Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2009

ACUTIL® - многофакторен подход към забавяне стареенето на мозъка и лечение на когнитивните нарушения

виж като PDF
Текст A
Много хора смятат, че загубата на паметта и объркаността са част от остаряването. Учените обаче знаят, че болшинството от хората могат да останат будни и способни с остаряването, въпреки че им трябва повече време, за да запомнят нещо.  
 
Някои проблеми с паметта са сериозни, а други не. Индивидите, които имат сериозни проблеми с паметта, характера и поведението, може да страдат от вид заболяване, наречено когнитивно нарушение или деменция.  
 
Проучванията в областта на когнитивните нарушения придобиват изключително значение, поради увеличаването на средната продължителност на живота на хората. Заболеваемостта нараства значително с възрастта, като се удвоява за всеки 5 години след 60-годишна възраст. В настоящия момент в света 3-6% от населението между 65 и 79-годишна възраст и 20-30% от населението между 80 и 95 години боледува от деменция.  
 
Дори и произходът на различните форми на деменция да се различава, изследванията ясно показват, че подходящ подход към хранителния прием може да има положително влияние в предотвратяването и намаляването на ефектите на болестта.  
 
Новият продукт Acutil® е уникална комбинация от добре познати субстанции, която позволява иновативен и цялостен подход към леките когнитивни нарушения и поддържането на функциите на мозъка. Всяка капсула Acutil® съдържа 350 mg омега-3-мастни киселини: докозахексаенова киселина (DHA) 250 mg и ейкозапентаенова киселина (EPA) 40 mg; екстракт от гинко билоба 60 mg, фосфатидилсерин 15 mg, витамин E 5 mg, фолиева киселина 250 μg и витамин B12 5 μg.  
 
Докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкозапентаеновата киселина (EPA) имат фундаментална роля за формирането на клетъчните мембрани на невроните и предаване на сигналите между тях. Клиничните проучвания показват ефективни дози от 225 mg/дневно за предпазване от физиологичен когнитивен дефицит и дози от 720 mg/дневно при лечение на пациенти с деменция. Синергичен ефект с витамин Е по отношение на намаляване на случаите на развитие на деменция (в сравнение с DHA самостоятелно). Тези основни омега-3 киселини не се произвеждат от организма (необходим прием с храната). Според Kalmijn 2004 консумацията на омега-3 мастни киселини е свързана с намален риск от нарушаване на когнитивните функции при хора на средна възраст[1]. В друго клинично проучване (Fontani 2005) приемът на омега-3 мастни киселини е свързан с подобрения на вниманието и физиологичните функции, свързани с дейността на мозъчната кора[2].  
 
Фосфатидилсерин е жизненоважен фосфолипид, концентриран в мозъчната тъкан, който поддържа много основни мозъчни функции. Прилага се при нарушение на паметта, свързани с когнитивни нарушения. Проучванията с прием на фосфатидилсерин при възрастни пациенти с нарушения в паметта демонстрират, че фосфатидилсерин е ефективен медикамент при това разпространено състояние. Най-голямото от тях, многоцентрово, плацебо-контролирано клинично проучване при 494 възрастни пациенти демонстрира значително подобрение в промените на поведението (загуба на мотивация, инициативност, интерес към заобикалящата среда, социализация), паметта и способността за запомняне в групата пациенти, приемащи фосфатидилсерин в сравнение с плацебо[3]. Голям брой други проучвания показват подобно значително подобрение в способността за запаметяване, паметта, концентрацията и възпроизвеждането на старата информация[4].  
 
Витамин B12 и фолиевата киселина участват в поддържането на целостта и функционирането на невроните. Екстрактът от Ginkgo biloba подпомага запазването на краткосрочна памет, а витамин E е мощен антиоксидант, неутрализиращ свободните кислородни радикали.  
 
Acutil® следва да се приема от възрастни във всички случаи на недостиг на тези хранителни вещества, задоволяващи хранителните нужди, особено при лица с променен метаболизъм. Acutil® е естествена защита, която спомага за поддържане на мозъчната функция, особено при възрастни хора или лица, подложени на стрес/умствено претоварване (например студенти по време на изпитна сесия), когато недостигът на хранителни вещества може да има съществен ефект.  
 
Как се приема Acutil®?  
Препоръчва се дневна доза от 1 или 2 капсули Acutil®, приемани с храна или безалкохолни напитки.  
 
 
КНИГОПИС:

1.   S. Kalmijn. Dietary intake of fatty acids and fish in relation to cognitive performance at middle age Ne¬u¬ro¬lo¬gy 2004; 62; 275-280.  
2.   Fontani G et al. Cognitive and physiological effects of Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation in healthy subjects. Eur J Clin Invest 2005; 35(11):691-9.  
3.   Cenacchi T et al. Cognitive decline in the elderly: A double-blind, placebo-controlled multicenter study on efficacy of phosphatidylserine administration. Aging Clin Exp Res 1993; 5:123-133.  
4.   Kidd PM. Phosphatidylserine; membrane nutrient for memory. A clinical and mechanistic assessment. Altern Med Rev 1996; 1:70-84.