Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2009

Fosfomycin trometamol - уроселективен антибиотик за лечение на неусложнени инфекции на пикочните пътища

виж като PDF
Текст A
Симптоми на инфекциите на пикочните пътища  
Циститът води до често уриниране на малки количества урина, чести напъни за уриниране, често уриниране през нощта, болки при уриниране и в областта на пикочния мехур. Понякога се посочва и лека инконтиненция както и хематурия в края на микцията. Най-накрая инфекциите на пикочните пътища могат да се забележат и чрез лошия мирис на урината. Системните симптоми като студени тръпки или висока температура като цяло липсват при инфекциите на долните пикочни пътища. Що се отнася до честотата на тези симптоми, повече пациентки (50%) се оплакват от болки в долната част на корема, отколкото от постоянни чести напъни за уриниране (28%).  
 
Разнообразие на причинителите  
Честотата на причинителите в амбулаториите според изследвания е следната: с почти 77% сред най-честите причинители на инфекциите на пикочните пътища е Escherichia coli, защото се открива в големи количества в червата, в областта на ануса и външните гениталии.  
Наред с E. coli в много по-малки проценти се откриват Proteus mirabilis (6.37%), Klebsiella pneumoniae (4.9%), Enterococcus faecalis (4.31%), следвани от Pseudomonas aeroginosa (2.45%), Staphylococcus saprophyticus (0.98 %) и различни други бактерии.  
 
Лечение на неусложнените инфекция на пикочните пътища  
При установена инфекция на пикочните пътища във всеки случай трябва да се проведе бързо лечение. Заради възможните опасни последици, като например пиелонефрит, уросепсис и бъбречна недостатъчност при инфекциите на пикочните пътища не може да отпадне лечението с антибиотици.  
 
Предишният златен стандарт по отношение на продължителността на лечението, е бил седем дни. Последствията от този период на лечение са както по-високите проценти на странични действия, така и лошото спазване на лечението от пациентите, защото пациентите стават асимптоматични още в рамките на два до три дни и в състояние без оплаквания не вземат повече медикаменти често въпреки съответната информация. Затова все повече специалисти търсят медикаменти с по-добър комплайънс.  
 
Един такъв иновативен продукт е Fosfomycin trometamol. Той е антибиотик, дериват на фосфониевата киселина, класифициран в групата на „други антимикробни средства”.  
Изключителният профил на ефикасност, безопасност и удобство на прием допринесоха Fosfomycin trometamol да бъде включен в препоръките на Европейското урологично дружество като средство на първи избор при лечение на неусложнени инфекции на долните пикочни пътища.  
Дори е разрешен за приложение при уроинфекции и по време на бременността, например при безсимптомна бактериурия.  
 
Механизъм на действие  
Fosfomycin trometamol притежава двупосочен механизъм на действие:  
Антибактериален - инхибира активността на плазмените ензими, които участват в първия етап от синтеза на клетъчната стена на редица Грам+ и Грам- бактерии за разлика от другите класове антибиотици, които повлияват по-късните биосинтетични стъпки на този процес.  
Антиадхезивен - инхибира адхезията на бактериалните причинители към епитела на лигавицата на пикочния мехур и ускорява отмиването им с уринния поток, като разрушава специфичния за определени фенотипове бактериални причинители биофилм.  
 
Благодарение на специфичния механизъм на действие резистентността към Fosfomycin trometamol продължава да е под 2%, въпреки че се използва в повече от 50 страни из целия свят от 1980 г. насам. Важно е да се отбележи, че няма кръстосана резистентност с други класове антибиотици и проявява синергичен ефект in vitro с амоксицилин, цефалексин и пипедиминовата киселина.  
 
Достатъчен ли е еднократният прием?  
Лечението с еднократна доза може да е ефективно само тогава, когато достатъчно дълго време в организма се поддържат активни концентрации от активното вещество. При Fosfomycin trometamol релевантните за инфекциите на пикочните пътища концентрации в урината са достатъчно високи повече от 72 часа, за да предотвратят растежа на бактериите.  
 
Еднократната доза означава, че проблематиката на необходимия за успеха на антибиотичното лечение фактор „спазване на назначеното лечение от пациента" практически отпада. По този начин се намалява появата на рецидиви, отпада необходимостта от повторно лечение с антибиотици и рискът за развиване на резистентност остава малък.  
 
Друго предимство на еднократната доза е намаляването на риска от нежелани странични действия. Fosfomycin trometamol оказва минимално влияние върху физиологичната, бактериална флора на организма при еднократното приложение. В крайна сметка от еднократното лечение с Fosfomycin trometamol се получава ефективна и изгодна алтернатива на другите антибактериални активни вещества, които трябва да се приемат няколко дни.