Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2020

5 съвета към спешните медици за постигане на финансова свобода

виж като PDF
Текст A
10 години след дипломирането ми като лекар забелязвам интересна корелация между синдрома бърнаут и разпределянето на финансите сред моите колеги. Колкото по-финансово стабилни се чувстваме, толкова повече се наслаждаваме на работата си.

Въпреки това тези, които работят повече от останалите, поемайки по 15 нощни дежурства в месеца, за да покрият разходите си, са уморени, раздразнителни и честно казано опасни за пациентите си.

Финансовата независимост изисква отстраняване на материалните проблеми от живота ни. Когато не сме задължени към някого финансово, когато сме адекватно осигурени и притежаваме определен запас от спестявания и имаме интересни идеи за инвестиции, тогава сме свободни да упражняваме професията си по начина, който смятаме за най-добър. Това може да означава по-малко нощни смени, по-спокойно работно време или наемане на допълнителен медицински персонал. По такъв начин се улеснява и работата ни с пациентите.

Учудващо е колко много доктори не са удовлетворени от работата си, а напротив – чувстват се като в капан. Опитвайки се да поддържат определен стандарт на живот, те са принудени да приемат все повече пациенти. При тях финансовата независимост играе основна роля при избора им на специалност, при смяната на една кариера с друга, дори и при мисълта за ранно пенсиониране.

Отделете няколко секунди да помислите за промените, които биха направили кариерата ви по-успешна, ако имах­те нужда само от 1/3 от настоящия си доход. На колко от тези промени бихте дали ход? Вероятно на всички.

Ако сте млад лекар и работите в спешно отделение, е твърде вероятно след 10-20 години да желаете да направите промяна. Защо не започнете да се подготвяте финансово още от сега? Ето някои съвета, които биха ви осигурили по-нататъшна финансова свобода:


Винаги отделяйте определен процент от приходите си

Твърде вероятно е много от колегите ви да отделят 20-40%, дори 60% от заплатите си за връщане на университетски заеми, плащане на наеми, а част от тези пари отделят за пенсионния си фонд или за по-нататъшно обучение. Дори и да желаете да се пенсионирате в обичайната за това възраст, спестявайки 15-20% от доходите си би ви помогнало да сте спокойни за тези години, когато настъпят. Един такъв заделен процент сума също така би ви дала свободата да направите желаните промени в кариерата, ако пожелаете.


Продължете да живеете като студент няколко години след завършване

Използвайте годините в началото на кариерата си за правилно разпределение на заплатата ви. Най-вероятно не сте свикнали с получаването на по-голяма сума пари от тази, с която сте разполагали като студент, така че се възползвайте от това. Поддържайте същия стандарт на живот и преразпределяйте допълнителната сума за плащане на студентския заем или за пенсионен фонд. Дългите нощни смени и грубите пациенти не стават по-поносими през годините. На 45-годишна възраст няма да имате същата енергията, с която разполагате сега и ще имате повече разходи. Така че отделяйте определена сума пари сега, за да може да сте спокойни по-късно.


Направете си писмен финансов план

Плановете, написани на хартия, имат невероятна сила. Създайте си финансов план-бюджет. За един лекар от спешното, създаването на личен финансов план би трябвало да действа освобождаващо. Това ви позволява да харчите парите си за нещата, които са най-важни за вас, поради ограничения приход. Също така, имайки писмен финансов план, можете да отреагирате при нередовно заплащане или съкращения.


Застраховайте се само срещу финансова катастрофа

Често се учудвам от факта, че колегите ми се застраховат за какво ли не. Вместо да се застраховате срещу ситуации, които най-вероятно никога няма да се случат, по-добре отделяйте определена сума всеки месец, която да ви послужи в момент на нужда. По този начин ще спестите от личния си бюджет и за застрахователните лихви.


Спестявайте от големите разходи

Много от нас не осъзнават кои всъщност са големите разходи в нашия живот: нашите домове (включващи застраховка, поддръжка, отопление, реновиране) и транспорт (особено ако имаме навика да купуваме, на лизинг или не, нова кола на всеки няколко години). Но един разход, който малцина доктори осъзнават, са разходите за финансов съветник. Не че е лошо да се допитваме до финансов консултант, но трябва да сме сигурни, че ни дава правилните съвети на добра цена. Най-добрият съвет според мен е да се съсредоточите върху големите разходи. Останалото ще се погрижи за себе си.

Самочувствието на един лекар от спешното осезаемо се покачва, когато финансовите грижи се елиминират. Повярвайте ми, удоволствието при практикуване на професията ни става много по-голямо, когато нямаме чувството, че сме задължени да ходим на работа. Разпределянето на финансите не само ще ви направи по-богат, но по-важното – ще се чувствате по-щастлив.