Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2021

Ключът към щастлива, дългогодишна практика

виж като PDF
Текст A
СЪВЕТ ОТ СВЕТОВНАТА ПРАКТИКА

„Всеки нов бизнес трябва да бъде изграден от екип достатъчно малък, че да може да бъде нахранен с две пици“

  1. Поддържайте екипа си малък и флексибилен. Правилото на основателя на Амазон гласи „Всеки нов бизнес трябва да бъде изграден от екип достатъчно малък, че да може да бъде нахранен с две пици“. Ние се съгласяваме с него. Не е нужно да сте на свободна практика, за да постигнете това. Дори големите отделения биха могли да бъдат организирани на по-малки работни групи, което им позволява по-голяма гъвгавост и по-концентрирана и ефективна работа.
  2. Опознайте членовете на екипа си и продуктивността им ще се повиши значително. Отношението ви към всяко звено от екипа ви е от изключително значение за работата му. По такъв начин се гради взаимно доверие, което е най-ценното условие за една успешна практика.
  3. Не оставяйте днешната работа за утре. Пациентите, които имат спешна нужда да бъдат прегледани, няма как да бъдат отложени за друг ден или поставени в графика ви за седмици напред.
  4. Не пречете на екипа си. Много лекари се изтощават от административната работа, която неизбежно е част от практиката. Оставете я на членовете на екипа ви, които знаят как най-добре и бързо да я свършат. Всичко, с което трябва да се занимавате, е медицина.
  5. Отделяйте нужното време за всеки пациент. Изслушайте го, успокойте го и се отнесете с уважение към всеки човек и неговия проблем. Дори и една минута спокоен разговор между лекар и пациент може да е от решаващо значение. 
  6. Животът ви не е само медицина. Многото часове, прекарани с екипа ви, биха могли да доведат до излишно напрежение. Освен това практикуване на хоби или участие в доброволни организации в извънработно време се отразява изключително добре върху концентрацията на работното място, изпълвайки ви с ентусиазъм и енергия.
  7. Приемайте го лично. В медицинския университет ме посъветваха никога да не споделям личния си живот с пациентите. Това е в противовес със съвета на библейския апостол св. Павел, който казва: „Поради любовта си към вас, ние с наслада споделихме не само работата, но и живота си.“ Павел е прав. С взаимно споделяне се гради доверие и удовлетворителни резултати от лечебния процес.
  8. Отдайте се. Това е и истинската тайна към щастлива практика като лекар: отдайте се на работата и пациентите си, колкото и напрегнато и трудно да е в началото. Това е дълъг процес, който води до удовлетворение за цял живот.