Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 5 2007

Алергични реакции към отровата на насекоми

виж като PDF
Текст A
Д-р Нина ШишенковаНезависимо голямото разнообразие от хапещи и жилещи насекоми само пчелите, осите и много рядко конските мухи са способни да причинят алергични реакции. Ухапването от мравки, комари, мухи, хлебарки, паяци и бълхи най-често предизвиква сърбящи подутини на местата на ухапването. Те се дължат на свръхчувствителност към слюнката на насекомото. Тези ухапвания са неприятни, но рядко опасни.  
     
От 4 до 20% от населението има оплаквания за обширни местни реакции, а 1 ? 6% - за генерализирани алергични прояви. Най-опасните и животозастрашаващи реакции се причиняват от медоносната пчела, осата, земната пчела, стършела и огнените мравки. Те не хапят, а вкарват отровата си по време на жиленето. В инсектната отрова се съдържат фосфолипаза, хиалуронидаза, кисела фосфатаза, мелитин, апамин, хистамин и пептид, дегранулиращ мастоцитите. След ужилването отровата предизвиква алергични реакции, причинени от белтъците и води до образуването на специфични IgE антитела, а също и до неалергични реакции, въздействащи върху съдовете и до дегранулация на мастоцита. В резултат на отровата се образуват IgE антитела, които се свързват с рецепторите, експресирани върху мастоцитите и базофилите. При следващо ужилване въведената отрова се свързва с клетката чрез IgЕ-антителата в мястото на ужилването и води до дегранулация на мастоцита с освобождаването на медиатори.  
     
Алергичните реакции след ужилването могат да се разглеждат като нормална, местна и генерализирана.  
Нормалната реакция се характеризира с лек оток на мястото на ужилването, може да има и слаба болка, която изчезва до няколко часа и не изисква лечение.  
Местната алергична реакция се проявява с обширна местна оточност на мястото на ужилването, която продължава до няколко дни. Понякога отокът обхваща голяма площ.  
Генерализирана алергична реакция ? тук оплакванията се характеризират с поява на алергични симптоми, отдалечени от мястото на ужилването. Започва след 15-та минута от ужилването и се проявява с генерализиран сърбеж, зачервяване, еритем, уртикария и ангиоедем на кожата на ушите, устните, скротума, лабиите, ануса. Появява се коликообразна болка в корема, гадене, повръщане, понякога диария. Най- опасни са започващите респираторни прояви като дрезгав глас, оток на ларингса, трудно дишане с различен по сила смесен тип бронхоспазъм. Има също замаяност и снижено кръвно налягане. Рискови се смятат хора със сърдечно съдови, белодробни заболявания, както и тези ? с мастоцитоза.  
Не е възможно при конкретни болни с прекарани в миналото алергични прояви, да се предвиди рискът от развитие на системна алергична реакция.  
 
Навлизаме в пролетен сезон. След събуждането на природата около нас летят множество насекоми. Те са ежедневна съставна част от нашия бит. Какво трябва да направим за да избегнем ужилването им.?  
Уместно е да не се използват резки, отпъждащи жестове при доближаване на жилещи насекоми. Най-важното е да сте спокойни. Насекомите никога не жилят ако не са застрашени. Не удрайте насекомите с ръка, защото рискувате да бъдете ужилени. Не ходете боси по тревата, тъй като има риск да настъпите насекомо или гнездо на насекоми. Не използвайте силни парфюми и аромати, които привличат насекомите. Не обличайте черни дрехи или такива ? с ярки тонове. Те просто ги привличат. Избягвайте пикниците, барбекютата, цветните лехи и пчелините. Бомбони, сладкиши, меса и безалкохолни напитки са ?любима храна? за насекомите. Затваряйте добре бутилките с безалкохолни напитки и бира. Насекомите могат да пролазят незабелязано от вас в тях и да Ви ужилят при отпиване.  
 
Всички хора, които в миналото са имали генерализирани реакции да носят в себе си някакъв предупреждаващ за алергията знак - паспорт, гривна, плочка или други подобни.  
     
Какво да правим ако сме ужилени?  
1.   Ако жилото още е в кожата е желателно то да се извади и на мястото на ужилването да се постави ледено студен компрес.  
2.   Индивиди, преживели инцидент в миналото, е желателно да носят със себе си комплект за спешно лечение ? антихистаминов препарат, адреналин, кортикостероид.      
 
Днес на пазара вече има адреналинови писалки, които могат да се закупят за сумата от около 100 лв. Те са с определени, фиксирани дози адреналин (0,3 мг) инсталирани в писалката. Инжекторът е направен по подобие на инсулиновите писалки, а инжектирането на една доза става мускулно на външната страна на бедрото.  
 
Диагностицирането е важно. Желателно е да се ориентираме какво насекомо е причинило ужилването, кои са неговите най-важни отличителни белези и дали има жило в мястото на ужилването. В допълнение към тези данни е уместно провеждането на тест с отрова от насекоми (оси и пчели), както и определянето на специфични IgE антитела, особено полезни за определяне на насекомото, причинило ужилването. И в двата теста интензивността на положителната алергична реакция няма прогностична стойност за риска от последващо ужилване. Наскоро в практиката бе въведен тест за активиране на базофилите, при който левкоцити на пациента се инкубират в разтвор от алергени, а след това, чрез флоуцитометрия се определя базофилна активност с появата на нов маркер върху клетъчната повърхност (CD 63 и CD 20Зс). Когато има висок анафилактичен риск се използа базално ниво на триптаза, което е специфичен маркер на мастоцити. Установено е, че повишено ниво на базална триптаза се наблюдава при алергици, които реагират с тежки алергични прояви, но почти никога при онези болни, които имат обикновени кожни реакции.  
 
Лечение  
При ужилване ? спешно инжектиране на една доза адреналин с инжектора и прием на две таблетки антихистаминов препарат и бързо ориентиране към най-близката спешна помощ.  
Продължително лечение на болни с тежка инсекталергия става чрез имунотерапия. Решението за СИТ е строго индивидуално при всеки болен, като внимателно се преценява съотношението риск/полза. Целта е постигане на поносимост към отровата на осите и пчелите. Почти 100% е защитата при осите и 75% при пчелите. СИТ се извършва единствено и само под ръководството на лекар-алерголог.  
Уважаеми читатели, не бива да подценяваме риска от ужилването от насекоми. Те не само могат да бъдат неприятни, но могат да имат и животозастрашаващи последици.  
Бъдете внимателни! Не подценявайте риска при ужилване!