Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2021

Ранен скрининг на рак на млечната жлеза. Защо не още в кабинета на акушер-гинеколога?

виж като PDF
Текст A
д-р Констанца Тошева
Специалист акушер-гинеколог в МЦ „Пентаграм 2012“, София


В България все още липсва национална скринингова програма поради това само около 1/3 от заболелите са в ранен стадий. Досега с гръдната жлеза се занимаваха основно хирурзи и рентгенолози. Тя обаче е част от репродуктивната система на жената, има изключителна роля за отглеждане на новороденото, което е крайният продукт на генеративната ù дейност. Освен това е известно, че при профилактични прегледи на жените в задължението на акушер-гинеколога влиза оглед и палпация на млечните жлези и на регионалните лимфни възли.

Това ни задължава да познаваме както нормалните гръдни жлези, така и патологичните състояния, настъпили в тях. Лечението на последните може да бъде съвместно с хирурзите или комбиниран екип, в който задължително да участва акушер-гинеколог, както е в развитите страни.

Гръдната жлеза е повърхностна, комплексна структура, характеризираща се с наличие на съединителна тъкан, мастна тъкан, жлезна компонента с канали. Те се променят динамично, в зависимост от възраст­та, овариалния цикъл, приема на хормонални медикаменти. Кой друг, ако не акушер-гинекологът е запознат най-добре с тези подробности от живота на своите пациенти?...Именно той би могъл най-навременно да разпознава новопоявилите се болестни промени.

Ракът на гърдата е глобална епидемия. Заболеваемостта се увеличава средно с 1.8% годишно. Според Световната здравна организация (СЗО) на всеки 19 секунди една жена бива диагностицирана с рак на гърдата, на всеки 60 секунди една жена умира от РМЖ, като ¾ от жените, диагностицирани с РМЖ, не са в рисковата група. Основният начин за установяване на РМЖ в ранен стадий е редовният скрининг. Колкото по-рано бъде открит ракът, толкова по-голям шанс има за неговото излекуване. При ранно диагностициране е почти 100% лечим.

От съществуващите методи за изследване на рак на гърдата всеки сам по себе си има своите ограничения.

Палпация
Много субективен подход за правилно извършване. Той е ефективен само ако се извършва редовно. Има ниска степен на надеждност. Могат да се палпират промени, разположени близко до повърхността на кожата и имат минимален размер от 1 cm.

Ултразвук
Специфичността и чувствителността зависят от качествата на ултразвуковия апарат и изисква добре обучени лекари. Някои видове рак са невидими чрез ултразвук. Затруднено е изследването при преглед на едри гърди.

Мамография
Изисква скъпа апаратура, специално оборудван рентгенов кабинет. Болезнена е и включва облъчване. Не е подходяща за плътни гърди и има затруднения при извършване на прегледа на гърди с импланти.

Ето защо методите трябва да бъдат комбинирани.

В помощ на акушер-гинеколога в доболничната помощ се явява нов метод – термография. Тя се базира на обстоятелството, че съществува температурна разлика между здравата и патологично променената тъкан. Тя се представя като картинно изображение на инфрачервеното лъчение на кожата. Полската компания BRASTER S.A. създаде иновативна, патентована технология за производство на течно-кристална емисия. Откритието на BRASTER представлява специално разработена матрица, която съдържа в себе си тънък слой течно-кристална емулсия. При допиране на BRASTER до кожата на гърдата върху матрицата се появява цветно изображение (благодарение на уникалните характеристики на течните кристали), което представлява разпределението на температурата на вътрешната тъкан.

Контактната термография функционално изобразява дермотермалния ефект, свързан с по-бързия метаболизъм около огнищни нео­пластични лезии в даден орган. В зоната, засегната от тумора, има повишен брой кръвоносни съдове, което води до повишена температура.

Системата BRASTER има място в алгоритъма за изследване на рак на гърдата.

