Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2009

Болките в кръста, причинени от дискогенни лумбо-сакрални радикулити, могат да се лекуват успешно

виж като PDF
Текст A
Доц. д-р Борислав Герасимов, д.м., м.о.з.От какво се причиняват най-често болките в кръста?  
Най-честа причина за болките в кръста са дискогенните радикулити, които се срещат при почти всеки трети човек в най-активната и работоспособна възраст.  
 
Годишно над 350 000 души имат нужда от специализирано лечение от опитен невролог и са с нарушена работоспособност поради това заболяване, свързано най- вече с изправения стоеж на човека и свръх натоварването на кръстния отдел на гръбначния стълб при наследствено обременени хора.  
 
От какво се провокират болките в кръста?  
Болките в кръста най-често се провокират от неправилно движение при вдигане на тежест или по-често след “простуда” в областта на кръста. Това е може би най-честото страдание, за което се търси лечение, поради изключително силната болка и сковаващата спастичност и “блокаж” на мускулите в областта на кръста. Болката е толкова силна, че засегнатите дори не могат да станат от леглото, а предвижването им е много затруднено, до невъзможно.  
 
Може ли да се излекуват успешно болките в кръста?  
Увреждането на междупрешленните дискове, които са естествени амортисьори, води до образуването на дискова херния, при частично или пълно разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на пихтиестото (пулпозното) ядро извън пределите на диска. При това се образува особен “порочен кръг”. Притиска се нервното коренче (радикулус), което реагира с възпаление и оток (подуване) в затвореното тясно пространство на междупрешленния отвор и предизвиква още по-силна до непоносима болка и контрактура на съседните мускули между прешлените с “блокаж” на движенията в тази област. Това е нормален рефлекс при лумбо- сакралните радикулити, за да се ограничат болезнените движения, при този диско-радикулерен конфликт. Понякога притискането е толкова силно, че прекъсва предаването на импулсите по коренчето и води до парализиране на мускулите, инервирани от това коренче и болният не може, или се затруднява да ходи на пети, или на пръсти с болния крак.  
 
Разрешаването на този “конфликт” води до излекуване: премахване на болките и възстановяването на дейността на засегнатото коренче, а дисковият пролапс (херния) за 3 до 6 месеца се репонира спонтанно или се резорбира чрез защитните елементи на организма, като се замества от съединителна тъкан или се натрупват калциеви йони и се “самоизлекува” чрез образуване на шипове или костни мостове.  
 
Над 30% от болните се излекуват само с покой на легло, затопляне и обезболяващи средства и дори не търсят лекарска помощ.  
 
Трябва ли да се спи на твърдо легло?  
Друг изопачен анахронизъм е препоръката да се спи на твърдо легло, което още повече измъчва тези страдащи от силната болка пациенти. Има се предвид да се подложи твърда опора под мекия дюшек, за да не провисва тялото надолу и да се засилва изкривяването в лумбалната област, което засилва болката, а не мазохистично да се спи по пода и на дървени миндери.  
 
Какво трябва да посъветвате болните при възникване на такъв проблем?  
Когато болката не може да бъде овладяна успешно повече от две седмици, потърсете и друго мнение от по-опитен невролог.  
 
По-често до операция (1-5%) стигат болни, които са неправилно лекувани, при което се “втиква” дисковият пролапс в тесния отвор и се притиска и уврежда коренчето, като предизвиква усложнения при уриниране, секс, парализи и други. Болките “изчезват”, но стъпалото на крака увисва и се парализира. Помнете, че от “наместване”, “газене”, “усукване” и “опъване” при самозвани лечители може да получите много сериозни вреди.  
 
Ние нямаме досега неизлекуван болен от неусложнен с неправилни “манипулации” и опасни “блокади” с различни инжекции във, и около гръбначния стълб дискогенен лумбосакрален радикулит.  
 
Болките в кръста, причинени от дискогенни радикулити са напълно и успешно лечимо заболяване, но само при точна диагноза и при правилна лечебна схема от знаещи и можещи специалисти.