Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


93 процента от медикаментите съдържат потенциални алергени

Текст A

Според едно неотдавнашно проучване много от съставките на лекарствата, които хората считат за неактивни, всъщност могат да причинят здравословни проблеми при част от хората.

Наред с активните съставки в лекарствата, почти винаги има списък с други съставни вещества. Производителите добавят тези неактивни компоненти по редица причини. Например, те могат да направят лекарството по-лесно да се абсорбира в стомаха или червата или да стабилизира съединението. Или просто биха могли да подобрят начина, по който продуктът изглежда. За повечето хора добавките като фруктоза и лактоза не причиняват никаква вреда, но за някои хора могат да предизвикат проблеми.

Наскоро група изследователи от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж и Бригам и Болницата на жените в Бостън, Масачузетс, решили да проучат тези добавки. Искали да разберат дали тези съставки могат да засегнат здравето на хората.

Неочаквана реакция

Джовани Траверсо, старши автор на изследването, започва да разглежда тази тема преди около 5 години. Опитът, който той е имал, докато лекувал един от пациентите си с цьолиакия, предизвиква интерес. Той предписва омепразол. Въпреки че много хора приемат това лекарство и го понасят добре, пациентът на Траверсо прави изключение. В рамките на една седмица пациентът съобщава, че се чувства по-зле. При по-нататъшно разследване Траверсо установява, че конкретната формулировка, която пациентът е взел, включва съставки, получени от пшенични продукти, които могат да съдържат глутен. Гастроентерологът смята, че има огромно недооценяване на потенциалното въздействие на помощните вещества в лекарствата.

Скрити съединения

Когато лекар предписва лекарство на някого, внимателно се отбелязва активното вещество и дозата, но е много по-малко вероятно да се мисли за неактивните съставки. Дори лекарства със същото активно вещество в една и съща доза могат да имат различни съставки, в зависимост от това кой ги е произвел. Например, авторите отбелязват, че 43 различни компании произвеждат общо 140 различни състави на левотироксин, лечение на дефицит на тиреоиден хормон. Също така, въпреки че производителите предоставят списък на съставките върху опаковката, може да не е ясно от химичните наименования, които могат да съдържат алергени. Например, пакетът не би маркирал производни на пшеница като съдържащ глутен. Повечето хора ще консумират само малки количества от тези неактивни съставки, но някои групи, като по-възрастните хора, обикновено приемат повече лекарства.

Авторите твърдят, че пациент, който приема 10 лекарства по рецепта всеки ден, приема ежедневно средно по 2.8 грама неактивни съставки. Медицинските специалисти знаят малко по тази тема, така че изследователите се заемат да запълнят някои пропуски. Учените публикуват резултатите си в списание Science Translational Medicine. За да проучат въпроса, учените размишляват над медицински списания, търсейки примери за алергични реакции към неактивни съставки в лекарствата. Освен това те използват база данни, наречена „Пилбокс“, към Националната библиотека по медицина на САЩ. Тук те успяват да видят пълните съставки на всички лекарства, които се продават в Съединените щати - както на свободна продажба, така и с рецепта. 

Те откриват, че в повечето случаи повече от половината от всяко хапче се състои от неактивни съставки. В някои случаи те смятат, че 99% от хапчетата не са само с чисто активно фармацевтично вещество. Тревожно е, че те са открили, че 93 процента от медикаментите съдържат алергени, включително лактоза, багрила и фъстъчено масло. Почти всички лекарства съдържат съставки, които някои хора не могат да понасят, като например глутен. Повече от половината лекарства съдържат FODMAP захари, които предизвикват проблеми с храносмилането при някои индивиди със синдром на раздразненото черво.

Въпреки че лекарствата, които съдържат фъстъчено масло, винаги идват с предупреждение върху опаковката, същото не е вярно за никой от другите съставки. Осъзнаването на съставките е предизвикателство и дори ако някой успее да забележи алергени в хапчетата си, няма гаранция, че ще може да намери версия на лекарството, което не включва алергена.

Поглед към бъдещето

Авторите на проучването се надяват, че техните открития ще повишат осведомеността по този въпрос. В световен мащаб изглежда, че алергиите стават все по-чести, което прави този вид изследвания по-важен от всякога.

В бъдеще изследователите смятат, че ще има нужда от нови наредби, изискващи от компаниите да предоставят подробна информация за неактивните съставки.

Освен това, те се надяват, че фармацевтичните компании могат да произвеждат "безплатни" версии на лекарства за хора, които имат алергии и непоносимост. Вече изследователите планират последващи проучвания. Те искат да разберат по-добре обхвата на този проблем. Те имат желание да развият по-ясна клинична картина за това как ниските нива на лактоза в лекарствата могат да засегнат лица, които имат непоносимост. Това е важно, защото непоносимостта, макар и по-лека от алергиите, е по-честа, така че потенциалният размер на проблема е значително по-голям.

Както казва Рекер: "Трябва да има повече клинични изпитвания и повече данни, за да можем наистина да се потопим дълбоко в това колко пациенти са засегнати и как можем да им помогнем.”


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.