Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Болезнена и сърбяща лезия на пениса


61-годишен мъж се презентира с язва на пениса, с давност от пет дни. Той съобщава, че лезията е започнала като сърбеж от еритематозен тип и постепенно става пигментирана, почервенява и се разязвява. Той има анамнеза за доброкачествена хиперплазия на простатата, за която приема тамсулозин. Също така е приемал и ципрофлоксацин през предходната седмица за лечение на инфекция на пикочните пътища. Не приема никакви други лекарства със или без рецепта, както и такива на билкова основа или билкови лекарства. Физикалното изследване е нормално, с изключение на увреждането на пениса. Пациентът отрича да има изтичане на течност от пениса и има само един сексуален партньор, който отрича наличието на кожни лезии или сърбеж. (Фиг. 1)


ВЪПРОС:

Въз основа на историята на пациента и физическия преглед, коя от следните е най-вероятната диагноза?


Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
Г: Локализиран лекарствен обрив

Характерната изява на състоянието е сърбеж или парене, рязко заоблена кръгла към овална форма, с еритем или тъмен еритем. Лезията се появява в рамките на дни до седмици от началото на приема на даденото лекарство и изчезва след спиране на приема му. Лезиите често се появяват отново на същите места, в рамките на часове след възобновяване на приема и при оздравяване е характерна остатъчна хиперпигментация. Този обрив има склонност да се появява по лицето, кожата около сакрума, гениталиите и акралните части на тялото. От време на време могат да се развият булозни, улцерозни или хеморагични прояви на състоянието. По-рядко срещани варианти са уртикариална, еритематозна, екзематозна или линейна форма на локализиран лекарствен обрив. Рядко може да се прояви като периорбитална или генерализирана хипермеланоза.

Най-честите причинители на това състояние са някои антибиотици, по-специално сулфонамиди (триметоприм/сулфаметоксазол) и тетрациклин. Други са пеницилини, цефалоспорини, клиндамицин, противогъбични агенти, антималариумни, дапсон, флуорохинолони, нестероидни противовъзпалителни средства (напр. ацетаминофен, ацетилсалицилова киселина, ибупрофен, индометацин, напроксен, фенилбутазон и седативни средства (напр. антиконвулсанти, бензодиазепини, барбитурати, опиати). Подобни химически структури могат да причинят кръстосана чувствителност сред лекарствата. Подновяване приема на лекарството е предпочитаният метод за потвърждаване на причинителя. Изследването за специфична чувствителност с лепенки и интрадермалното тестване са други варианти.

Първоначалното лечение включва идентифициране и преустановяване на лекарството-причинител. За лечение на лезиите могат да се използват системни антихистамини с локални кортикостероиди; все пак, обширните лезии с були често изискват лечение със системни кортикостероиди. Ерозионни лезии трябва да се наблюдават за бактериална суперинфекция.

Сифилисът причинява генитални разязвявания (мек шанкър). Този тип лезии са безболезнени и втвърдени.

Гениталният херпес има прояви с болка, сърбеж или друга дизестезия преди да се изявят лезиите. Те обикновено се групират в една област и се състоят от много малки везикули или язви без пигментация.

Еритроплазия на Кейра е плоскоклетъчен карцином in situ на устната или гениталната лигавица. Гланс пенис често е засегнат. Но този тип лезия е влажна, повдигната, еритематозна плака, а не язва.

Шанкроид, причинен от Haemophilus ducreyi, се характеризира с дълбоки, болезнени язви и увеличена и понякога гнойна регионална лимфаденопатия.

Състояние

Характеристики

Сифилис

Единична, твърда, безболезнена и надигната улцерация с червена ареола и завъртяни ъгли с плоска основа.

Генитален херпес

Групирани везикули или малки улцерации, покрити със серозна секреция.

Еритроплазия на Кейра

Еритематозна, влажна плака на гланса, ствола и препуциума на пениса.

Локализиран лекарствен обрив

Червена или тъмночервена еритема, може да бъде асоциирана с була или улцерация.

Шанкроид – мек шанкър

Болезнена отворена язва със сиво-жълтеникава, некротична или „мръсна” основа. Обикновено е придружена от ингвинална аденопатия.