Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Червеното вино би могло да предпазва микробиома ни

Текст A

Ново проучване твърди, че пиенето на червено вино в определени граници би могло да подобри микробиома в организма ни и да въздейства положително върху цялостното ни здраве.

Много научни изследвания потвърждават положителните ефекти от консумацията на червено вино. От известни факти, че малко количество червено вино повлиява добре на сърцето, до по-малко популярни теории свързани с положителните му въздействия срещу депресия и оралната хигиена. Пиенето на червено вино, изглежда, има множество скрити терапевтични ползи.

Ново изследване добавя нови такива към вече познатите ни. Родоначалникът на изследването е Каролин Ле-Рой от кралския колеж в Лондон. След клинично наблюдение върху пациентите си, тя заявява, че чревната флора на тези, консумирали червено вино значително се различава от тези, употребяващи друг вид алкохол.

По-късно учени открили огромен набор от разнообразни полезни бактерии в организма на консумиращите червено вино - маркер за добро здраве.

Полифенолите вероятно имат благоприятно въздействие върху чревната флора.

Изследване, проведено сред 916 близначки, сравняващо ефекта на алкохолни напитки като бира, сайдер, червено вино, бяло вино и концентрирани алкохолни напитки върху микробиома и цялостното им здраве, вземайки под внимание и фактори като възраст, тегло, начин на хранене и социален статус, установява благоприятното въздействие на червеното вино. Консумиращите алкохолната напитка имали по-нисък холестерол и били по-малко предразположени към затлъстяване от останалите. Изследването се е провело във Великобритания, Нидерландия и САЩ.

 „Положителните ефекти на червеното вино се заключват не само до сърдечно-съдовата система, но също така включват и микробиома на червата ни, което подкрепя сведенията за ползите му върху цялостния човешки организъм, но само в определени количества“, професор Тим Спектор от Лондонския колеж коментира откритията, предполагащи ползите от полифенолите:

„Това е най-обширното проучване, свързано с червеното вино и чревната ни флора, проведено сред 3 000 участници, в три различни страни. То ни дава сведения, че огромното количество полифеноли във външната обвивката на гроздовите зърна би могло да е съставката, която в определени дози въздейства положително на здравето“.

Полифенолите са естествени химични съставки в растенията. Флавоноидната и фенолнитите киселини са видове полифеноли. Плодовете и зеленчуците са богати на полифеноли, които пък от своя страна съдържат множество антиоксиданти, борещи се с клетъчните увреждания. Полифенолите са вероятно енергийното средство, което използват полезните бактерии в червата ни. Предишни проучвания предполагат, че полифенолите предпазват от редица заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания.

Тайната се крие в дозата. Учените подчертават факта, че консумацията на червено вино трябва да е в определени здравословни граници:

„Въпреки, че наблюденията ни сочат ползите на червеното вино върху човешкия микробиом, консумацията на тази алкохолна напитка веднъж на две седмици е достатъчна за постигане на желания ефект“.

„Ако трябва да изберете напитката си днес, червеното вино е най-подходящият избор. То едновременно се отразява положително върху чревната ви флора, сърцето и предпазва от наднормено тегло“, заключва проф. Тим Спектор.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.