Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 9 2019

Нарушения в захарния метаболизъм

виж като PDF
Текст A
„Грижете се за тялото си. То е единственото място, което притежавате, за да живеете”
Jim Rohn

Вследствие променения начин на живот и по-специално навиците на хранене и липсата на физическа активност, броят на хората, развиващи диабет в последните години, нараства.

Статистиката показва, че в страните от Европа около 10% от населението страда от диабет. Този брой е стряскащ и дори не взема предвид хората в преддиабетно състояние (нарушени нива на кръвната захар на гладно/нарушения при разграждане на въглехидратите). Генетичната предразположеност има голям принос в развитието на захарен диабет. Ако в семейството има член, развил захарен диабет, вероятността в следващото поколение да има диабетик е близо 50%. Развитието на диабета се случва по-рано, ако е съчетано с наднормено тегло, нездравословно хранене, липса на физическа активност и удължена продължителност на живота.

Това не означава, че всеки човек с наднормено тегло ще развие диабет. Рискът намалява значително, ако такива хора водят активен начин на живот (имат натрупана повече мускулна маса).

Въпреки това високото съдържание на масти в тялото намалява действието на инсулина – единственият хормон, който регулира кръвната захар в организма.

Медицинските специалисти наричат това състояние инсулинова резистентност.

Постоянно високите нива на кръвна захар предизвикват в дългосрочен план много усложнения. Засегнати са артериалните кръвоносни съдове (сърце, мозък, очи, бъбреци), както и нервните окончания, особено тези на краката.

Увреждането на кръвоносните съдове води до повишен риск от остри и хронични сърдечно-съдови заболявания. Последващата терапия на диабета е много важна и изисква пълно съдействие от страна на пациента.

Редовните консултации с общопрактикуващ лекар са от огромно значение за установяване на развилите се усложнения и вземане на подходящи терапевтични мерки. Здравните специалисти съветват всеки да има устройство за самоконтрол в домашни условия.