Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Какво са болките на растежа при децата?

Текст A

Това са мускулно-скелетни болки, които се появяват в детството. Въпреки че могат да бъдат неприятни, болките на израстването обикновено не причиняват никакви дългосрочни физически проблеми на децата.

Тези болки се появяват най-често в краката, въпреки че могат да засегнат и ръцете. Болката има склонност да се усилва в дадени моменти, като например в късния следобед, по време на сън, след периоди на интензивна активност.

Преглед от 2007 г. отбелязва, че такива болки могат да засегнат до 37% от децата.

Обикновено болката засяга тъкани от двете страни на тялото, като и например двете подбедрици.

Лекарите и учените все още не са установили окончателна причина за нарастващите болки. Въпреки това, една от потенциалните причини би могла да бъде ниските нива на витамин D.

Проучване от 2015 г. изследва дали 3-месечният курс на суплементиране с витамин D облекчава болките на растежа при деца с недостиг на този витамин. Резултатите показват, че болката намалява при прием на витамин D.

Други потенциални причини включват по-нисък праг на болка, свръхпронация на ходилото, психологически или емоционални проблеми, като нервност и раздразнителност.

Болките на растежа засягат предимно деца на възраст между 4 и 12 години, като повечето деца ги изпитват на възраст между 4 и 6 години.

Болката разстройва хората на всяка възраст, затова родителите трябва да се опитат да успокоят детето и да обяснят че няма нищо сериозно и болката ще отмине. Това ще помогне на детето да се чувства по-добре и физически, и емоционално.

За облекчаване на болките може да се прилагат масажи, разтягане, топли компреси и бани. В редки случаи може да се прибегне до болкоуспокояващи като парацетамол и ибупрофен, дозирани в зависимост от възрастта и теглото на детето.

В повечето случаи болките на растежа не изискват специален преглед и лечение. Въпреки това, при наличие на някой от следните признаци, следва да се потърси специализирана помощ: зачервяване на засегнатата област, кожен обрив, подути стави, ограничен обем на движение, сутрешна скованост, накуцване, едностранна болка, фебрилитет, липса на апетит.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.