Приложението на системата BRASTER има предимства за:

  • Изследване на жени под 50 години, т.е. извън програмите за скрининг (жените под 50 години не са включени в програми за скрининг, но в същото време са по-податливи на по-инвазивни, по-бързо растящи видове рак на гърдата. Факт е, че в световен план заболеваемостта от РМЖ сред младите жени нараства).
  • Изследване на жени със семейна история на рак на гърдата и генни мутации BRCA1 и BRCA2.
  • Жени, които приемат орални контрацептиви или които са на хормонална заместителна терапия.
  • Жени на възраст над 50 години за контрол на състоянието на гърдите между редовните мамографски прегледи.
  • Изследване на жени с гръдни импланти (през 2011 г. FDA излиза със становище, че имплантите в гърдите могат да бъдат канцерогенни. Жените с гръдни импланти могат да правят изследвания със системата BRASTER PRO не само за рак на гърдата, а и за следене на състоянието на самия имплант).

Предимства на системата

  • Без облъчване!
  • Безболезнен метод.
  • Лесен и бърз – отнема не повече от 15 минути.
  • Иновативен метод за всички жени, независимо от възрастта на жената, размера и тъканта на гърдите.
  • Икономична и достъпна система, която допълва стандарта (ултразвук, мамография).

Всяка една акушеро-гинекологична практика, желаеща да обхване изцяло грижата за репродуктивното здраве на своите пациентки, може да бъде оборудвана със системата BRASTER PRO и надежден ултразвуков апарат, снабден с високочестотен трансдюсер (7.5 до 10 MHz) с фокусиране на ултразвуковия лъч в близкото поле.

Ехографският образ варира в зависимост от възрастта, менструалния цикъл, хормоналните нива и индивидуалните особености на пациентката, и се определя от количеството мастна, фиброзна и жлезна тъкан.

В детска възраст гръдната жлеза е хипоехогенна, без ехо от жлезна тъкан. В пубертета естрогените стимулират развитието на каналите, жлезната и съединителна тъкан. По време на бременност лобулите се увеличават поради пролиферация на ацините, а в менопауза – настъпва инволуция на дукталната и гландуларна тъкан. Мастната и съединителна тъкан постепенно заемат мястото на жлезната тъкан. Хормоналната терапия предизвиква увеличаване на фиброгландуларната тъкан, асиметричната плътност и нарастване/развитие на фиброаденоми и кисти. Тези промени в организма на жената корелират с ултразвуковите и термографски находки на млечните жлези и опитният акушер-гинеколог може в реално време да ги съпостави с гинекологичния статус и да направи нужните заключения.

Получавайки термографските образи (термограма, показваща като карта разпределението на температурата по повърхността на гърдите) ние имаме едно автоматично тълкуване на резултати без никакъв субективизъм, с помощта на използваните при изкуствен интелект алгоритми под надзора на медицински експерти. В рамките на 48 ч. от получаването на крайния резултат всички положителни резултати не са окончателни диагнози, а следва да се препотвърдят с последващи изследвания – ехография или мамография.

С традиционните съвременни ехо­графи и с опитен, добре обучен персонал ехографията е ценен метод при диференциране дали дадена открита формация е киста, фибром или карцином. За по-голяма надеждност може да добавим и друг метод – доплеровата сонография. Тя е безценна и с нейна помощ могат да се открият неголеми карциноми на гърдата, благодарение на повишената им васкуларизация.

При получаване на позитивен резултат (показващ повърхностна или структурна асиметрия), а при ехография – нормална ехографска находка, трябва да продължим търсенето, докато не отхвърлим и най-малките съмнения.

Изследването с BRASTER PRO е до­пълнителен елемент от диагно­стичния процес, който сам по себе си НЕ служи за поставяне на диагноза. Ефективността на системата и заключението от емпиричните изследвания доказват, че BRASTER PRO установява много малки промени до 3 mm. Ефикасността е независима от размера на гърдите и структурата на тъканта. А комбинацията от BRASTER и мамография повишава ефикасността до 96%. Комбинацията от BRASTER и ехография увеличава с 300% точността от изследването.
В съчетаването на няколко метода на изследване, акушер-гинекологът е в състояние да даде нужното спокойствие на своята пациентка в ранното откриване на патология в млечна жлеза. А последващото лечение трябва да бъде споделено със съответните колеги от друга специалност.