Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2021

Постменопаузално кървене

виж като PDF
Текст A
Физикален преглед
Пациентката е с леко наднормено тегло, абдоминален преглед – б.о., вулвата и вагината са изтънели и атрофирали, цервиксът е нормален, матката е малка, като не се откриват маси при палпация, ендометриум <5 mm.

Въпрос:

Въз основа на анамнезата на пациента и находките от физикалния преглед

  • А. Ендометриален тумор
  • Б. Ендометриален полип
  • В. Ендометриална хиперплазия
  • Г. Атрофичен вагинит
  • Д. Вулво-вагинална кандидоза

Обсъждане

Верен отговор: Г. Атрофичен вагинит

Атрофичен вагинит
Диагнозата атрофичен вагинит може да се постави след анализ на биопсията и ехографията, изключващи възпаление, хиперплазия и малигнен процес. Етиологията е свързана с недостиг на естрогени. Клиничните симптоми включват жълто-зелено вагинално течение с липса на миризма, вагинална сухота, болки при полов акт, кървене на влагалищните стени при допир, изтънен и неовлажнен вестибулум вагинале, срамните устни губят подкожната си мастна тъкан; малките срамни устни са раздразнени и раними.

Ендометриален рак
Постменопаузалното кървене винаги се асоциира с ендометриален тумор, поради което изключването на тази диагноза е приоритет. Въпреки това само 10% от жените с постменопаузално кървене са с тази диагноза. При ехография се установява, че ендометриумът е <5 mm, при което може да се изключат полипи или малигнен процес. Рискът за ендометриален рак най-често се свързва със състояния, свързани с излишък на естроген повече от прогестерон, чрез увеличена продукция или намалена деградация на естроген или чрез външен внос на естроген. Хирургичната кастрация в ранна възраст със запазване на матката е силен протективен фактор.

Ендометриален полип
Точната причина, поради която се формират полипи в матката е неизвестна, но вероятно роля има промяната в хормоналните нива. Естрогенът, който предизвиква удебеляване на ендометриума всеки месец, вероятно е свързан и с растежа на маточните полипи. Клиничната картина включва: нередовно менструално кървене, кървене след менопауза, извънменструално кървене, кървене след полов контакт, трудно забременяване.

Ендометриална хиперплазия
Жлезистата хиперплазия на ендометриума представлява неравномерно задебеляване на маточната лигавица. Счита се за преканцерогенно заболяване на маточното тяло. Развива се най-често у жени във възрастта около менопаузата. Проявява се с неправилни маточни кръвотечения. Фактори, които повишават риска от развитие на хиперплазия на ендометриума са: ранна поява на първата менструация, късно настъпване на менопауза, наднормено тегло, захарен диабет, нераждали жени.

Вулво-вагинална кандидоза
Причинителите на вулво-вагиналната кандидоза са Сandida albicans, Candida krusei, Candida glabrata. Клиничната симптоматика включва бяло, гъсто вагинално течение без мирис, парене, дизурия, сърбеж, признаци на възпаление и оток по влагалището. Предразполагащи фактори за неусложнена ВВК са: бременност, климакс, менструация, лекарства, стрес, носене на синтетични дрехи и бельо, вани, басейни.