Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 5 2020

10 паразита и патогени, които контролират мозъка на гостоприемника си. Част II

виж като PDF
Текст A
Паразитите и патогените са твърде неприятни същества. Имунната ни система съумява да изгради бариера срещу тези неуловими създания. Въпреки това огромен набор от злокобни микроскопични нашественици се приспособяват да преодоляват защитите на организма. Тази еволюционно изградена надпревара между хищник и жертва е станала основен и най-ефективен начин за оцеляване и размножаване. Когато едната от двете страни стане по-силна, то другата се приспособява като развива нов, по-успешен метод за оцеляване, докато не бъде отново фатално надмината. Това се е случило например с чумата, и по-специфично Черната чума. В днешно време паразитите и патогените са развили много необичайни начини за размножаване и проникване в мозъка на гостоприемника си. Те контролират поведението му, насилвайки го да се държи по определен начин, който осигурява успешното им оцеляване.
Ето 10 паразита и патогена, които контролират човешкото съзнание.

  
6. Toxoplasma Gondii

Toxoplasma gondii е паразитен протозой, предизвикващ зооантронозното заболяване при всички птици и бозайници, включително и човека – токсоплазмоза. Крайни гостоприемници са представителите на семейство котки. Въпреки че паразитът се възпроизвежда в котките, той може да проникне в човешкия организъм чрез изпражненията им или чрез консумация на други заразени животни. Освен че предизвиква усложнения особено при деца, токсоплазмата може да контролира мозъка на организ­мите, които обитава. Експерименти показват, че така както инфектираните плъхове променят поведението си и стават по-лесна жертва за котките, така и носителите на паразита хора са по-податливи към вземането на рискови решения. Токсоплазмозата предизвиква сериозни усложнения при индивиди с компроментирана имунна защита като по-възрастни, ХИВ болни и др.

 
7. Още за микрофлоратаОще веднъж откриваме, че микроорганизмите, обитаващи ГИТ, могат да контролират мозъка на своите гостоприемници. В този случай не се отнася за промени, свързани с настроението, а за такива, водещи до нужда от определени храни. Някои хора обожават шоколад, докато други могат и без него. В организма на последните най-вероятно можем да открием бактерия, на която не й „харесва” шоколад и поради този факт не предизвиква желание у гостоприемника си към определената храна. Проучвания показват, че микрофлората на хора с наднормено тегло се различава от тази на останалите. Желанието за захар се повишава чрез нуждата на тези микроорганизми. Candida е вид микроорганизъм, който расте в червата и особено предпочита храни, богати на захари. Когато тези малки гъби се разпространят, те отделят химични вещества, които по неясен начин достигат до мозъка на гостоприемника си и предизвикват желание за набавяне на още захар.

 
8. Стрептококови инфекции

Стрептококите могат да причинят някои твърде необичайни и понякога дълготрайни промени в поведението, особено при деца. През годините науката започва да свързва стрептококовата инфекция с определено поведение. В повечето случаи, антибиотиците и имунната система унищожават патогените и болните напълно оздравяват. Много рядко съществува възможност децата да развият нервни тикове или дори обсесивно-компулсивно разстройство след контакт с бактерията. Състояние, известно под съкращението PANDAS (Pediatric Dutoimmune Neuropsychiatric Disorder Associated with Streptococcal infection), се проявява с остри кризи на безпокойство и страх от насекоми или бактерии. Докато обсесивно-компулсивното разстройство и други подобни състояния се развиват с времето, то PANDAS се проявява внезапно, без предварителни симптоми. Това провокира учените и лекарите да смятат, че най-вероятният първоизточник е стрептококовата бактерия, контролираща мозъка на гостоприемника си.

 
9. Микрофлора

Да, бактериите, които цял живот обитават ГИТ, могат да предизвикат някои много необичайни промени в психичното състояние. Те се асоциират с депресия и безпокойство. Научни изследвания, проведени с шимпанзета, отдавна отбелязват връзката между микрофлората на бозайниците и тяхното поведение. Последни проучвания, проведени с хора, разделени в точно определени групи, въз основа на присъствието на различни бактерии в ГИТ – едната група, притежаваща повече Bacteroides, докато другата – повече Prevotella, установяват потенциалната връзка между микрофлората и настроението. За изследването е използван функционален ЯМР на мозъка и други методи за записване на отговорите му спрямо образи. След показване на емоционални кадри на различните участници в изследването се установява, че мозъкът на тези, при които превалира бактерия Prevotella, показал нужните индикации на по-интензивна реакция, придружена с безпокойство, депресия и други негативни емоции. Това проучване е далеч недостатъчно, но то дава възможност да се обобщи, че подобно на нашите далечни роднини – маймуните, микрофлората ни играе роля в регулацията на нашите емоции.


10. Trypanosoma Brucei са паразити протозои

Те са кръвни паразити, които инфектират както животни, така и хора. Жизненият им цикъл е дълъг, започващ в мухата Цеце. След като тя ухапе човек, паразитът преминава в лимфната му система и оттам в кръвообращението. Trypanosoma Brucei предизвиква сънна болест, която се развива в два стадия. Ранният стадий протича подобно на много други инфекции – болка в ставите, мускулна болка, температура, подуване на лимфните възли. Вторият стадий е свързан с промяна на поведението на гостоприемника и прекомерна летаргия, поради проникването на паразита в гръбначния и главния мозък. Впоследствие, T. brucei може да доведе до смърт. Нужно е да се отбележи, че целта на много кръвни паразити не е да убие гостоприемника си, а да го използва като „наемател”, в който паразитът да завърши своя жизнен цикъл. Поради този факт по-често срещани са случаите, при които паразитът омаломощава тялото на гостоприемника, правейки го достъпен за други животни, нужни за възпроизвеждането му.