Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2009

Ролята на млечната киселина за поддържане на нормалната микрофлора на влагалището

виж като PDF
Текст A
 
 
 
В най-тясно биологично единство с влагалищната лигавица са млечно-киселите бактерии от род Lactobacillus. Представени са на първо място от L. acidophilus, който нормално се намира в червата, откъдето прониква във влагалището. Захарите са необходим хранителен субстрат за тях, поради което се развиват в среда, богата на глюкоза. При разграждането на глюкозата се отделя млечна киселина. Гликогенът в епителните клетки на влагалищната лигавица е изходният продукт на този процес. Наличието на гликоген в епителните клетки се контролира от секрецията на естроген и прогестерон.  
 
През бременността от 12 г.с. епителът започва да задебелява и до термина достига 50 μm. Вакуолизира се и в цялата си дебелина се насища с гликоген. Количеството млечна киселина се повишава от 0.4 до 0.9%. След раждането лигавицата бързо претърпява обратно развитие, което добива характеристиките на епитела в менопаузата, а млечно-киселите бактерии изчезват и се поселват множество аеробни и анаеробни микроорганизми. Възстановява се нормално между 6-та и 8-ма седмица, малко преди настъпването на първата менструация, когато отново се появяват млечно-киселите бактерии.  
 
Здравото влагалище елиминира за 24 часа експериментално въведени бактерии. В напълно здрава жена с нормален сексуален живот и хормонално равновесие изправността на влагалищната екосистема се обезпечава достатъчно резултатно от млечната киселина и антибактериалните субстанции, отделяни от млечно-киселите бактерии, при наличието на които случайно попадналите микроорганизми не могат да се размножат и трайно да се поселят.  
 
С угасване на яйчниковата функция и при хормонален дефицит в по-млада възраст, млечно-киселата флора силно намалява или изчезва. През детството или менопаузата липсва естрогенна активност, гликогенът не се отлага и във влагалището не се намират млечно-кисели бактерии.  
Vagisan® е средство за лечение и регулиране на съдържанието на млечна киселина във влагалището по време на хронични или често повтарящи се бактериални вагинози.  
Специфичната киселинност е от особено значение за микросредата на вагиналната флора. Нормалната вагинална среда има рН ниво ~4.5. Киселинността е изискване за вагиналната устойчивост срещу инфекции.  
 
Основният ефект на млечно-киселите лактатни вагинални глобули се базира на нормализирането на вагиналното рН. Обратното връщане от алкална към кисела среда подпомага растежа на лактобацилите на Дьодерлайн.  
Тъй като млечната киселина е физиологична субстанция, Вагизан® може да се употребява:  
 •    По време на бременност и кърмене;  
 •    Едновременно с приемане на антибиотици или контрацептиви;  
 •    като съпъдстваща терапия при смесени бактериално-гъбични инфе¬к¬ции;  
 •    Като профилактика след месечен цикъл.  
  Една апликация веднъж дневно в продължение на 5-7 дни е напълно достатъчна, за да се постигне стабилна нормализация на рН нивото на влагалището.  
   
  Информация за нашия клиничен опит от приложението на Vagisan-pess. при 20 пациентки  
  Правени са опити при жени с нормално рН на влагалището и нормално съдържание на млечно-киселите бактерии, с въвеждане на патогенни бактерии. След 24 часа не се откриват такива.  
   
  Препаратът Vagisan, който съдържа концентрирано количество млечна киселина, подпомага естествената функция на влагалището. Част от случаите бяха след лечение за хронична кандидоза, а друга част бяха с намалени лактобацили. След приложението на препарата бе направено контролно микробиологично изследване на влагалищния секрет. И в двата случая се забеляза почти 100% лечебен ефект.  
   
  Изводи: Препаратът Vagisan е ефективен по отношение на съдържанието на млечно-киселите бактерии. Има дълготраен ефект.  
   
  За да се поддържа нормалната микрофлора, се препоръчва използването на Vagisan Intimate Wash Lotion. Той е разработен в тясно сътрудничество с гинеколози. Произведен е от естествена млечна суроватка и съдържа протеини, аминокиселини, минерали, витамините А, В и Е и екстракт от лайка. С добавянето на естествена млечна киселина е постигната идеалната рН стойност ~4.5. Възстановява защитната киселинна мантия на лигавицата. Отличната поносимост го прави идеално средство за ежедневна интимна хигиена (дори и по време на месечен цикъл и бременност).  
  Начин на употреба: 2-3 капки от лосиона се нанасят върху мократа лигавица в интимната област, разпенва се и обилно се изплаква. Vagisan Intimate Wash Lotion не съдържа формалдехид, алкохол и консерванти. Биологично разградим.