Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Близо половината от заразените с коронавирус са безсимптомни

Текст A

При разглеждане динамиката на разпространение на новия коронавирус изследователите и здравните власти обмислят значението на т.нар. „тихо“ предаване.

Според тази концепция,хората, които са се заразили с вируса, но не проявяват симптоми, биха могли неволно да допринесат за разпространението. Не е ясно само каква е вероятността от асимптоматично предаване.

Ново проучване от Института за транслационни изследвания в Ла Джола, Калифорния, подчертава колко много случаи на инфекция на SARS-CoV-2 са асимптоматични.

Един от авторите - Ерик Топол, професор по молекулярна медицина в Scripps Research, предупреждава, че високият дял на безсимптомните инфекции може да допринесе за широкото предаване на вируса.

Освен това те предупреждават, че дори хората, които не са изпитали никакви симптоми, биха могли да изпитат дългосрочни ефекти след излагане на вируса.

Учените анализират проучвания на 16 различни кохорти, включително групи пътници на круизни кораби, затворници и обитатели на старчески домове, тествани за COVID-19.

Сред повече от 3 000 положителни за коронавирус затворници в четири американски щата, при 96% инфекцията протича безсимптомно.

Разглеждайки обобщено всички данни, изследователите смятат, че около 40-45% от хората, заразени с новия коронавирус, вероятно няма да проявят никакви симптоми.

Също така учените заключават, че безсимптомните носители все пак са отговорни за разпространението на вируса в продължение на 14 или повече дни след заразяването.

Тихото разпространение на вируса затруднява допълнително контрола на инфекцията, отбелязва д-р Топол.

Той добавя, че резултатите от обзорното проучване подчертават още веднъж важността на тестването. Ясно е, че с толкова висока безсимптомна честота трябва да изследваме много повече хора. В противен случай вирусът ще продължи да ни се изплъзва.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.