Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Белодробните заболявания вероятно увеличават риска от деменция

Текст A

Деменция се отнася за редица невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, където паметта и другите когнитивни способности постепенно се губят. Едно скорошно проучване е открило вероятен нов рисков фактор, който може да предразположи хората към развиване на деменция: белодробните заболявания.

Според изследване на изследователите от Училището по обществено здраве на Университета на Минесота в Минеаполис в сътрудничество с колеги от други академични институции в САЩ, хората, които изследват белодробни заболявания, се открива, че този тип болести могат да доведат до повишен риск от деменция по-късно. Резултатите от проучването се появяват в американското списание за респираторна и интензивна медицина на Американското торакално общество. Изследванията показват асоциация между рестриктивни и обструктивни белодробни заболявания и риск от деменция или когнитивно увреждане.

Лекарите използват термина рестриктивни белодробни заболявания, когато белите дробове постепенно спират да могат да се разширяват. Такива заболявания включват идиопатична белодробна фиброза, при която белите дробове са с фиброза и саркоидоза, при която някои белодробни тъкани стават необичайно оточни. При обструктивни белодробни заболявания, нещо пречи на въздушния поток в белите дробове или извън него. Най-често срещаният тип обструктивна белодробна болест е хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). „В това проучване", обяснява тя, „ние разглеждахме дългосрочната връзка между лошата белодробна функция и риска от развитие на деменция, като използваме висококачествени мерки."

Рестриктивни спрямо обструктивни белодробни болести

Изследователите са работили с данни от 14 184 души със средна възраст 54 години, които са участвали в изследването на риска от атеросклероза в общностите (ARIC) в САЩ. Всички участници са подложени на спирометрия. Изследователите на ARIC също така питат участниците за здравето на белите дробове в периода 1987–1989 г. Средно, изследователите изследват еволюцията на здравето на тези хора за период от 23 години. През това време 1 407 души са с поставена диагноза деменция. След анализ на всички тези данни, авторите на настоящото проучване установяват, че индивиди, които са имали даден вид белодробно заболяване по време на зрелия период от живота си, са изложени на риск от развитие на деменция или леко когнитивно нарушение. Рискът обаче е по-висок при хора с рестриктивни белодробни заболявания.

По този начин, хората с рестриктивни белодробни заболявания в средата на живота си са имали 58% по-висок риск от деменция или когнитивно увреждане по-късно в живота от хора без такова заболяване. Хората с обструктивни белодробни заболявания са с 33% по-висок риск. Изследователите също така откриват връзка между риска от деменция и ниските оценки на два спирометрични показателя: ФЕО1 (FEV1) и ФВК1 (FVC).

Какво може да обясни връзката?

Защо когнитивните проблеми могат да бъдат свързани с респираторни симптоми? Изследователите смятат, че обяснението може да се дължи на факта, че хората с белодробни заболявания имат ниски нива на кислород в кръвта. Този факт може да причини възпаление в тялото и може да допринесе за увреждане на кръвоносните съдове в мозъка. Изследователите признават, че тяхното проучване е изправено пред редица ограничения, включително факта, че участниците са тествали белодробната си функция само в началото и че много от тези индивиди са починали преди специалистите да имат възможност да ги оценят за деменция.

Освен това, тези заключения от това ретроспективно проучване не показват непременно, че има причинно-следствена връзка между белодробните заболявания и когнитивното увреждане или деменцията. Ако обаче по-нататъшни опити биха могли да я докажат, това може да даде тласък на обществени инициативи, които се опитват да подобрят качеството на въздуха и да помогнат на хората да се откажат от пушенето.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.