Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Стотици столичани се включиха в боса разходка с Деси Бакърджиева

Текст A

Инициативата е част от национална информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест „Вземи краката си в ръце“.

В Южния парк в София се проведе Боса разходка с актрисата Деси Бакърджиева. Събитието е част от кампанията за превенция на хроничната венозна болест „Вземи краката си в ръце“. Организатор на инициативата е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

В Босата разходка заедно с актрисата Деси Бакърджиева, позната от ролята си на д-р Лора Хинова в сериала „Откраднат живот“,се включиха стотици столичани. Към тях се присъедини и водещият на събитието, журналистът Драго Симеонов. Участниците се разходиха боси, за да раздвижат и масажират краката си и така да подпомогнат по-добрата циркулация на кръвта. За всички желаещи бяха организирани също и забавни тренировки по зумба, йогалатес и стречинг с цел насърчаването на двигателната активност. Лекари специалисти консултираха участниците в разходката за рисковете от появата на разширени вени, за ранните симптоми на венозната болест, а също и за необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение.

Хроничната венозна болест е широко разпространено заболяване и засяга над 50% от населението в България. Честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете. „Хората често не разпознават първите признаци на заболяването, тъй като в началото започва без симптоми. Повечето от тях усещат само дискомфорт и тежест в краката. Ако обаче в този момент не се предприеме лечение, могат да се развият сериозни усложнения. За тази цел са необходими кампании като „Вземи краката си в ръце“, които да информират хората за заболяването и изострят вниманието им върху това, че не бива да пропускат възможността за ранна диагностика и лечение“, обясни съдовият хирург д-р Николай Вълчев.

„Всяка четвърта жена има оплаквания, свързани с тежест, умора, подуване на краката и е в риск от развитие на венозна болест. Разширените вени са сериозен здравословен проблем, а много от хората изпитват и чувство на срам и дискомфорт поради неестетичния вид на краката. Време е да спрем да се срамуваме и да се погрижим за своите крака, защото те го заслужават“, заяви д-р Вълчев.

Актрисата Деси Бакърджиева също призова хората да обръщат внимане на здравето си и да ходят редовно на прегледи. „Вярвам, че информационната кампания "Вземи краката си в ръце" е ценна и смислена за хората, защото цели да ги провокира да потърсят съвет и консултация с лекар специалист, ако забележат тревожни симптоми. Чувството за умора, тежест и болки в краката след дълъг работен ден е познато на всички. Покрай ролята на д-р Лора Хинова от сериала „Откраднат живот“, която е съдов хирург, разбрах, че тези симптоми са най-ранният знак за появата на венозна болест. При подготовката за ролята си научих също, че разширените вени не са просто естетически проблем, а са сигнал за по-сериозно заболяване“, каза още тя.

Кампанията „Вземи краката си в ръце“ се организира с подкрепата на фармацевтична компания „Сервие“ и Venite.bg.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.