Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2009

Как бихме могли да овладеем проблемите със съня и тревожността в ерата на компютъризация и обездвижване?

виж като PDF
Текст A
През последните години се увеличава процентът на пациенти с тревожност, напрегнатост и разстройства в съня, най-често в резултат на стрес в ежедневието.  
 
Тези симптоми понякога са продроми на отключваща се депресия. Преди да се обърне към специалист психиатър, пациентът консултира своята проблематика с общопрактикуващ лекар или специалист невролог. Няколко са въпросите, които си задават лекарите:  
- Можем ли да се включим в терапията преди да се разгърне картината на депресия?  
- Как бихме могли да овладеем проблемите със съня и общата напрегнатост в ерата на компютъризация и обездвижване?  
- Можем ли да назначим медикамент за тревожност и безсъние, към който не се развива зависимост и можем ли да предотвратим навлизането на пациента в депресивна патология?  
 
Възможност за копиране на тези предшестващи депресията симптоми е лекарствения продукт Trittico®, антидепресант от групата SARI (Серотонин 2А Антагонисти и Риъптейк Инхибитори). Според химичната си структура Trittico® (trazodone) принадлежи към групата на триазолопиридините. По механизъм на действие, ефективност, вид и честота на странични реакции се отличава от всички останали антидепресанти. Това, което го прави достъпен и приложим в общата практика, е неговият дозозависим ефект. В дози до 100-150 mg/ден е антагонист на серотониновите (5-HT2A и 5-НТ2С) постсинаптични рецептори. Това определя медикамента в дози до 150 mg като анксиолитик за контрол на тревожността, хипнотик за възстановяване на съня и средство за регулиране на сексуални дисфункции без органична причина.  
 
От друга страна той е селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина, но този му ефект се проявява в дози над 150 mg дневно. Благодарение на това се проявява и антидепресивното му действие.  
 
Защо трябва да предпочетем Trittico® пред бензодиазепините например?  
За разлика от тях Trittico® възстановява общата продължителност, нормализира фазите на съня, като възстановява физиологичната архитектоника и пациентите се събуждат отпочинали и бодри. Може да се нарече регулатор на качеството на съня, който възвръща удоволствието от съня и е подходящ за продължителна употреба, без да предизвиква зависимост и отпадналост през деня. Средната доза за повлияване на съня е 50-100 mg , взети около един час преди лягане. Възможно е фино титриране на дозата в зависимост от състоянието на пациента благодарение на делимите на 25 mg таблетки.  
 
Изразената анксиолиза в ниски дози прави Trittico® подходящ за лечение на напрежение и тревожност в по кратки или продължителни курсове без създаване на зависимост, доказано от многобройни рандомизирани клинични проучвания. Дозата се титрира от 50, 75 до 100 mg еднократно вечер. Trittico® осигурява по-бърза ремисия на тревожната симптоматика от трициклиците, но без техните странични въздействия.  
 
Trittico® е показан и за лечение на еректилни дисфункции без органични причини или в резултат от прием на антидепресанти от група SSRI. Дозата отново e една таблетка от 75 mg вечер или титриране в зависимост от състоянието на пациента до 100-150 mg.  
 
Благодарение на единствения по рода си положителен ефект върху съня Trittico® подобрява архитектониката на съня още с приема на първата доза, води до бърза и ефективна анксиолиза и затова много автори смятат, че той е както антидепресант, така и еухипнотик и анксиолитик с бързо начало на действие. Практиката в България, а и в световен мащаб показва, че сред психиатричните среди Trittico® e средство на първи избор при пациенти с депресии, комбинирани с тревожност и безсъние, а процентът им никак не е нисък.  
 
И въпросът, който остава отворен, е дали трябва да допускаме навлизането на пациентите в депресивна патология или може би да назначаваме Trittico®, когато са налице тревожност, напрегнатост и безсъние?