Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 11 2020

10 неща, които няма да повярвате, че тялото ви притежава – II част

виж като PDF
Текст A
Човешкото тяло представлява великолепно смазана машина. Анатомията му е резултат от хилядолетната адаптация към променящите се условия на Земята, което е превърнало хората в една от най-сложните форми на живот. Прогресът в медицината през последните векове ни е позволил да изследваме природата на човешките организми в детайли, ние никога не спираме да откриваме нови компоненти и процеси, случващи се в нашите тела. Голяма част от тях не са били познати досега. От експлозиви до космическите съставки, тук ще ви бъдат представени едни от най-странните, впечатляващи и до голяма степен неизвестни неща, които тялото ви притежава.

5. Благородни метали

Не е необходимо всичко в тялото ни да бъде радиоактивно и опасно. Има някои ценни елементи, намиращи се в него, които правят телата ни икономически доста изгодни. Въпреки това не е препоръчително да ги извадите от тялото си, за да ги продадете. На първо място, притежаваме злато. По-голямата част от златото се намира в кръвта в съдържание от около 0.02%. Най-общо човешкото тяло съдържа 0.2 mg злато, достатъчно да се изработи кубче от чисто злато с размери 0.22 mm. Също така съдържаме сребро, друг благороден метал с ниска токсичност за човека. Обикновено човек консумира до 88 микрограма сребро на ден, тегло еквивалентно на няколко песъчинки. Това е твърде малко, за да бъде ценно, нали? Изследователите открили, че човешкият фецес също съдържа злато и други скъпи метали. Един килограм човешки изпражнения съдържа около 4 g мед, сребро, ванадий и злато. С оглед на това може да бъде пресметнато, че фекалиите на 1 млн. души струват 13 млн. долара. Дори и да не знаехте, вашето тяло е машина за производство на пари. Проблемът идва от там, че не можете да използвате ценните метали, които се намират в тялото ви, тъй като ще са ви необходими доста неприятни методи за екстракцията им.

6. Наркотични вещества

Широкоизвестен факт е, че човешкото тяло е способно само да произвежда собствени версии на някои често използвани лекарства. Например, телата ни съдържат ендоканабиноиди – молекули подобни на тези, открити в марихуаната. Мозъците ни също произвеждат химически вещества, наречени ендорфини, които предизвикват същия болкоуспокояващ ефект като морфина. Човешкият организъм може да произвежда и други вещества, които в големи количества са животозастрашаващи и напълно незаконни. Такова вещество e диметилтриптамин, или DMT. Извлича се от южноамерикански растения и може да бъде приемано перорално, инхалаторно или венозно. DMT произвежда сериозни халюциногенни ефекти. Употребили разказват за пътувания до други светове и срещи с божества след прием на наркотика. Има доказателства, че човешкият мозък редовно произвежда малки количества DMT. Смята се, че веществото може да бъде произведено по време на дълбок сън или при състояния, близки до смъртта.

Друг вид ендогенно произвеждана субстанция е GHB (гамахидроксибутират) – наричана още „течно екстази“. Употребата й е доста разнообразна – бодибилдърите я използват за покачване на мускулна маса, а лекарите я предписват при разстройства на съня. GHB обаче може да е доста опасен при неправилна употреба. Употребата на GHB едновременно с алкохол може да доведе до изпадане в кома и дори до смърт. За щастие, в телата ни се съдържа в безвредно количество. GHB се намира в много от човешките тъкани в концентрации до 1 mg на литър. Употребата на DMT и GHB е забранена в много страни. Така че бъдете внимателни, когато съобщавате на някого, че произвеждате тези субстанции, макар и да е вярно.

7. Магнитни полета

Магнетизмът е от съществена важност за продължаването на живота. Магнитното влияние на Слънцето, например, предпазва планетата ни от космическата радиация. Без магнитното поле на Земята, слънчевата радиация би унищожила нашата атмосфера и би ни убила като мравки под увеличително стъкло. Не само небесните тела притежават магнитни свойства. Живите организми също генерират свой собствен магнетизъм, и хората не сме изключение. Електрическият ток произвежда магнетизъм, така че всеки обект, който произвежда електричество създава магнитно поле. В нашата нервна система протича електричество, съответно се генерира и магнитно поле. Всеки от органите ни работи с определено количество електричество, така че всяка част от тялото ни притежава собствено магнитно поле. Измерено е, че силата на магнитното поле на повърхността на човешкото тяло е една десетмилионна от силата на магнитното поле на Земята. Магнитното поле на мозъка е около 200 млн. пъти по-слабо от това на Земята. Победителят сред всички органи в това състезание е сърцето.

