Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2021

BioBarica

виж като PDF
Текст A
Д-р Румен Златев 
Той е специалист по авиационна и космическа медицина, с 40-годишен опит зад гърба си. Специализирал е в Русия, САЩ и Германия. Има специалности и по вътрешни болести и кардиология. Няколко поколения български пилоти са минали през практиката му, както и тримата ни космонавти, а на Георги Иванов е личен лекар и до момента. 


- Какви са ползите от хипербарната оксигенация?

- Хипербарната кислородна терапия може да ви помогне да сте здрави през всяко време. Дори да посрещнете инвазията на корона вируса и да победите множеството други инфекции. Това е така, защото при повишено налягане кислородът се разтваря във всички телесни течности и така достига по-лесно до тъканите, позволявайки им да се възстановят. По този начин се повишава и способността на белите кръвни клетки да премахват бактериите и остатъците при разпада им (левкоцитна активност). Кислородът унищожава и вредните бактерии и вируси (антимикробни ефекти), стимулира продукцията и растежа на стволовите клетки. Други ефекти от хипербарната оксигенация са, че се скъсява възпалителният процес, редуцира се отокът, засилва се растежът на нови кръвоносни съдове. Увеличава се и производството на колаген, подобрява се регенерацията на костите. Всички травми, свързани с нарушаване на кръвоснабдяването и доставянето на кислород до тъканите, заздравяват значително по-бързо след терапия в барокамера. Тук се включват черепно-мозъчни сътресения, трудно зарастващи рани и счупвания, както и диабетното стъпало.

Много добре се повлияват и неврологични заболявания – от главоболие до тежките форми на мигрена. Фибромиалгията, слединсултните състояния, черепно-мозъчните травми. Неврити и парези на периферни нерви. Внезапна загуба на слух. Барокамерата се използва при стресови състояния, безсъние, разстройства на паметта. Помага за концентрация, при трудна мисловна дейност. Повлиява добре и депресиите, аутизма. Аз съм лекувал около 40 дечица. С много добър ефект. Някои от тях не можеха и да говорят. Да уточним, разбира се, че при аутизма всичко е комплексно, не е само барокамерата "единствено виновна” за добрите резултати, но със сигурност, тя помага много.

Преди две години с проф. Щерев започнахме и терапия за подобряване на фертилитета при стерилни двойки при подготовка за инвитро. С много добри резултати и при мъжа, и при жената. Наблюдавахме как се подобрява качеството на сперматозоидите, еректилната дисфункция. Аз имах две двойки, които с тази терапия не стигнаха до инвитро. Някъде около 50 момичета минаха през барокамерата и почти 70% от тях забременяха успешно след предишните си неуспешни един или няколко опити.

Напоследък има проучвания и за лечението на онкологични заболявания. Специално на рака на гърдата. Аз съм лекувал три такива жени, като при две от тях имаше много добър резултат. Разбира се, и тук става въпрос за комплексен подход. Мека химиотерапия, хранителен режим, инсулин-потенцирана терапия и т.н.

Барокамера можете да намерите в "360 Health Club", х-л Маринела, тел.: 0884 22 11 07

Актуални промоции търсете на www.capresto.eu

Коректно проведената хипербарна кислородна терапия има място и в комплексното лечение на настоящата корона вирус инфекция. Но тежките случаи с оформен остър респираторен дистрес синдром (ARSD) изискват лечение в барокамери оборудвани с апарати за белодробна вентилация и системи за мониториране на различни физиологични показатели, каквито в България за съжаление са единици.

В разгара на коронавирусната пандемия Dr. Paul Harch, водещ световен експерт по хипербарна кислородна терапия, няколко пъти представи свои научни разработки и проучвания пред конгреса на САЩ. Той припомни и първото приложение на хипербарната медицина през 1918-та върху жертва на т.нар. "испански грип”, което вероятно е било първото й приложение на човек в Съединените щати. Тогава при д-р Орвал Кънингам от Канзас Сити е доведен умиращ приятел на колега лекар. След едночасова терапия в барокамерата при налягане от 1.68 АТА (абсолютни атмосфери) и дишане на кислород, пациентът веднага почувствал подобрение, а в комбинация с допълнителни хипербарни сеанси през следващите три дни животът му бил изцяло спасен. Последвали и други случаи.

Въпреки че има различия между "испанския грип” и коронавирус инфекцията, основната патология е в белите дробове. Способността на хипербарния кислород да прониква във възпалителни белодробни структури позволява адекватен кислород да достигне до кръвта като същевременно инхибира възпалителния процес. Приложена правилно, хипербарната терапия може да бъде полезна при пациенти с коронавирус, подобна на спасителната история с "испанския грип”.

Терапията с барокамера повлиява много добре хроничната умора безсънието, разстройствата в някои когнитивни функции и т.н. и фиброзните изменения в белия дроб при постковид синдрома. Още в началото на миналата година много учени започнаха да изследват тази област. Започнаха проучвания в Швеция, САЩ, Франция, Италия, Израел, Русия, Китай и др. Аз се чувам с някои колеги, с които се познаваме, и за момента резултатите им са много добри. Но проучванията им тепърва ще се разгръщат, защото са с продължителност от две години.