Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 2 2009

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

виж като PDF
Текст A
д-рТаня Тимева„…Със създаването на родилно отделение затворихме цикъла на предлаганите услуги и смятаме, че по този начин създаваме допълнителен комфорт на нашите пациенти…”  
 
 
Д-р Таня Тимева е медицински директор на САГБАЛ „Д-р Щерев”, а в екипа на доц. Атанас Щерев работи вече повече от 10 години. Тя е висококвалифициран специалист в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. Завършва Медицински университет София през 1995 г., след което специализира Акушерство и Гинекология в Университетската болница „Майчин дом”. През 2000 г. започва редовна докторантура към същата болница, а през 2007 г. получава докторска степен. Дисертационният й труд, както и всички научни публикации, са на тема асистирани репродуктивни технологии. Има следдипломни квалификационни курсове в областта на ехографска диагностика, нови репродуктивни методи, колпоскопия, генетика, молекулярна патология и пренатална диагностика на вродените аномалии и наследствени болести. Печели конкурс към Министерство на образованието и науката за финансиране на научни проекти като ръководител. Консултант е на НЗОК по програмата за лечение на безплодие при жената. Освен на Български лекарски съюз и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, тя е член и на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) и е редовен участник в конгресите и семинарите на авторитетната организация. През последните години е специализирала във водещи клиники по асистирана репродукция в Любляна, Солун и Брюксел.  
 
Д-р Тимева, като медицински директор на АГ клиника „Д-р Щерев”, разкажете повече за болницата и услугите, които предлагате на своите пациентки?  
Клиниката предлага изключително богат набор от услуги в областта на репродуктивната медицина и женското здраве. Аз и екипът на САГБАЛ „Д-р Щерев” се гордеем с факта, че сме сред най-популярните и доказали своята ефективност центрове за лечение на стерилитет. Искам да подчертая обаче, че това лечение не бива да се приравнява само с ин витро или ИКСИ процедурите. Прилагаме всички основни методи и техники за диагностика и лечение на стерилитета, като залагаме на индивидуалния подход. Освен като център по репродуктивно здраве, ние развиваме и дейност като всяка друга АГ клиника – при нас идват жени с различни проблеми, освен това от две години функционира успешно и родилно отделение. Не на последно място, през годините САГБАЛ утвърди в дейността си ключовата роля на профилактиката и периодичните безплатни кампании за профилактика при жените които вече са наша традиция.  
 
САГБАЛ „Д-р Щерев” се слави като болницата с най-добро оборудване. Разкажете повече за него.  
За това на какво ниво е нашето оборудване най-добре говорят различните видове диагностика и лечение, които предлагаме. Първо, в клиниката се провеждат профилактични АГ прегледи, предлагаме и мамографски прегледи за жените, а за мъжете – прегледи и консултации от специалист уролог-андролог. В САГБАЛ „Д-р Щерев” се извършва оперативно лечение на различни заболявания и нашите пациентки са спокойни, защото разполагаме с най-модерната техника за диагностика и ендоскопски операции. По-известните като „безкръвни” техники, правим лапароскопии и хистероскопии, които са общо 80% от гинекологичните операции. Ембриологичното звено в клиниката е оборудвано с възможно най-модерната апаратура за прилагане на различните процедури за изкуствено оплождане, някои от които се правят само при нас и в още няколко държави в света.  
 
Когато нашите пациенти постигнат успех в лечението на стерилитет, ние им предлагаме проследяване на бременността, включително и с модерни ехографи с възможност за 3D и 4D изображения. Вече повече от 2 години разполагаме с модерна и комфортна родилна зала, така че затваряме пълния цикъл – профилактика, лечение и раждане.  
 
Какъв е процентът на двойките с репродуктивни проблеми в България и какви са разликите между държавната загриженост за тези двойки в Европа и у нас?  
За съжаление точна цифра към настоящия момент не може да се посочи, защото подобни изследвания не са правени от много години. Факт е обаче, че начинът и средата на живот през последните години се отразяват твърде негативно както върху женските, така и върху мъжките репродуктивни способности, което пък води до закономерния извод, че броят на двойките у нас, които не могат да имат деца, е нараснал през годините. Относно държавната загриженост няма как да произведа сензация като кажа, че досегашните финансови параметри на програмата „ин витро” към НЗОК не бяха достатъчни. На всеки човек, бил той здравен специалист или пациент, е пределно ясно, че еднократното отпускане на 1500 лв. по никакъв начин не осигурява пълното лечение на стерилитета при една двойка. Но сме свидетели на опитите за промяна на настоящата ситуация, надявам се те да са в най-позитивната за пациентите посока и в крайна сметка да са успешни и ефективни.  
 
