Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Стволови клетки в борбата срещу остеоартрита

Текст A

В скорошно пилотно проучване учените са използвали стволови клетки за облекчаване на остеоартрит. Въпреки че изпитването е с малък мащаб, резултатите са обещаващи и ще проправят пътя за по-големи проучвания.

Учени от Krembil Research Institute в Торонто задават въпроса дали е възможно да се регенерира хрущялът на коляното с помощта на мезенхимни стволови клетки (MSCs). Тези клетки могат да се развият в различни клетъчни типове, включително мускулни, костни и хрущялни.

Екипът набира 12 участници с умерен до тежко изразен остеоартрит на колянната става и извлича MSC от костния мозък на всеки човек. Една от първичните цели е да се установи безопасна и терапевтична доза. По тази причина всеки участник е получил една от три различни дози MSC. През следващите 12 месеца учените проследяват участниците, оценявайки състоянието им с помощта на батерия от тестове.

В края на едногодишното проучване екипът установява, че има значително намаляване на болката и увеличаване на самоотчетеното качество на живот. Налице е значително намаляване на възпалението в коленните стави на участниците, което е важно, тъй като възпалението се счита за важен двигател на остеоартрита. Авторите пишат: „Нивата на провъзпалителните моноцити/макрофаги и интерлевкин 12 намаляват в синовиалната течност след инжектиране на MSC".

Несъмнено са нужни много по-големи изпитвания, преди да е възможно използването на техниката при пациенти в реалния свят. „Това пилотно проучване напредва в областта на изследването на стволови клетки за пациенти с артрит, като показва безопасност и дава представа за насоките за ефикасност на потенциалната терапия. Очакваме с нетърпение по-мащабни резултати от изпитванията“ споделят авторите. Ако по-обширни проекти могат да възпроизведат същите ползи, стволовите клетки биха могли да се превърнат в бъдещето на лечението на остеоартрит.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.