лица, страдащи от депресивно разстройство, които са били подложени на терапия с прием на магнезий. Учените окончателно стигнали до извода, че този елемент действително има влияние върху подобрение на психическото здраве. Наблюдавали, че съдържанието на магнезий в цереброспиналната течност при лица с резистентна депресия и при пациенти, които са правили опити за самоубийство, било по-ниско, отколкото при здравите хора. Също нивото на магнезий в мозъчната тъкан, измерено с помощта на спектроскопия, било понижено.

Магнезият може да се нарече „антистресов“ елемент поради свойството си да регулира силата на реакцията на организма на дадено външно влияние: студ, словесен конфликт, внезапен силен шум и т.н. Колкото по-дълбока е липсата на магнезий, толкова индивидът става по-чувствителен, нервен и притеснен. Той прекалено силно реагира на външните събития, а това е свързано с още по-голяма нужда от магнезий. Така се стига до един омагьосан кръг, който може да доведе до изтощение и депресия. Тези състояния много често са свързани със смяната на сезоните – както през пролетта и в началото на лятото, така и през есента и зимата.

Друг сериозен проблем, при който неизменно място има употребата на магнезий, са състоянията на предменструален синдром (ПМС) и дисменорея (болезнена менструация). Над 80% от жените в репродуктивна възраст може да изпитват емоционални и физически промени, а при 40% ПМС е достатъчно силен, за да повлияе на тяхното всекидневие. Тези симптоми се наблюдават през лутеалната фаза (от 14 до 28 ден от месечния цикъл), настъпваща след овулацията. В някои случаи клиничната картина е изключително сериозно изразена с изявена психична симптоматика като тежка депресия, чувство за безпомощност, самокритикуване, гняв или тревожност, трудно съсредоточаване, раздразнителност. В тези случаи се касае за предменструално дисфорично разстройство. У редица пациентки става въпрос за наслагване на психиатричен проблем с оплаквания, свързани с менструацията.

Препоръки от практиката на психиатъра

За ефективността на приложената терапия с прием на магнезиев продукт ключовите фактори са два:

  1. Високо съдържание на чист магнезий
  2. Високо ниво на усвояване в организма

Като продукт, покриващ напълно и двата критерия, в моята практика се наложи хранителната добавка MagCombo (МагКомбо). MagCombo съдържа концентрирано количество чист магнезий в дози, достатъчни за ежедневен прием с цел преодоляване на магнезиевия дефицит в тялото и успешно справяне с нервно-психичните разстройства. Продуктът е произведен във Франция по специална технология, при която магнезият е предварително разтворен в маслена среда и дозиран в капсули. Доказано е, че маслената субстанция преминава бавно по дължината на червата, като плътно обгръща власинките по чревната лигавица, осигурявайки най-високото постигано досега ниво на усвояване на магнезий в тялото – над 90%. В допълнение към тези характеристики е и обогатената формула на MagCombo, включваща препоръчаните количества от витамините В2, В6, В12 и С, които също оказват пряко благотворно въздействие върху нормалната дейност на психичната система.

Използвам MagCombo, самостоятелно или в комбинация с някой от другите подходи, в терапевтични схеми за преодоляване на депресивни състояния от различна степен, както и в случаи на временни емоционални неразположения. Наблюдаваните резултати след 3-месечен курс на прием са добри, като част от пациентите докладват за отчетено подобрение в своето състояние още след първите 30 дни. MagCombo се понася добре от пациентите, няма отчетени негативни ефекти. Постигнатите добри резултати не се различават спрямо фактори като пол, възраст, професия и пр.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: MagCombo намира широко приложение при справянето със стреса и отключените от него нервно-психични разстройства. Неговата ефективност е клинично доказана и обусловена от специалните му продуктови характеристики. Той се нарежда сред най-добрите алтернативи за справяне с депресията по естествен път. Препоръчаният дневен прием от 1 капсула осигурява много висок комплайънс към предписаното лечение и респективно много висока удовлетвореност на пациента и на терапевта от постигнатите резултати.