Кои са най-често срещаните причини за безплодие и какви решения предлага вашата клиника като процедури и методи? Разкажете с по няколко думи за тях.  
Преди години обичайният обект на „нападки” за причината за безплодието в двойките бяха основно жените. С прилагането на все по-съвременни методи на диагностика обаче ситуацията доста се промени и днес причините за стерилитета са поравно разпределени между жените и мъжете. За съжаление те могат да са твърде разнообразни и при двата пола, което затруднява лечението им, особено когато се забави посещението в специализираните клиники по репродуктивно здраве. Нашият подход е индивидуален при всяка партньорска двойка и за това прилаганите медикаменти и процедури трябва да бъдат съобразени с конкретните особености. В САГБАЛ „Д-р Щерев” извършваме максимално пълна диагностика на стерилитета, за да може предложеното лечение да е оптимално ефективно. Специалистите от клиниката постоянно работят за подобряване на собствената си квалификация, сътрудничим с реномирани центрове по стерилитет в чужбина, стараем се оборудването ни с най-съвременните техники да е на европейско ниво.  
 
Разкажете повече за метода „изкуствена матка” и при какъв тип стерилитет се прилага той? На колко места в света се практикува тази процедура?  
Методът е приложим и препоръчителен при двойки с няколко неуспешни ин витро опита, т.е налице са повтарящи се имплантационни неуспехи. Той включва изваждане на клетки от ендометриума на жената в определен ден от цикъла, когато матката е най-възприемчива към ембрионите. Извадените миниатюрни парченца се размножават в инкубатор, за да се създадат по този начин повече клетки, върху които да се „отгледат” впоследствие получените ембриони. Те се замразяват до самата процедура ин витро или ИКСИ, а после чрез поставянето върху тях на ембрионите се подобрява комуникацията им с матката. Така се създава по-висока сигурност за имплантирането, защото матката вече „разпознава” отглежданите върху част от нея ембриони.  
 
Методът „изкуствена матка” се прилага от четири екипа в света – в САЩ, Испания, Турция и тук, в САГБАЛ „Д-р Щерев”. И резултатите са налице. Първото наше бебе от „изкуствена матка” се роди още през 2007 г.  
 
Какъв е приетият срок при ненастъпване на бременност пациентките да се обърнат към специализирана клиника?  
Прието е след едногодишни целенасочени, но неуспешни опити за забременяване от страна на двойката да се препоръча посещение в специализирана клиника за лечение на стерилитет. Факт е обаче, че много двойки по една или друга причина изчакват много по-дълго. И не бих обръщала толкова голямо внимание на това, ако факторът време нямаше ключово значение при някои от причините за стерилитет. Не бива да се допуска задълбочаване на вече съществуващи, но неоткрити към момента проблеми. При лечение на пациентки след 35-38-годишна възраст, за съжаление резултатите са по-лоши.  
 
Що се отнася до ин витро оплождането, каква е успеваемостта и от какво зависи?  
Успеваемостта изобщо при прилагане на АРТ зависи от безкрайно много фактори, някои от които на пръв поглед звучат необяснимо, като например психологическото състояние на жените, подложени на ин витро или ИКСИ процедури. Това, че в нашата клиника, а вече и в други центрове, с пациентите работи психолог, доказва нуждата от помощ на различни нива. За успеваемостта са важни и фактори като квалификация на специалистите, качество на оборудването и др. Иначе нормалната за Европа успеваемост от АРТ е 30-35%. Това се доказва лесно на база ежегодния мониторинг, който извършва Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), като нашата клиника също е включена в него.  
 
