Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Лезия, излизаща извън границите на кожата на пръста


36-годишен мъж постъпва с оплакване за „брадавица” върху пръста си, която се е появила в ранна детска възраст, без уточнение дали е роден с нея. Лезията е неприятно на вид образувание, което не му създава дискомфорт като сърбеж или кървене, нито е чувствително на допир. Преди около 20 години се е подложил на криотерапия, която не е дала резултат. Пациентът няма кожни проблеми или подобни лезии в други части на тялото.

Физикалният преглед установява 3 mm лезия, излизаща извън границите на кожата на пръста, твърда, с цвят, подобен на останалата част на ръката. Лезията е с червеоподобна изпъкналост на гърба на третия пръст на лявата ръка, с леко образувана люспа.

Фиг. 1


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата на пациента и находките от физикалния преглед, коя от следните е най-вероятната диагноза:


Отговор:

Обсъждане

Верен отговор:
А: Придобит дигитален фиброкератом

Придобитият дигитален фиброкератом е рядко срещано доброкачествено образувание със стъпаловидна форма. То обикновено е с диаметър от 3 до 5 mm, но са документирани случаи над 3 cm. Това, което го различава от останалите лезии е основа, ограничена от пръстен повдигната кожа, наподобяваща кръгов ров. Това патологично образувание обикновено се намира върху пръстите на горните и долните крайници като рядко се засягат ноктите.

Не е ясна етиологията на заболяването. Смята се, че се дължи на травма. Патологията може да се прояви между 12-70-годишна възраст. От хистологична гледна точка хиперкератозата представлява пъпка с формата на купул. Възможно е и хиперпигментиране на кожата, с уплътнена структура. Придобитият дигитален фиброкератом не изчезва спонтанно, пълното му премахване е въпрос на избор.

Verruca vulgaris (папилом) е най-често срещаното туморно образувание на ръката и е свързано с човешкия папилома вирус. Папиломите представляват нетипични пъпчици с телесен цвят, които могат да са както подвижни, така и статични. Тяхната повърхност се изменя, неравна е, дребно- или едрозърниста, понякога с власинки.

Cornu cutaneum (кожен рог) е вроговено образувание, което може да се дължи на разнообразни хистологични изменения в основата си. Появява се най-често върху изложени на слънчеви лъчи части на тялото. Тези твърди хиперкератозни изменения са обикновено малки, но биха могли да достигнат над 10 cm.

Околоставна кожна киста е единична пъпчица или възелче с телесен цвят върху дисталната междупръстна става. Може да се разпространи върху нокътната плоча и да предизвика разцепването й. Кистата е изпълнена с прозрачна гъста течност.

Полидактилията съществува в различни вариации – от добре оформен допълнителен пръст до рудиментарно меко образувание, наподобяващо краче. Диференциалната диагноза между полидактилията и придобития дигитален фиброкератом се осъществява чрез биопсия.

Състояние

Характеристики

Придобит дигитален фиброкератом

Основа, ограничена от пръстен повдигната кожа, наподобяваща кръгов ров.

Папилом

Брадавица, предизвикана от папилома вирус, с телесен цвят.

Кожен рог

Много твърда вроговена пъпчица.

Околоставна кожна киста

Единична, изпълнена с течност пъпчица или възелче.

Полидактилия

Рудиментарно, меко, подобно на пъпчица образувание.