Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Любителите на кафе - с по-добро чревно здраве

Текст A

Все повече и повече изследвания разкриват ползите за здравето от пиенето на кафе. Новите изследвания хвърлят малко светлина върху връзките между кафето и здравето на чревната микрофлора.

Учени от Медицинския колеж Baylor в Хюстън, Тексас, представят своите резултати на годишната среща на Американското дружество по гастроентерология, което се проведе по-рано тази година. Те насочват изследванията си към връзката между консумацията на кафе и структурата на чревната микрофлора.

За целите на изпитването, 34 участници се подлагат на скринингова колоноскопия, при която не се установяват болестни промени в дебелото черво.

Проведени са 97 биопсии на лигавица от различни сегменти на колона на доброволците. От пробите е извлечена микробна ДНК и проведено 16S РНК секвениране.

Доброволците попълват и въпросници относно хранителните си навици и приема на кафе. Екипът разделя участниците на две групи - с висока консумация на кофеин (поне 82.9 mg дневно) и с ниска консумация на кофеин (по-малко от 82.9 mg).

Анализът разкрива, че участниците, консумирали много кофеин имат по-високи нива на бактерии от родовете Faecalibacterium и Roseburia и ниски нива на потенциално опасните Erysipelatoclostridium. Тези асоциации са независими от възрастта и диетата на участниците.

Въпреки че са част от нормалната флора, ексесивните нива на Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) могат да бъдат опасни. Предишни изследвания свързват бактерият с метаболитен синдром при хора, а изследвания с животни показват връзка с регулацията на интестиналната глюкоза и транспортерите на мазнини, свързвани със затлъстяване.

Освен това изследователите установяват повече от „добрите” бактерии като Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia и Lachnospiraceae. Авторите заключават, че високата консумация на кофеин се свързва с по-голямо разнообразие и равномерно разпределение на чревните бактерии при относително преобладаване на т.нар. противовъзпалителни бактерии за сметка на потенциално опасни такива.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.