Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2020

10 ужасяващи хранителни разстройства

виж като PDF
Текст A
1. Синдром на нощното хранене

Това е нов синдром, който подобно на орторексията, става все по-често срещан. Страдащите са обикновено с наднормено тегло. Те не ядат през деня, а през нощта поемат огромно количество калории. Те често страдат от инсомния или се събуждат, за да задоволят нуждата си от храна. Пазят в тайна навиците си и често не признават за проблема.

  
2. Булимия нервоза

Булимията се характеризира с цикъл преяждане-елиминиране. Повечето хора свързват болестта с предизвикано повръщане, но освен това болните използват диуретици, слабителни лекарства и клизми. Булимиците също провеждат интензивни тренировки, които да предизвикат повръщане. Болните са напълно наясно, че тяхното поведение не е нормално и го крият съзнателно. Интересен е фактът, че в повечето случаи те са с нормално тегло и рядко се забелязват външни прояви на болестта.

   
3. Телесно дисморфично разстройство

Въпреки че това разстройство може да се диагностицира без наличието на хранителни разстройства, то често е съпътствано с булимия и анорексия. Страдащите от ТДР са убедени, че имат огромен набор от физически дефекти, които включват наднормено тегло, но не само. Това не е обичайната тийнейджърска неувереност. Поглеждайки се в огледалото те виждат нещо съвсем различно от реалността.

    
4. Хранителното раз­стройст­во на Биндж

То се смята за най-разпространеното хранително разстройство. Характеризира се с неконтролируем прием на големи количества храна и покачване на теглото, като не се наблюдава нужда от повръщане. Страдащите от Биндж се срамуват от тялото си, имат ниско себеуважение, изпитват отвращение или вина след преяждане.
  
   
5. Анорексия атлетика

Въпреки че не е хранително разстройство само по себе си, то почти винаги се диагностицира заедно с такова. Както името предполага, става въпрос за атлети, които не чувстват удоволствие след тренировка във фитнеса или дълъг крос, а подлагат организма си на огромно физическо напрежение, което често довежда и до сериозни травми в името на постигането на перфектното тяло.
  
     
6. Анорексия нервоза

Най-новите проучвания сочат, че 1 на 100 тийнейджърки страда от анорексия. Има данни за момичета на 8-годишна възраст, хоспитализирани с разстройството. Зависимостта към липсата на прием на храна е толкова голяма, колкото е зависимостта към наркотици или алкохол. Анорексията има тенденция към хронификация. Тези, които са преминали през лечение и не показват симптоми на заболяването, се смята, че са в ремисия. Те трябва да бъдат наблюдавани. Определени събития могат отново да предизвикат заболяването. Все пак успелите да се справят с разстройството, се възстановяват напълно и могат да се хранят и живеят нормално.

     
7. Бигорексия

Често наричана обратното на анорексия, бигорексията е единственото разстройство в тази класация, което засяга повече мъже. Бигорексиците имат нужда непрекъснато да тренират, да приемат хранителни добавки и да се подлагат на сурови диети. Без значение колко мускулна маса имат и колко добре е оформено тялото им, те изпитват неудобство да показват тялото си.

     

8. Пика

Пика е вероятно най-интересното заболяване в тази класация. Пика е едновременно хранително разстройство и психиатричен проблем. Болните изпитват натрапчив непреодолим импулс да ядат нехранителни вещества и неядливи предмети като например бои за рисуване или цигари. Това лесно може да доведе до заболяване или дори смърт поради консумацията на опасни химикали или остри предмети.

     
9. Синдром на Прадър-Вили

Синдромът на Прадър-Вили е хромозомна, идиопатична генетична болест. Засяга по равно и двата пола, както и всички раси. Симптомите на болестта включват хипотония, изоставане във физическото и умственото развитие. Освен това синдромът причинява неутолим апетит (хиперфагия). Оставени без надзор, носителите могат буквално да изядат себе си. Лечението включва хормон на растежа и нискокалорична диета, която трябва да се спазва стриктно.

     
10. Орторексия

Това хранително разстройство се характеризира с мания по здравословното хранене. Често се бърка с диагнозата анорексия. Главната разлика между двете мании е водещият им мотив. Анорексиците имат натрапчива идея за отслабване, докато орторексиците изпитват нужда да ядат „чиста“ храна. Орторексията не е диагностицирана като болест, но се забелязва драстичното й популяризиране сред населението в последните години.