Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Хипотиреоидизъм и депресия

Текст A

Хипотиреоидизмът и депресията са състояния, които се отразяват сериозно върху ежедневието на хората. Все повече доказателства потвърждават връзката между тези две заболявания. Хипотиреоидизмът е болест, при която щитовидната жлеза произвежда недостатъчно количество от хормоните си. Възможни причини за състоянието са автоимунно заболяване, тиреоидектомия, лъчение. Щитовидните хормони са важни за преобразуването на храната в енергия и подпомагат растежа на организма.

Възможно ли е депресията да причини хипотиреоидизъм?

Въпреки че съществува връзка между тези две състояния, малко вероятно е депресията да води до хипотиреоидизъм. Проучвания обаче сочат, че обратното е често срещано. Също така е възможно и някои медикаменти, предписвани при мания, шизофрения и депресия, да имат нежелан страничен ефект върху щитовидната жлеза.

Литият се използва при биполярно разстройство. Той инхибира продукцията на Т3 и Т4, което води до хипотиреоидизъм. Интересен факт е, че пациентите с биполярно разстройство са предразположени към развитие на хипотиреоидизъм без значение от приема на литий. В старо проучване от 2002г. е установено, че 28% от взелите участие пациенти с биполярно разстройство имат хипофункция на щитовидната жлеза, докато само 3% от здравите индивиди, участвали в проучването, развиват болестта.

Антидепресантите, част от групата на SSRI, също могат да доведат до хипотиреоидизъм. Те потискат нивата на хормона Т4 с 11.2%. Действат и на хормоналната сигнализацията на ниво хипоталамус, което допълнително намалява продукцията на хормони. Изследване от 2015 г. твърди, че краткотрайното приемане на SSRI причинява хипотиреоидизъм много рядко. При навременно превключване на друг медикамент, например venlafaxine, щитовидната жлеза се връща към нормалната си функция след 5 месеца.

Възможно ли е хипотироидизмът да причини депресия?

Когато щитовидната жлеза не функционира правилно, в някои случаи се развиват психични заболявания. Най-често се говори за промени в настроението. Хипотиреоидизмът влияе върху мисловната дейност, обучението и запаметяването. Пациенти с тежък хипотиреоидизъм страдат от депресия и псевдодеменция.

Хормонален дисбаланс в оста хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза също води до депресия. Тези хормонални промени засягат придвижването на сигнални молекули в мозъка. Най-вероятно става въпрос за засягане на тази част от мозъка, свързана с учението и паметта.

Хипотиреоидизмът и безпокойството

Клиничната картина на хипотиреоидизма е многообразна. Най-ранните симптоми на заболяването са тези, свързани с мозъка. Към тях спадат: безпокойство, загуба на памет, затруднена концентрация и говор. До 40% от пациентите развиват безпокойство. Въпреки тези сведения, все още не е доказано, че има връзка между тях. При проучвания е установено, че предразполагащите фактори на средата като стрес или генетични фактори отключват развитието на двете заболявания паралелно. Хипотиреоидизмът се лекува със заместителна терапия с Левотироксин. За жалост в някои случаи L-T4 действа неблагоприятно върху психиката.

Като заключение може да се каже, че хипотиреоидизмът води до депресия по-често, отколкото обратното. Съществува особена връзка между хипотиреоидизма и медикаментите, предписвани за биполярно разстройство.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.