Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Дигиталните устройства увеличават риска от затлъстяване

Текст A

Ново изследване на Rice University установява, че постоянното превключване между употребата на различни дигитални устройства се асоциира с по-висок риск от поддаване на хранителни изкушения и липсата на самоконтрол при хранене, което може да доведе до покачване на тегло.

„По-честата употреба на телефони, таблети и други преносими устройства е една от най-големите промени в начина ни на живот през последните няколко декади, и се появи в период, през който броят на затлъстелите на много места по света също нарасна.”, казва Ричард Лопез, един от изследователите. „Решихме да проведем това изследване, за да установим дали има връзка между затлъстяването и зависимостта към дигитални устройства.”

Проучването ще бъде публикувано в предстоящия брой на Brain Imaging and Behavior под заглавието „Media multitasking is associated with higher risk for obesity and increased responsiveness to rewarding food stimuli."

Проучването е разделено на две части. В първата част, 132 участници на възраст между 18 и 23 години попълват въпросник, оценяващ до каква степен употребяват преносими устройства и дали те им служат като начин за разсейване. Разработена е скала за медиен мултитаскинг MMT-R (18-item Media Multitasking-Revised). MMT-R скалата измерва навиците за компулсивна употреба на телефон (като да чувстваш нуждата да си погледнеш телефона за съобщения, докато си говориш с някого), както и на по-пасивно поведение (като начин за разсейване от обичайните работни задължения).

Изследователите откриват, че по-висок MMT-R резултат имат участници с по-висок ИТМ и по-висок процент телесни мазнини, и предполагат наличието на връзка между двете.

При втората част на проучването, 72 участници от първата част преминават през изследване с ЯМР за измерване на мозъчната им активност, докато им се показва серия от снимки. В голямото разнообразие от изображения са включени такива на апетитни храни, съдържащи голямо количество мазнини.

Когато медия мултитаскърите виждат снимките на храна, изследователите наблюдават увеличена активност в частите на мозъка, свързани с хранителните изкушения. Същите тези участници в проучването, които са с по-висок ИТМ и повече телесни мазнини, са по-склонни да прекарват повече време в кафенетата на кампуса.

Лопез обобщава, че тези открития дори само предварителни, предполагат, че има дълбоки връзки между зависимостта от дигитални устройства, риска от затлъстяване, способността за самоконтрол и поддаването на изкушения. Учените се надяват, че проучването ще повиши вниманието към проблема и ще даде старт на бъдеща работа по темата.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.