8. Звезден прах

Не само, че съдържаме звезден прах в телата си, а всъщност сме създадени от него. Идеята, че хората са направени от звезден материал се разглежда от десетилетия насам, но едва наскоро успяхме да докажем, че тя всъщност е реалност. При създаването на космоса съществували само основни елементи като водород и хелий. Когато тези елементи се струпвали заедно, формирайки първите звезди, по-тежки и комплексни елементи започнали да се продуцират вътре в тези тела. Тези елементи били въглерод, азот, кислород, фосфор, желязо и сяра. Това са и елементите, които почти изцяло изграждат човешкото тяло. Как те са стигнали до Земята? Когато звездите достигнат края на живота си, обикновено експлодират, изтласквайки всички тези елементи във външните си слоеве. След пропътуване на големи разстояния за дълго време, остатъците от тези експлодирали звезди попадат на Земята, където се смесват с останалата част от земната повърхност. След това тези елементи биват поети от растенията чрез почвата, а така и от нас чрез консумацията на тези растения. С годините материалите, намиращи се във вътрешността на звездите стават част от нашите тела, като се обновяват постоянно от същите тези елементи. Преди две години изследователи установиха, че 97% от атомите на човешкото тяло са същите като тези, намиращи се във вътрешността на звездите. Смята се, че 93% от телесното тегло на човека е звезден прах.

9. Светлина

Широко известно е, че човешкото тяло излъчва светлина. Например топлината, отделяна от нашите тела, представлява инфрачервена светлина – вид електромагнитни вълни, които хората не могат да видят, но някои други животни могат. Когато става въпрос за видима светлина, всеки би помислил, че това не е възможно за нас. Като почти всяка материя във Вселената, ние отразяваме светлина, но не можем да я излъчваме, нали? Е, това не е съвсем вярно. През 2009 г. учен от Института по технологии Тохоку (Япония) решава да изследва човешката биолуминисценция – способността ни да излъчваме светлина. За тази цел набира петима доброволци и заснема голите им тела в продължение на 20 минути на всеки 3 часа за 3 дни. Снимките били правени с фотоапарат, изключително чувствителен на светлина. Резултатите показват, че определени части от човешкото тяло, като главата и шията, излъчват светлина постоянно, достигайки максимална яркост около 4 следобед.  Учените вярват, че биолуминисценцията на човешкото тяло се дължи на малки молекули, наречени флуорофори, които излъчват фотони след взаимодействие с електроните, отделяни при клетъчното дишане.

10. Антиматерия

Материята и антиматерията сa две противоположни понятия. Когато се сблъскат, те взаимно се унищожават, оставяйки само енергия след себе си. Въпреки това колко неуловима е антиматерията в нашата вселена, част от нея носим вътре в себе си постоянно. За да разберем как е възможно това, трябва да се върнем отново на Калий-40, за който по-рано казахме, че присъства в човешкия организъм. Както вече споменахме, К-40 е един от радиоактивните изотопи на Калия. Той се трансформира в друг елемент, след като атомите му загубят част от енергията си. Чрез процес, наречен бета минус разпадане, К-40 може да бъде трансформиран в Калций-40. По време на процеса, атомът на К-40 губи част от състава си, като едновременно генерира друг, включително частица антиматерия, наречена антинеутрино. И тук е моментът, от който започва математиката. Пресметнато е, че 5000 атома К-40 се разпадат за секунда в човешкото тяло. Около 89.25% от тези атоми преминават през бета минус разпадане, т.е. най-малко 16 млн. антинеутринота се генерират в нашите тела на всеки час. Междувременно, К-40 може също да бъде трансформиран в изотоп на Аргон-40. Това се случва, когато всеки от атомите на К-40 отдаде позитрон, антиматерийната версия на електрона. Този процес е доста рядък, случва се в 0.001% от случаите.