Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 9 2019

Как да водим балансиран начин на живот? 17 съвета от лекари за лекари

виж като PDF
Текст A
Как лекарите успяват да балансират между професионалния и личния си живот? Решихме да попитаме експертите, а именно – вас!

В среда, която постоянно изисква от лекарите да знаят повече, да правят повече и да бъдат повече, наистина ли е възможно да практикуваш медицина успешно и все още в края на деня да имаш енергия, за да бъдеш: майка, баща, съпруга, съпруг, партньор, син, дъщеря или приятел?

Решихме този път да не питаме специалистите по управление на времето, а да черпим информация от източника – от вас! Попитахме лекари какви са техните съвети за поддържане на балансиран начин на живот и получаване на по-голямо удовлетворение от живота. Ето какво казаха те:
    

 1. Не се старайте да бъдете прекалено ефективни. Позволете си да си дадете повече време и да изслушате само няколко пациента на ден.
 2. Когато търсите нов човек за практиката си, задавайте въпроси не само за професионалните компетенции, но и за емоционалните такива. Въпроси като: „Какво ви кара да се чувствате удовлетворен? Какво ви разстройва? Как се справяте със смъртта на любим ваш пациент?”. Кандидатите, които могат да отговорят на тези въпроси, са си правили значителна саморефлексия и са склонни да продължат да израстват и са по-подходящи за вашата практика и пациенти.   
 3. Отделете няколко минути в края на деня, за да помислите за нещата, които наистина са повлияли на ефективността на работата Ви. Направете списък с тях и го оставете в кабинета си.   
 4.  Търсете мнението на по-възрастните си пациенти. Попитайте ги как са се справяли с разочарованията и битките в живота си. Техните мъдри съвети може и да ви изненадат.    
 5. Понякога си казвайте: „Това няма да го свърша днес” и бъдете ОК с този факт.
 6. Взимайте си почивни дни по график. Вашите пациенти и персоналът Ви най-вероятно ще очакват понякога да не работите и ако това е въведено в графика Ви, няма да има нужда да се чувствате виновен за това, че не сте в кабинета.   
 7. Споделяйте с пациентите си Вашето затруднение да намерите баланс в живота. Вероятно е те да ви отговорят с окуражителни думи и дори да Ви дадат загрижен съвет.    
 8. Попитайте семейството си от какво най-много се нуждаят, което Вие можете да им дадете. Може да е нещо по-различно от това, което смятате. (Попитайте и персонала си същото.)   
 9. Когато сте навън с колеги, опитайте се да говорите и за нещо друго, освен за медицина. Това ще ви напомни, че има и свят извън медицината.
 10. Научете се кога можете да правите няколко неща едновременно и кога трябва да се фокусирате изцяло върху неща, които изискват пълното Ви внимание.
 11. Хапвайте поне веднъж на ден със семейството или с някой от приятелите си.
 12. Изградете си система за подкрепа. Всеки се нуждае от семейство и приятели, на които може да разчита, но детегледачка, чистачка или градинар също биха помогнали много за облекчаване на стреса.
 13. Не си създавайте навика да отивате в събота до кабинета „само за да проверите нещо”. Радко се случва „само да проверите нещо” и още по-рядко се отървавате от този навик. Споделете със семейството и приятелите си, че се опитвате да се отървете от него, така че те да могат да Ви напомнят за това, когато отново сте се забързали към кабинета в събота.
 14. Създайте поне няколко приятелства с хора, които ще се съгласят никога да не Ви молят да бъдете техен лекар.
 15. Помнете, че балансираният начин на живот е променливо понятие и само опитът ще ви покаже от какво имате нужда. Някои дни ще бъдат по-добри от други.
 16. Задайте си простичкия въпрос: „Правенето на ... ще ме накара ли да мечтая да съм вкъщи със семейството си?” Ако не е така, любезно кажете: „Не, благодаря, нека някой друг го свърши.”
 17. Осъзнайте, че всеки от нас има собствена планина, която трябва да изкачи. Опитайте се да помните да спирате по пътя, за да се насладите на гледката и да помагате и да Ви помагат хората, които срещате.

Споделяйки някои от съветите с вас, се надяваме, че поне един от тях би Ви бил полезен. Независимо дали е това да се научите да казвате не, или да се наслаждавате на гледката по пътя, само една простичка промяна може да направи живота Ви по-лесен и смислен.

X