Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Изследвания разкриват как UV лъчите активират рака на кожата

Текст A

Учените откриват как ултравиолетовите лъчи отключват рак на кожата. Може също да са намерили начин да спрат рака на кожата в следите си, като използват генен таргет.

Меланомът е рак на кожните пигментни клетки, които се наричат меланоцити. Представлява само около 1% от всички ракови заболявания на кожата, но въпреки това е отговорен за повечето смъртни случаи, свързани с рак на кожата.

Новообразуванията могат да се появят навсякъде по кожата, но често се развиват на гърдите и гърба при мъжете и по краката при жените. Други често срещани локализации включват шията и лицето.

Въпреки че някои от тези случаи на меланом произхождат от съществуващи бенки, повечето се формират де ново.

Ново проучване, ръководено от Андрю Уайт - доцент по биомедицински науки в Колежа по ветеринарна медицина на Университета Корнел в Ню Йорк, установява, че когато меланоцитните стволови клетки натрупват определен брой генетични мутации, те се превръщат в клетки, причиняващи рак. Проучването е публикувано в сп. Stem Cell.

Когато са изложени на ултравиолетово (UV) лъчение, меланоцитите отделят пигмента меланин, който предпазва кожата от слънчевите лъчи. Но в меланоцитните стволови клетки, които са достигнали и надхвърлили прага на генетични мутации, активирането чрез излагане на слънце ги кара да прераснат в тумор.

„Ако сте имали мутации, които са били достатъчни за меланом, всичко ще бъде наред, докато не излезете и получите слънчево изгаряне“, казва проф. Уайт. "Излагането на слънце, което обикновено би довело до формиране на тен, всъщност може да се развие в малигнен меланом”

Той разкрива също, че може би са намерили начин за предотвратяване развитието на меланоми, причинени от мутиралите стволови клетки.

Изследователите предположили, че ген, наречен Hgma2, се експресира в кожата, когато е изложена на UV лъчение. Когато Hgma2 се експресира, това позволява на меланоцитните стволови клетки да се изместват от мястото, където се намират в основата на космените фоликули, към повърхността на кожата, където те отделят меланин.

Екипът използва две групи мишки, които са с мутации на меланоцитните стволови клетки, за да изпитат ролята на Hgma2 в развитието на меланоми. В едната група мишки Hgma2 генът е изтрит.

Всички мишки получават определена доза UV радиация, достатъчно висока, за да стимулира "реакция на потъмняване на кожата."

Мишките, които имат мутации на стволови клетки и непокътнат ген Hgma2, развиват меланоми, докато мишките с мутациите и изтрития Hgma2 ген остават здрави.

Въпреки че откритията са обещаващи, изследователите отбелязват, че са нужни още изследвания, за да се изясни напълно ролята на гена Hgma2.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.