При ин витро процедурите много често се получава многоплодна бременност, която е и доста рискова. Разкажете повече за това.  
При ин витро/ИКСИ циклите от тялото на жената чрез пункция се изважда максималния постигнат чрез хормонална стимулация брой яйцеклетки. Целта на този „максимализъм” е да се осигури по-висока гаранция за оплождането и впоследствие селекция на ембриони за трансфер. Никой не може да даде гаранция, че ако се върне само един ембрион, той ще се имплантира и ще доведе до нормална и успешна бременност. Съществува опция, ако разполагаме с голям брой качествени ембриони, част от тях да бъдат замразени с цел използването им в следващ опит, ако настоящият не е успешен. В САГБАЛ „Д-р Щерев” прилагаме изключително съвременен метод за замразяване на ембриони на пети ден от оплождането им, наречен витрификация, от който вече имаме родени бебета.  
Едноплодната бременност е златен стандарт след лечение чрез АРТ, но факт са многоплодните бременности, които са рискови както по отношение на майката, така и за плодовете.  
 
Скоро се дискутира идеята за създаването на обществен фонд, който да отговаря за разпределението на отпусканите от държавата средства за безплатни ин витро процедури. Това гаранция ли е за реализирането на благородната идея за оказване на помощ на хиляди бездетни двойки според вас? До къде стигнаха нещата?  
Не вярвам да има човек, който да отрече необходимостта от отпускане на повече средства за лечение на стерилитета. Въпросът е това да стане по възможно най-ефективния и прозрачен начин, който включва от една страна ангажирането на максимален брой висококвалифицирани и доказани специалисти по репродуктивно здраве, а от друга – контрол, осъществяван от всички ангажирани с проблема обществени организации и институции. До момента са създадени две експерти работни групи към МЗ, занимаващи се с проблема.  
 
Необходимост ли е според вас създаването на специален закон, който да регулира работата на всеки един публичен фонд, разпределящ ресурс за дадено заболяване от обществена значимост?  
Според мен създаването на такъв закон е необходимо и мотивът ми е, че трябва да съществува ясна и функционална регулация на фондовете, занимаващи се с обществено значими заболявания. Това е вариантът да се избегнат както злоупотреби, така и забавяне, затормозяване на дейността на тези фондове с излишни бюрократични подробности. Понякога по-късното даване на зелена светлина за дадено лечение може да бъде с твърде негативни последици за резултата от него.  
 
САГБАЛ „Д-р Щерев” е първата ин-витро болница, в която отвори врати и родилно отделение. От тогава досега колко бебета проплакаха там?  
Нашето родилно отделение започна да функционира в края на 2006 г., като през първата година в него се родиха 98 бебета, а през 2008 г. броят им нарасна до над 200. На нас се доверяват както жени, чиято бременност е настъпила по естествен път, без намесата на АРТ, така и такива, които не са проследявали цялата си бременност при нас. Със създаването на родилното отделение затворихме цикъла на предлаганите услуги и смятаме, че по този начин създаваме допълнителен комфорт на нашите пациенти – ние следим здравословното им състояние, ако се налага, прилагаме специализирано лечение, а на финала те раждат отново при лекаря, с който вече са изградили взаимно доверие. Това внася спокойствие, което е особено важно за позитивния резултат от нашата работа.  
 
Важно ли е присъствието на педиатър по време на раждането и защо?  
В нашата клиника на всяко раждане до сега е присъствал неонатолог (педиатър). Това е лекарят, който извършва обстоен преглед на новороденото в първите му минути и по този начин установява възможността за нормално функциониране на всичките му органи и системи. Първите въпроси на родилката след раждането са за това как е бебето и детският лекар дава професионално информация за състоянието на детето.  
 
С какви усложнения най-често може да се сблъска един лекар по време на раждането и какво е необходимо да знае, за да ги предотврати?  
От моите учители знам, че акушерството е изкуство и много търпение от страна на водещият раждането. Освен това е необходимо да се направи усилие при нормално протичаща бременност жената да се мотивира да роди по естествен път, а не чрез секцио. В нашата клиника е съсредоточена по-особена патология и разбира се е факт по-високият процент оперативни раждания.  
 
Като медицински директор на болница „Д-р Щерев”, ще споделите ли с нашите читатели какви са професионалните ви плановете за тази година.  
Нашата основна цел през 2009 година ще бъде затвърждаване на лидерските позиции на клиниката в България и сравняване по успеваемост, обслужване, отношение към пациента и квалификация на персонала с водещи европейски клиники. Наши специалисти всеки месец посещават авторитетни клиники извън страната, участват с разработки в международни конгреси, консултираме пациентите си с изтъкнати учени от чужбина и това ще останат основните ни приоритети и през настоящата година.  
 
Желая здраве и професионални успехи на всички, както и повече родени бебета в България.