Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Креативността и психичните заболявания

Текст A

Работещите в областта на креативността са по-често диагностицирани с психични заболявания от останалата част от населението. Това показва интересна корелация между дейности като писане и шизофрения.

Откритието е направено от експерти от Каролинския Институт в Швеция. Проучването, ръководено през 2011 г., установява, че биполярните разстройства и шизофренията са преобладаващи сред хората на изкуството, включително и учените. Тяхната нервна система показва допаминова активност подобна на тази на пациенти с шизофрения.

Целта на това проучване било да се определи дали повечето психиатрични диагнози като депресия, алкохолизъм, злоупотреба с наркотици, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, анорексия, суицидни мисли и други, са свързани с креативността. Започвайки проучвания само сред вътреболнични пациенти, експертите решили да разширят дейността си като обхванат по-широка група индивиди, влизащи в категорията.

Близо 1.2 млн. пациенти заедно с техните роднини (до втори братовчеди) участвали в експеримента. Техните резултати се сравнявали с контролни такива от здрави индивиди, всеки от които бил швед. Изследването се провело при пълна анонимност.

След анализ на резултатите се посочва, че биполярните разстройства са по-често срещани при индивиди от артистичните и научни среди, в това число влизат изследователи, танцьори, фотографи.

Останалите психични разстройства като депресия, шизофрения, злоупотреба с незаконни вещества се установяват почти изцяло сред писатели. Освен това те показали 50% по-голям риск от самоубийства.

Членовете на семействата им, от друга страна, показват сходство в професиите си - почти всички били в креативния бранш.

Психиатри смятат, че това откритие би могло да помогне за развитието на нови методи в лечението на психично болните пациенти.

Те добавят: „Ако се открият алтернативни начини за по-успешно лечение на пациентите ни, то би трябвало психиатрите да се обединят около единно решение за това кое и до колко трябва да се третира. Психиатрията и като цяло медицината е наука със стари традиции, която се стреми да лекува всеки симптом, смятан за отклонение от рамките на приетото за нормалното“.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.