Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2021

11 ползи от кърменето

виж като PDF
Текст A
Кърменето е процес, който има безброй ползи за майката и детето. Чрез кърмата бебето получава оптимална доза хранителни вещества, които са лесно смилаеми и бързодостъпни. Американската академия на педиатрите препоръчва изключително и само кърмене за първите 6 месеца и продължаване на ежедневен прием на кърма и след началото на захранването поне до 1-годишна възраст. Националната здравна организация на САЩ от своя страна съветва кърмене до 2-годишна възраст. За начало на кърменето с най-големи ползи се посочва до час след раждане. Ето нашите 11 научнообосновани ползи от кърменето:

Ползи за детето
1. Кърмата осигурява на новороденото всичко, от което се нуждае организмът му през първите 6 месеца в точните количества. Доказано е, че съставът на кърмата се променя според нуждите на бебето, особено през първия месец от раждането. Коластрата (първата кърма) е гъста, жълтеникава течност, която е богата на протеини и бедна на въглехидрати. Тя е супер храна, която не притежава заместител. Коластрата е идеалното първо мляко и помага на храносмилателната система на новороденото да се развие. След първите няколко дни гърдите започват да продуцират по-голямо количество кърма в съответствие с развиващия се стомах на новороденото. Единственото, което отсъства от състава на тази божествена течност, е витамин Д, поради което прием на капки витамин Д е препоръчителен.

2. Кърмата е пълна с антитела, които помагат на бебето да се пребори с вируси и бактерии, което е от основно значение през тези първи деликатни месеци след раждането. Коластрата е съставена от много голямо количество IgA антитела. Майчините антитела се пренасят чрез кърмата към бебето. Антителата формират протективен слой в носоглътката и храносмилателната система на бебето. Доказано е, че индивидите, които не са били кърмени, са по-податливи към пневмонии, диарии и инфекции.

3. Кърменето понижава риска от здравословни проблеми. Приемането от новороденото на кърма е от огромна полза за по-нататъшния му живот. Кърменето предпазва от инфекции на средното ухо и синусите. Освен това предпазва от множество респираторни и гастроинтестинални остри заболявания като астма, атoпичен дерматит, екзема, болест на Крон и улцерозен колит. Интересно е, че кърмата редуцира риска от диабет тип 1, както и от детска левкемия.

4. Кърменето намалява риска от наднормено тегло. Според проучване четиримесечно кърмене води до забележителна редукция на риска от наднормено тегло и обезитет при детето. Това най-вероятно се дължи на развитието на микробиома на новороденото. Освен това бебетата получават лептин, който е ключов хормон за регулацията на апетита. Чрез кърменето новородените сами регулират приема си на мляко, което води до развитие на здравословни хранителни навици.

5. Кърменето може да прави бебетата по-умни. Изследвания сочат за разлики в развитието на мозъка между кърмени деца и тези, които приемат изкуствено мляко. Разликите е възможно да се дължат на физическата близост, докосване и очен контакт, които са асоциирани с процеса на кърмене, както и ценните съставки на кърмата.

Ползи за майката
6. Кърменето води до отслабване. Кърменето гори много калории и след тримесечна лактация е възможно да се забележи ускорен метаболизъм с изгаряне на излишните мазнини.
7. Кърменето помага на маточната контракция. След раждане матката преминава през процеса инволюция, което й помага да възвърне предишната си големина. Окситоцинът играе главната роля. Той се секретира във високи дози при раждане за улесняване на процеса и редуциране на кръвозагубата.
8. Кърменето намалява риска от следродилна депресия. И все пак някои жени могат да изпаднат в това състояние и поради липса на достатъчно кърма или краткотрайно кърмене. Много е важно следенето за подобни депресивни симптоми от личния гинеколог.
9. Кърменето предпазва от онкологични и други тежки заболявания. Колкото по-дълго кърми дадена жена, толкова рискът от развитие на рак на гърдата или яйчниците е по-малък. Тези жени по-рядко страдат и от високо кръвно налягане, артрит, хиперлипидемия, ССЗ и ЗД тип 2.
10. Кърменето забавя връщането на редовна менструация, като паузира и овулацията. Смята се, че това е природният начин за предпазване от следваща бременност преди организмът да се е възстановил.
11. Кърменето спестява време и пари. Чрез кърменето се спестяват разходи за изкуствено мляко, не се губи време за изчисления на дневните дози, за стерилизиране на бутилки и за затопляне до перфектна температура. Кърмата е винаги с подходяща температура и готова за прием.